Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το ακόλουθο σχόλιο είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα στο φύλλο της 16ης Απριλίου 2022. Με την τιμή του πετρελαίου τότε γύρω στο 1,40 έως 1,50 το λίτρο, ενώ λίγες μέρες πριν είχε ξεπεράσει και το 1,70. Εμείς πήραμε το ρίσκο να συμβουλέψουμε διεκδικώντας εναλλακτικά ή να ….φάμε ξύλο ή να ακούσουμε «ευχαριστώ» από όσους θα ακολουθούσαν τις συμβουλές μας. Με την τιμή το φθινόπωρο να ξεκινά κάτω από 1,35 και ήδη να έχει φτάσει κάτω από 1,15 με πτωτική τάση, «ευχαριστώ» δεν θέλουμε, ελπίζουμε όμως να σας πείσαμε γιατί συμφέρει να μας …διαβάζετε!
Να βάλω τώρα πετρέλαιο θέρμανσης ή το φθινόπωρο;
Κάποιοι θα τη χαρακτήριζαν ….την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου! Με την έννοια ότι το να κάνεις στο ασταθές περιβάλλον που ζούμε προβλέψεις είναι επιεικώς παρακινδυνευμένο. Αναλύσεις επί αναλύσεων γράφονται, σελίδες επί σελίδων καταλαμβάνονται στο διαδίκτυο και ουδείς μπορεί να είναι κατηγορηματικός στο τι μέλει γενέσθαι. Θέλοντας όμως να είμαστε χρήσιμοι στους αναγνώστες μας, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά τη θέση μας, πιστεύοντας ότι όποιος μας εμπιστευθεί, αν δεν κερδίσει μετά βεβαιότητας, έχει ελάχιστες πιθανότητες να χάσει.
Τώρα λοιπόν ή το φθινόπωρο; Χωρίς μισόλογα, απαντούμε το φθινόπωρο! Αν κουτσά στραβά κάποιο νοικοκυριό τα βόλεψε μέχρι σήμερα με το πετρέλαιο θέρμανσης, τώρα που φτιάχνει ο καιρός, ακόμα και κάνα δυο μέρες να έχουμε πισωγύρισμα στις θερμοκρασίες, λίγο με τα κλιματιστικά, αν δεν υπάρχουν μ’ ένα πιο βαρύ …σκέπασμα το βράδυ, που θα πάει θα καλοκαιριάσει! Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό με τη Ρώσικη εισβολή, και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που εφαρμόζονται έφτασαν κάποια στιγμή στο Θεό για να ισορροπήσουν λίγο χαμηλότερα, αλλά σαφώς πολύ πιο ψηλά από αυτές που ίσχυαν πέρσι. Τέσσερα πράγματα όμως συνηγορούν σε μια πορεία αποκλιμάκωσης ως το φθινόπωρο. Πρώτον ότι μεσολαβεί καλοκαίρι στο Βόρειο ημισφαίριο όπου και καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό καυσίμων για οικιστική και βιομηχανική χρήση. Δεύτερον, ότι οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν σε μια πρόβλεψη ταχείας ή έστω σχετικά σύντομης αποκλιμάκωσης στα πολεμικά μέτωπα. Τρίτον, πάντα σε μια έκτακτη κατάσταση που συντελεί σε αύξηση τιμών οφειλόμενη τόσο σε πραγματικές ελλείψεις όσο και σε κερδοσκοπικές κινήσεις οι αγορές, βρίσκουν λύσεις προϊόντος του χρόνου (αύξηση παραγωγής πετρελαίου σε άλλες χώρες, εναλλακτικές πηγές που μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν ως εφεδρείες, παράκαμψη κερδοσκοπικών κινήσεων κλπ). Και τέταρτον, ακόμα κι αν όλες αυτές οι προβλέψεις δεν επιβεβαιωθούν στο σύνολό τους, δύσκολα η - όποια - κυβέρνηση το φθινόπωρο, θα πάρει το κόστος να ρίξει για δεύτερη χρονιά τις αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αξιοποιήσει εναλλακτικές λύσεις που πάντα υπάρχουν (π.χ. μείωση ΦΠΑ ή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα). Συνοψίζοντας; Εμείς το ρίσκο το πήραμε. Όσοι ακολουθήσουν τις συμβουλές μας δικαιούνται αν ό μη γένοιτο δεν πάνε τα πράγματα κατ’ ευχήν να θέλουν να μας …δείρουν. Αν όμως - που είναι και το πιθανότερο - βγουν κερδισμένοι, ας ελπίσουμε να ακούσουμε και κανένα «ευχαριστώ»!