
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με ρώτησε φίλος που με θεωρεί …..ειδικό στα εκλογικά, αν στις - πιθανότατες - δεύτερες εκλογές, αφού αυτές της 21ηςΜαΐου δεν αναμένεται να δώσουν κυβέρνηση, επιτρέπεται ο αρχηγός κάποιου κόμματος να παραβιάσει τη σειρά σε σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων ενός συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Απαντώ. Πράγματι, η εκλογική νομοθεσία προβλέπει, ότι σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από την προηγούμενη αναμέτρηση, οι εκλογές γίνονται με λίστα που καθορίζει ο επικεφαλής του κόμματος αναφορικά με τη σειρά εκλογής ενός εκάστου υποψηφίου. Αντιλαμβάνεται κανείς όμως, ότι το πνεύμα του νόμου ήταν ακριβώς ότι δεν υπάρχει η ανάγκη επιλογής με σταυρό προτίμησης σε εκλογές που γίνονται σε σύντομο σχετικά χρόνο σε σχέση με τις προηγούμενες, αφού είναι σχετικά πρόσφατη η λαϊκή προτίμηση που εκφράστηκε μέσα από τους σταυρούς που έλαβε κάθε υποψήφιος.
Το δικαίωμα του επικεφαλής
Το γεγονός βέβαια ότι αυτό είναι το πνεύμα του νόμου, δεν αναιρεί το δικαίωμα του αρχηγού του κόμματος να διαμορφώσει τη σειρά των υποψηφίων στη λίστα του ψηφοδελτίου μιας εκλογικής Περιφέρειας όπως εκείνος νομίζει και να αγνοήσει τη σειρά που προέκυψε με βάση τους σταυρούς προτίμησης της αμέσως προηγούμενης πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου σύνηθες ή και δόκιμο πολιτικά ειδικά όταν η μια αναμέτρηση απέχει χρονικά κάποιες λίγες εβδομάδες από την άλλη. Ένας επιπλέον λόγος όμως, που οι αρχηγοί αποφεύγουν τέτοιες κινήσεις, πλην ακραίων και ειδικών περιπτώσεων, είναι γιατί αν κάνουν κάτι τέτοιο στο ψηφοδέλτιο έστω και μιας εκλογικής Περιφέρειας, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για διεκδικήσεις και γκρίνιες σε όλες τις άλλες Περιφέρειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα σους κόλπους του κόμματός τους σε μια στιγμή μάχης.
Πονηριές
Και για να μη μένουμε στη θεωρία και να το ελαφρύνουμε και λίγο, ο φίλος που μας ρώτησε πρόσκειται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και προφανώς η συγκεκριμένη απορία δεν του ήλθε ….ουρανοκατέβατη! Είναι προφανές, ότι κάποιος που «πουλάει» καλές σχέσεις με τον αρχηγό, καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να πείσει ότι θα περάσει σε σταυρούς έναν ….Χαράλαμπο ή έναν Άρη, και για να συσπειρώσει κάποιους οπαδούς του κόμματος γύρω από το πρόσωπό του, έχει περάσει από τώρα στο ….plan b! Ότι και καλά, όποιος και να βγει πρώτος στις 21 Μαΐου στο νομό Λέσβο, ο αρχηγός θα τον αγνοήσει και θα βάλει επικεφαλής στις δεύτερες εκλογές τον υποτιθέμενο φίλο του!
Και για την ιστορία
Μεταπολιτευτικά, δύο φορές έγιναν στην Ελλάδα εκλογές με λίστα. Την πρώτη φορά, το 1985, με ειδική ρύθμιση, αφού οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει πριν από 4 χρόνια. Και τη δεύτερη, το Σεπτέμβριο του 2015, όπου η λίστα εφαρμόσθηκε ακριβώς λόγω του κανόνα του 18μηνου, αφού οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει μόλις τον Ιανουάριο του 2015. Και στις δυο περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια του νομού μας υπήρξαν κάποιες ιδιαιτερότητες. Το 85, ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε επικεφαλής τον αείμνηστο Λευτέρη Κιοσκλή και δεύτερο το Δημήτρη Βουνάτσο, με τη διαφορά ότι από την προηγούμενη εκλογή και σταυροδοσία είχαν μεσολαβήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και το 2015, στο ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς τον Ιανουάριο του 2015, Γιάννης Ζερδελής, είχε αποχωρήσει από το κόμμα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έγκυρα, έγιναν τότε από την ηγεσία προσπάθειες και συγκεκριμένες προτάσεις σε διάφορα πρόσωπα που θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένο κύρος, για να τεθούν επικεφαλής που όμως δεν καρποφόρησαν. Οπότε τέθηκε επικεφαλής ο δεύτερος σε σταυρούς του Γενάρη του 2015, Γιώργος Πάλλης (ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, είχε έλθει το Γενάρη τρίτος).