![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κατ’ αρχήν μού είναι αδύνατο να αντιληφθώ αυτό το πολιτικό αλλά κυρίως ιδεολογικό «τσουβάλιασμα» που κάνει ο Γιάννης Παυλής (Γ.Π.)
Κατ’ αρχήν μού είναι αδύνατο να αντιληφθώ αυτό το πολιτικό αλλά κυρίως ιδεολογικό «τσουβάλιασμα» που κάνει ο Γιάννης Παυλής (Γ.Π.). Από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή (το Κ.Κ.Ε. πού είναι; το εξαφάνισε) και από την άλλη τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, όπως λέει, τρόικας εσωτερικού να μου επιτρέπει να τη λέω εγώ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του αριστερού δεκανικιού τους, της ΔΗΜΑΡ. Μέχρι πότε θα ταυτίζουμε τη ΔΗΜΑΡ με την αριστερά, είναι θέμα χρόνου. Θα δείξει. Όπως ο χρόνος έδειξε και τη σχέση που είχε το ΠΑΣΟΚ με το Σοσιαλισμό και πόσο γρήγορα απαξιώθηκε αυτή στη συνείδηση του κόσμου.
Παρ’ όλα αυτά, παρακάμπτοντας τη λογική της Μπουρδομήτσαινας που τσουβαλιάζει κόμματα και ιδεολογίες (όχι, ρε φίλε, δε θα απολογηθώ και για τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για τις ιδιωτικοποιήσεις), θα απαντήσω. Αναφέρει ο Γ.Π. δύο περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απαξίωσης δημόσιας περιουσίας (τη μαρίνα και το «Σάρλιτζα») και μου ζητά να του πω τη γνώμη μου, αν είμαι ευχαριστημένος από την αξιοποίησή τους. Φυσικά όχι. Αν έχει να μου αναφέρει 10 επιχειρήματα απαξίωσής τους, εγώ έχω 1.010.
Γνωστές περιπτώσεις και οι δύο, έχουν γραφεί πολλά κείμενα και έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις. Ειδικά για το «Σάρλιτζα», έχω αναφερθεί και εγώ πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε ας κρατήσει τη φωτογραφία που θα μου έστελνε, στο συρτάρι του. Παντού στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσια ακίνητα που έχουν καταντήσει ερειπιώνες και κουφάρια. Με ευθύνη ποιων, άραγε; Επειδή το θέμα που βάζει δεν εξαντλείται σε ένα άρθρο - θα επανέλθω αναλυτικά πολύ σύντομα και στις δυο περιπτώσεις -, καλά θα κάνει να αναλογιστεί για ποιο κράτος μιλά και ποιων δημιούργημα είναι. Μιλάει για το κράτος τού ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που το έκαναν όπως ακριβώς είναι και τα κόμματά τους. Πελατειακό, ρουσφετολογικό, ζημιογόνο, αντιαναπτυξιακό, διαπλεκόμενο, εκδικητικό και ό,τι άλλο θέλεις πρόσθεσε.
Αν έχει ο Γ.Π. αυτό το αποτυχημένο Δημόσιο σαν παράδειγμα για να ισοπεδώσει και να αχρηστεύσει ό,τι δημόσιο μπορεί να αξιοποιηθεί, τότε χαίρω πολύ, κεραμιδόγατος. Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Θα του απαντήσω επειδή έχω σπουδάσει Οικονομικά και εξακολουθώ λόγω επαγγέλματος να ασχολούμαι με αυτά, ότι δεν έχω αντίρρηση το κράτος αντί για χρήμα, που δεν υπάρχει σήμερα (η επένδυση απαιτεί χρήμα), να διαθέσει το μερίδιό του - εν προκειμένω ένα ακίνητο σωστά αποτιμημένο - σε μια επιχείρηση και κάποιοι άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, ακόμη και από άλλες χώρες, να διαθέσουν κεφάλαια και τεχνογνωσία. Με αυτό τον τρόπο δεν ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, το κράτος εξακολουθεί να την κατέχει και με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στα κέρδη. Όσο για το αν θα πετύχει μια επένδυση, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Το ομολογεί και ο ίδιος ο Γ.Π.. Ας διαβάσει το κείμενό του στο κομμάτι που αναφέρεται στη μαρίνα και ας μετρήσει πόσα «αν» βάζει. Να του τα θυμίσω: Αν δουλέψει σωστά, αν φέρει τουρισμό, αν φέρει χρήμα, αν φέρει θέσεις εργασίας. Θα βάλω και εγώ ένα «αν», για να επανέρθουμε στα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Αν λοιπόν πάρει τα στοιχεία τής Eurostat για την κρατική επιχειρηματικότητα στην Ευρωζώνη, θα διαπιστώσει ένα απλό αλλά γνωστό στους οικονομολόγους δεδομένο.
Η Ελλάδα έχει το 2012 το μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει κρατικές τράπεζες (τη μεγαλύτερη μάλιστα, που ελέγχει το 40% του συστήματος), κρατικό ΟΤΕ (ο οποίος μάλιστα αγόρασε τον ελληνικό όταν ιδιωτικοποιήθηκε) και μια πληθώρα άλλων κρατικών εταιρειών σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Οικονομικές λύσεις αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας υπάρχουν, το ζήτημα είναι τι Δημόσιο θέλεις να φτιάξεις. Και επαναλαμβάνω, δε μιλάμε για αυτό το Δημόσιο που αναφέρει ο Γ.Π..
Μου είναι τόσο αποκρουστικό, όσο προφανώς και στον ίδιο, γιατί ταυτίστηκε με το κομματικό κράτος τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί δανείζονταν για να συντηρήσουν το κομματικό τους κράτος (στην πραγματικότητα κομματικό χρόνο εξουσίας αγόραζαν, δηλαδή την επόμενη τετραετία) και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Αν περιμένει τώρα, από αυτούς που κατέστρεψαν το Ελληνικό Δημόσιο και διακατέχονται από την ιδεολογία της Ψωροκώσταινας ή της μικρής Ελλαδίτσας, που δήθεν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, χωρίς να είναι υπόδουλη αλλά ξεπουλημένη και χωρίς δημόσια περιουσία, εγώ θα του στείλω μια φωτογραφία από κάποια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής για να δει τι κάνει νιάου - νιάου από το Κεραμιδαριό που θα αφήσουν.