Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Είπες: "Θα πάγω σ' άλλη γη, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή
κ' είν' η καρδιά μου- σαν νεκρός- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει
Όπου το μάτι μου γυρίσω όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα".
Καινούριους τόπους δεν θα βρεις δεν θάβρεις άλλες θάλασσες
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους.
Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γυρνάς
και μες τα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλη αυτή θα φτάνεις. Για τα αλλού- μην ελπίζεις-
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη τη μικρή σ' όλη την γην την χάλασες.
Λίγα λόγια για τον ποιητή
Γεννήθηκε στις 17/29 Απριλίου το 1863 και πέθανε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου το 1933 από καρκίνο του λάρυγγα. Γόνος μεγαλεμπόρων είχε οκτώ μεγαλύτερα αδέλφια που πέθαναν όλα πριν από αυτόν.
Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του ένα από τα γνωστότερα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου διαφήμιζε: «Έχουμε όλα τα καλύτερα βιβλία: από Τσώσερ ως τον Καβάφη». Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, ολίγα Ιταλικά. Ο Καβάφης έχει μεταφραστεί σε 75 γλώσσες και είναι ο περισσότερο γνωστός παγκοσμίως Έλληνας ποιητής.
Περισσότερο γνωστός ακόμα απ' τους νομπελίστες Σεφέρη, Ελύτη και τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη. Όταν πέθανε η Ζακλίν Μπουβιέ, Κένεντυ, Ωνάση, ο τρίτος σύντροφός της, αντί για επικήδειο, διάβασε τη μέρα της ταφής της ένα ποίημα του Καβάφη, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί ν' ανακαλύψουν τον ποιητή και να τον διαβάσουν. Τέλος γνωρίζω ότι η ποίηση και οι ποιητές δεν ενδιαφέρουν τους αναγνώστες των εφημερίδων στο μεγάλο σύνολό τους. Υπάρχουν όμως και λίγοι που διαβάζουν και γράφουν ποιήματα. Το σημερινό ποίημα και τα βιογραφικά του ποιητή είναι αφιερωμένα σ' αυτούς του λίγους.
Οι νεκροί της MARFIN
Ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι δολοφόνοι "αγανακτισμένοι" που πέταξαν τις μολότοφ μέσα στην Τράπεζα και έκαψαν τρεις νέους ανθρώπους και ένα αγέννητο παιδί. Γι' αυτούς τους νεκρούς οι αριστεροί της συμφοράς δεν ψιθύρισαν ένα λόγο συμπάθειας, δεν έκαναν μια διαμαρτυρία. Βλέπεις τα τρία θύματα δεν ανήκαν στους ομοϊδεάτες τους! Για τον Κουφοντίνα που σκότωσε 11 ανθρώπους 140 πανεπιστημιακοί και ανάλογοι ομοϊδεάτες τον συμπαραστέκονται σε κάθε έξοδο και σε κάθε εκβιασμό. Γι' αυτό το λόγο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τους έκανε αποσυνάγωγους. Οι συγγενείς των τριών θυμάτων της MARFIN προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και ζήτησαν αποζημίωση, αφού η πολιτεία δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να βρει τους φυσικούς φονιάδες. Το ευχάριστο, ας το πω έτσι, είναι ότι η πολιτεία δεν θα ασκήσει έφεση για τα ποσά που επιδίκασαν τα δικαστήρια και οι συγγενείς των θυμάτων θα αποζημιωθούν. Κάτι είναι και αυτό.
«Κολεγιοπαίδες»
Γνωστά τα αισθήματα της στήλης για τον κ. Τσίπρα και των πέριξ αυτού, ας μην τα επαναλαμβάνουμε και κουράζουμε τους αναγνώστες.
Όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προσωπικότητες τις οποίες τιμούμε και υποληπτόμεθα όπως τους κ.κ. Σταθάκη, Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκη και ορισμένους ακόμα, όχι πολλούς βέβαια. Αλλά ας έρθουμε στο θέμα.
Ο κ. Τσίπρας όπως δεν ήξερε να κυβερνήσει δεν ξέρει να κάνει και αντιπολίτευση. Σε κάθε ευκαιρία δεν παύει ν' αποκαλεί «κολεγιόπαιδες» τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως. Όντως οι παραπάνω τέλειωσαν το Κολλέγιο καθώς ο Σαμαράς, Έβερτ, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής και άλλοι. Κατά τον κ. Τσίπρα όποιος φοιτά στα Κολλέγια είναι ρετσινιά! Τότε γιατί στέλνει τα παιδιά του στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει κολλέγια; Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί!
Τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ
Μέσα στον Σεπτέμβριο το ΚΙΝΑΛ -ότι απέμεινε απ' το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ- καλείται να εκλέξει το νέο αρχηγό του. Τρείς είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι, η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν μου πέφτει λόγος γιατί δεν είμαι μέλος του κόμματος, αλλά θα προτιμούσα για αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη λόγω ηλικίας και καθαρού λόγου. Το 1996 έγιναν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ μετά το θάνατο του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι υποψήφιοι τέσσερις Σημίτης, Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Χαραλαμπόπουλος. Στον πρώτο γύρο οι ψήφοι των μελών κατανεμήθηκαν ως εξής:
Σημίτης 53, Τσοχατζόπουλος 53, Αρσένης 50, Χαραλαμπόπουλος 11.
Στον δεύτερο γύρο ο Σημίτης έλαβε 86 ψήφους και εκλέχτηκε Πρόεδρος και ο Τσοχατζόπουλος 75.
Ο θεός του ΠΑΣΟΚ τους φώτισε να μην εκλέξουν τον Τσοχατζόπουλο αρχηγό και γίνουν διεθνώς ρεζίλι, με όσα επακολούθησαν. Με κάτι τέτοια και άλλα πολλά πήραν ένα κόμμα 46% και το προσγείωσαν στο 6-7%/ Και έπεται και συνέχεια... Λίγη ιστορία φίλοι.