Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτό το μήνα έχουν εθνικές εκλογές και στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα ψηφίσουν 61 εκατομμύρια και θα εκλέξουν 600 βουλευτές για το κοινοβούλιο. Την Προεδρία στην Τουρκία διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι. Ο Ερντογάν ο νυν Πρόεδρος, ο Κιλιτσαντάρογλου (Κεμαλιστής), ο Μουχαρέμ Ιντσέ και ο Σινάν Ογκάν. Υπάρχουν και άλλοι, αλλά είναι ασήμαντοι. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (20/4) ο Ερντογάν λαμβάνει το 41% των ψηφοφόρων, ο Κιλιτσαντάρογλου το 43%, ο Ιντσέ το 5% και ο Ογκάν 2%.
Θα ψηφίσουν επίσης και 3 εκατομμύρια Τούρκοι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους ή αυτοπροσώπως. Προβλέπεται αθρόα προσέλευση στις κάλπες αφού το 84% δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν και το 11% το πιο πιθανόν να πάνε. Για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή πρέπει να συγκεντρώσει το 50% και άνω των ψηφισάντων, πράγμα σχεδόν αδύνατο. Εικάζεται ότι αν πάνε στην δεύτερη εβδομάδα ο Κεμαλιστής Κιλιτσαντάρογλου έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, γιατί έχει με το μέρος του τους Κούρδους που είναι 20 εκατομμύρια στην Τουρκία.
Ευρωβουλευτές και τα κόμματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πλείστον ένα οικονομικό «κονσόρτσιουμ» 27 κρατών στο οποίο τα οικονομικώς ισχυρά ενισχύουν τα κράτη του νότου και όσα προήλθαν από τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ κρατών, να ανακάμψουν οικονομικά και να εκσυγχρονιστούν.
Έχουν επομένως υποχρέωση οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί τα άτομα που προτείνουν για ευρωβουλευτές να έχουν τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα ν' ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Ο ηθοποιός, ο αθλητής, ο δημοσιογράφος, μπορεί να είναι αναγνωρίσιμος και να έχει διαπρέψει στον τομέα του, αλλά δεν είναι κατάλληλος για ευρωβουλευτής. Ακόμα είναι ορισμένοι, Αλαβάνος παλαιά, Παπαδημούλης τα τελευταία χρόνια, που έχουν πιάσει μόνιμο στασίδι και εμποδίζουν την ανανέωση. Γνωστά τα προβλήματα που δημιούργησαν ευρωβουλευτές σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και μας εξέθεσαν διεθνώς.
Τι δεν κάνατε κ. Μητσοτάκη
Στις 12 τρέχοντος μηνός θα επισκεφθεί το νησί μας ο κ. Πρωθυπουργός για να μας εκθέσει το πρόγραμμά του και ν' αναφερθεί στα τοπικά προβλήματα, όπως συνηθίζεται. Βέβαια μια βουλευτική έδρα είναι σίγουρη για τη ΝΔ, αλλά ο σκοπός του κόμματος, που κυβερνά, είναι να δει το νησί «γαλάζιο»...
Αλλά ας έρθουμε στο θέμα μας: Δεν θα μηδενίσω το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί σημείωσε πρόοδο στον τομέα του κ. Πιερρακάκη, αντιμετώπισε επιτυχώς πανδημίες, προκλήσεις επικίνδυνες της Τουρκίας, διόρθωσε το μπάχαλο του μεταναστευτικού, συμμάζεψε κατά κάποιο τρόπο την οικονομία, αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ο κ. Δένδιας στον τομέα του πορεύτηκε εποικοδομητικά. Δεν ολοκλήρωσε όμως όσα υποσχέθηκε το 2019 και αυτά που ξέμειναν είναι πολύ σημαντικά.
Τι δεν κάνατε κ. Μητσοτάκη (2)
1. Τα Πανεπιστήμια κάπως ηρέμησαν από τους άναρχες, αλλά η αστυνομία που δημιουργήσατε διαλύθηκε και το προσωπικό της κατανεμήθηκε στα αστυνομικά Τμήματα. Η διοίκηση, η δομή, οι διορισμοί και ανέλιξη του προσωπικού παραμένει η ίδια. Ο νεποτισμός κυριαρχεί. Αν θέλετε μια ριζική αλλαγή επαναφέρετε το «Νόμο Διαμαντοπούλου».
2. Η Δικαιοσύνη επιτέλους έκανε κάποια κάθαρση των ανεπαρκών, αλλά η απόδοση αργεί πολύ, το διοικητικό προσωπικό είναι ανεπαρκές και ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός θέλει πολύ χρόνο να ολοκληρωθεί.
3. Η αξιολόγηση όλων των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα, ύστερα από χρόνια ύπνωσης, άρχισε αλλά τερμάτισε μεσοστρατίς... Δυστυχώς!
4. Η ασφάλεια των πολιτών είναι ελλιπής. Η αστυνόμευση αποσπασματική, τα πάσης φύσεως αδικήματα καθημερινά, οι επίορκοι αστυνομικοί αυξάνονται, οι αλλοδαποί βοήθησαν την οικονομία μας, αλλά και ενίσχυσαν ορισμένοι την τοπική «μαφία». Η αστυνομία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και νέο πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στο σχέδιο Πισσαρίδη, στο Νόμο Διαμαντοπούλου και στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.
Της δικαιοσύνης με αγάπη
Αρκετές φορές έχω αναφερθεί στην αγάπη μου για τη Νομική επιστήμη. Τη θεωρώ την κορωνίδα των επιστημών. Από τα νιάτα μου η Νομική υπήρξε η ερωμένη την οποία ποτέ δεν παντρεύτηκα διότι τότε οι πνευματικές μου γνώσεις δεν ήταν αρκετές. Ικανοποιήθηκα σφόδρα όταν η κόρη μου έγινε δικηγόρος χωρίς να της το ζητήσω. Αφορμή για αυτό το σχολιάκι μου έδωσε η απόφαση της Βελγικής δικαιοσύνης. Η προκαταρκτική διαδικασία με εγκαλούμενο τον Ευρωβουλευτή κ. Γεωργούλη διήρκησε τρία χρόνια... Γι' αυτό ας είμαστε όλοι προσεκτικοί όταν εκφέρουμε απόψεις για την ελληνική δικαιοσύνη και τις βραδύτητες της. Για τις καθυστερήσεις των αποφάσεων ευθύνονται οι δικαστές, οι δικηγόροι, η πολυνομία, οι περιορισμένες αίθουσες, το ελλιπές βοηθητικό προσωπικό. Κάθε δικαστής πρέπει να έχει τρεις υποστηρικτές του έργου του πτυχιούχους Νομικής. Να πω και του «στραβού το δίκιο» στην παλιά «ερωμένη». Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο.
Η Δημοκρατία του κ. Τσίπρα
Δεν δέχεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξουν τα προγράμματα τους στην τηλεόραση όλα τα κόμματα ν' ακούσει ο κόσμος και ν' αποφασίσει. Ζητά εδώ και δύο χρόνια ντιμπέιτ μόνον με τον κ. Μητσοτάκη. Έχει βέβαια τους λόγους του ο κ. Τσίπρας για το αίτημα του, αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική και πιστεύεις στις συνεργασίες δεν επιτρέπεται ν' αποκλείεις τα άλλα κόμματα. Το μέγα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κυβέρνησε 4 χρόνια... και ο κόσμος είδε τα έργα και τις ημέρες του.