Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Εκκλησία της Μυτιλήνης κοντά στους πεινώντας
Πιστεύω στον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας και προβάλλω κάθε τέτοια παρόμοια ενέργεια. Η Μητρόπολη Μυτιλήνης μοίρασε το 2012 στους έχοντες ανάγκη 9.376 μερίδες φαγητό, που αναλύονται κατά μέσο όρο σε 700 μερίδες το μήνα, 35 μερίδες την ημέρα. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δόθηκαν 6.883,8 κιλά ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, αλεύρι, κονσέρβες, γάλατα, λάδι, ξίδι, σάλτσες, διάφορα (καφέδες, φρυγανιές, μαρμελάδες). Να συνεχιστεί. Μπράβο.
Πάνο Αναγνώστου, νομικό
Πήρα το φυλλάδιο με τις κριτικές για το βιβλίο σας «Ψηφίδες», που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Διάβασα και την υπόμνηση της τελευταίας σελίδας. Μέχρι εκεί. Αντίο, κ. Αναγνώστου.
Ζαχαροδιαβήτης
Περίπου το 6% - 7% του πληθυσμού της χώρας μας, κάπου 900.000 κάτοικοι, πάσχει από ζαχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς, 400.000 - 450.000 ασθενείς είναι σε θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία, 120.000 - 130.000 ασθενείς είναι σε θεραπεία με ινσουλίνη και 100.000 - 150.000 είναι σε θεραπεία μόνο με δίαιτα. Βότανο κατά του διαβήτη είναι και η γνωστή μας κανέλλα.
Γλώσσα και πρόοδος
«Αν οι Έλληνες είχαν επιλέξει τη δημοτική γλώσσα από την αρχή του Ελληνικού Κράτους (1830), θα προόδευαν γρηγορότερα, στην οικονομία, στους κοινωνικούς θεσμούς, αλλά και η πολιτική ζωή θα γινόταν ώριμη πιο νωρίς. Βέβαια το γλωσσικό ζήτημα δεν είναι η αιτία, αλλά είναι σύστημα προσκόλλησης στο παρελθόν.» Πήτερ Μάκριτζ, ελληνιστής, ομότιμος καθηγητής Οξφόρδης.
Δρόμοι με σύγχρονες προοπτικές
Πληρώνονται οι απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών από οικισμό Πελοποννησίων στα Πηγαδάκια, Κάτω Τρίτος, μέχρι τις πρώτες στροφές της Νάπης και σύντομα θα αρχίσει η διαπλάτυνση και η νέα χάραξη. Ένας κόμβος θα γίνει κοντά στο Μετόχι, Κάτω Τρίτος, και ο άλλος στη διασταύρωση των επαρχιακών δρόμων προς Ευρειακή και προς Γέρα. Το μέγα πρόβλημα κατά τη γνώμη μας θα προκύψει όταν αρχίσει η μελέτη και η χάραξη του τμήματος Λάρσος - οικισμός Πελοποννησίων. Πρέπει οπωσδήποτε να παρακαμφθεί το Ντίπι και ο δρόμος να περάσει δυτικά του οικισμού.
Καραμανλής Α΄. Μια προσωπική εμπειρία
Μετά τη δραστική παρέμβαση του πατέρα μου, έπαψα να συχνάζω στο περίπτερο του γνωστού μου, αλλά και πείσμωσα. Αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνώρισα εκεί, ήταν πράγματι κομμουνιστές, αλλά ουδέποτε μου μίλησαν για την ιδεολογία τους και τα βιβλία που μου σύστηναν, δεν ήταν πολιτικά. Εγώ τότε δεν είχα διαμορφώσει πολιτική προτίμηση, ούτε είχα ψηφίσει ακόμα. Ακολουθούσα τις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα μου, αλλά με μια ιδιαίτερη προτίμηση και σεβασμό, θα έλεγα, προς τους κομμουνιστές που γνώριζα και που η όλη συμπεριφορά τους προκαλούσε εκτίμηση. Βέβαια, οι κομμουνιστές της δεκαετίας τού ‘50 ουδεμία σχέση έχουν με τους άκαπνους σημερινούς. Ειδοποίησα με γνωστό μου τον περιπτερά για τα διατρέξαντα και συνέχισα τη ζωή μου χωρίς να τα λάβω στα σοβαρά. Πέρασε καιρός. Ένα Σαββατοκύριακο που βρέθηκα στο χωριό - τότε οι μαθητές που φοιτούσαν στο γυμνάσιο, έμεναν μόνιμα στη Μυτιλήνη -, ο πατέρας μου ξέσπασε. «Οι ταγματασφαλίτες και λιποτάκτες του Στρατού μού έγιναν τώρα εθνικόφρονες και διαφεντεύουν τη ζωή μας. Μη φοβάσαι, δε θα τολμήσουν να σε βλάψουν. Θυμάσαι τότε με το γεωπόνο Μαυραγάνη, αυτόν τον έντιμο άνθρωπο;»
Έδωσα την ασήμαντη προσωπική μου εμπειρία, για να μπείτε στο κλίμα τής τότε εποχής. Αυτός ήταν ο Καραμανλής της πρώτης οκταετίας.
Βρόμισε το νησί
Δεν ξέρω πού οφείλεται, αλλά τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα χωριά και την πόλη της Μυτιλήνης και η αγανάκτηση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει συντονισμός στην αποκομιδή και το υπάρχον προσωπικό διασπείρεται εδώ και εκεί, χωρίς προγραμματισμό. Έχω τη γνώμη ότι τα τοπικά συμβούλια που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφέθηκαν στην τύχη τους και αδρανοποιήθηκαν.
Ζωοκλοπές παντού
Κύριοι Περιφερειακέ και Αστυνομικέ Διευθυντά, κοντεύουμε να φτάσουμε την Κρήτη στις ζωοκλοπές. Δεν ξέρω τι θα κάνετε, αλλά αρχίστε ν’ αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Είναι δικό σας.
Παπάδος 23-4-2013