Ένας σπάνιος χώρος πολιτισμού για την Λέσβο και την Ελλάδα

Κινδυνεύει με διάβρωση το Καρναβαλικό Εκθετήριο «Αντώνης Μηνάς» [Vid & pics]

20/03/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 20/03/2024 - 15:42

Κινδυνεύει με διάβρωση ένας μοναδικός και σπάνιος χώρος πολιτισμού όχι μόνο για την Λέσβο αλλά και την Ελλάδα. Πρόκειται για το Δημοτικό Καρναβαλικό Εκθετήριο «Αντώνης Μηνάς» που βρίσκεται στην Αγιάσο και φιλοξενεί αντικείμενα που μαρτυρούν την ιστορία του Αγιασώτικου Καρναβαλιού σε ένα μοναδικό πάντρεμα με τις τέχνες της ξυλογλυπτικής και κεραμικής.

Ο Παναγιώτης Κουτσκουδής

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον δημοτικό περιφερειακό δρόμο και δέχεται τα όμβρια ύδατα τα οποία ξενερίζουν σε αυτή τη περιοχή, ο πίσω τοίχος του δέχεται μία συνεχή διάβρωση. Τα νερά εισέρχονται στο χώρο, τα ντουβάρια είναι γεμάτα μούχλα και υγρασία και καταστρέφονται τα εκθέματα. «Δυστυχώς χρειάζεται μία επέμβαση, την κατασκευή ενός τεχνικού έργου που ουσιαστικά θα αποτελέσει μόνωση του πίσω τοίχου του κτηρίου, ώστε να προστατευτεί και το κτήριο και τα περιεχόμενα εκθέματα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο Παναγιώτης Κουτσκουδής και προσθέτει: «Οι υλοποίηση των εργασιών αυτών αποτελούν αίτημα πάρα πολλών χρόνων. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν μας εξυπηρέτησαν. Από τις πρώτες μέρες του Γενάρη έχουμε υποβάλει αίτημα στην παρούσα Δημοτική Αρχή, ελπίζουμε επειδή υπάρχουν και Αγιασώτες και καίρια πόστα να επιμεληθούν και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εκτελεστεί το έργο και να προστατευτεί το κτήριο».

Το 2023 μαζί με την «μετονομασία» τότε με την υποστήριξη του Αντιδημάρχου Μυτιλήνης Μιχάλη Φραντζέσκου, εκτελέστηκαν εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων, επισκευής προθηκών, τοποθέτησης νέας ξυλόγλυπτης πινακίδας. Ωστόσο εκκρεμούν ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό. Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Συλλόγου Αγιάσου «Ο Σάτυρος» στο Δήμο Μυτιλήνης.

Εκτός όμως από το ζήτημα των εργασιών, τίθεται και θέμα λειτουργίας, καθώς οι Δημοτικές Αρχές επαφίενται στον «πατριωτισμό» των μελών Συλλόγων για την λειτουργία των χώρων πολιτισμού που βρίσκονται στα χωριά. Ωστόσο θα περίμενε κάποιος διαφορετική αντιμετώπιση δεδομένου ότι η Αγιάσος αποτελεί χειμώνα - καλοκαίρι, τουριστικό προορισμό.

Βέβαια η ορθή λειτουργία χώρων πολιτισμού δεν είναι κάτι που προκύπτει για πρώτη φορά είναι μια παθογένεια που συναντάται, δυστυχώς, σε πολλούς χώρους που αποτελούν «διαμάντι» πολιτισμού για την Λέσβο και παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

«Δυστυχώς ο χώρος αυτός λειτουργεί μόνο με την εθελοντική προσφορά των μελών του Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος», κυρίως στα μεγάλα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις του χωριού, φυσικά τις απόκριες, όταν ανεβαίνει στην Αγιάσο ξένος κόσμος. Έχουμε υποβάλλει κατ΄ επανάληψη στις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές όπως και στην παρούσα και ευελπιστούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να βρούμε δικαίωση στα πολύχρονα αιτήματά μας. Αυτό το εκθετήριο είναι ένα από τα σπάνια που υπάρχουν στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν για την συντήρησή του, την σωστή λειτουργία του και την ανάδειξή του».

Η ιστορία

Το 1927 ο γιατρός Ευστράτιος Δούκαρος ίδρυσε την ιδιωτική επιχείρηση ηλεκτροφωτισμού της Αγιάσου για να μπορέσει να ρευματοδοτήσει το χωριό το οποίο μέχρι τότε φωτιζόταν φανάρια και πυρσούς. Στην αρχή νοίκιασε αποθήκες που βρίσκονταν μέσα στο χωριό, αλλά επειδή η ηλεκτρογεννήτρια έκανε θόρυβο και ενοχλούσε τους περίοικους αγόρασε από την Κοινότητα ένα οικόπεδο έναντι του νεκροταφείου. Το 1936 οικοδόμησε το κτήριο της Ηλεκτρομηχανής που σήμερα ονομάζεται Δημοτικό Καρναβαλικό Εκθετήριο «Αντώνης Μηνάς».

Μετά τον θάνατο του Ευστράτιου Αλ. Δουκάρου η επιχείρηση θα περάσει στην κόρη του Βάνα, σύζυγο του δικηγόρου Στρατή Αλαμανέλλη και θα παραμένει σε εκείνη μέχρι και το 1963 όταν ο Ηλεκτροφωτισμός Αγιάσου εξαγοράστηκε από την ΔΕΗ. Όταν η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την σύγχρονη ηλεκτροδότηση του χωριού καταργείται το εργοστάσιο και το κτήριο περιήλθε σε αχρηστία.

Το 1992, επί δημαρχίας Γιώργου Παπαπορφυρίου, ο Δήμος Αγιάσου αγόρασε το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρομηχανής από τη ΔΕΗ έναντι του ποσού των 5 εκ. δραχμών με σκοπό να γίνει εκθετήριο παραδοσιακών τεχνών της Αγιάσου, τουριστικό γραφείο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων τη χειμερινή περίοδο. Επί δημαρχίας Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη ο Δήμος Αγιάσου εκτέλεσε το έργο διαμόρφωσης του κτιρίου σε Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικο Μουσείο 2003-2004 που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επί Νίκου Σηφουνάκη (με συμβατικό ποσό 65.697,17ευρώ). Επιπλέον από πόρους του Δήμου (άλλες 20.000 ευρώ) έγιναν εργασίες επισκευής της στέγης και εσωτερικής του διαρρύθμισης (2009-2010).

Επίσης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα leader έχει γίνει μεγέθυνση παλαιών φωτογραφιών που απεικονίζονται καρναβαλικά συγκροτήματα της Αγιάσου. Υπάρχουν κεραμικές πιατέλες όπου αναπαριστώνται καρναβαλικά συγκροτήματα ή άρματα που εμφανίστηκαν στο Αγιασώτικο Καρναβάλι. Ακόμη φιλοξενούνται στολές και άρματα που πρωταγωνίστησαν κάποτε και γενικότερα ο χώρος αναδεικνύει όλον εκείνο τον πλούτο που μαρτυρεί την μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση του Αγιασώτικου Καρναβαλιού.

Το 2022 ο χώρος μετονομάζεται σε Δημοτικό Καρναβαλικό Εκθετήριο «Αντώνης Μηνάς» μετά από πρόταση του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή». Ακολούθως τα Διοικητικά Συμβούλια του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου «Ο Σάτυρος» και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» υπέβαλαν αιτήματα στην Κοινότητα Αγιάσου και στο Δήμο Μυτιλήνης.

«Δόθηκε αυτή η ονομασία προς τιμήν του γνωστού θεατράνθρωπου και γνωστού ιεροφάντη του λαϊκού μας πολιτισμού ο οποίος ήταν ένας σατιρογράφος, επιθεωρησιογράφος, ερασιτέχνης ηθοποιός του θεάτρου καρνάβαλος εκφωνητής και γενικά είχε υπηρετήσει το λαϊκό θέατρο, τόσο το καρναβάλι όσο και το ερασιτεχνικό θέατρο που ήκμασε από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Αγιάσο και προς τιμή του το μουσείο ονομάστηκε Αντώνης Μηνάς» καταλήγει στην συνέντευξή του ο Παναγιώτης Κουτσκουδής.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey