Συνέντευξη Απόστολου Αλατζά με φόντο τον Δήμο Δυτικής Λέσβο και τα αναπτυξιακά έργα της περιοχής

«Φοβάμαι για την πορεία του δρόμου Καλλονής – Πέτρας» [Vid]

22/04/2024 - 12:33 Ενημερώθηκε 23/04/2024 - 14:15

 

«Θετική» είναι η λέξη που χρησιμοποίησε για να προσδιορίσει την αντιπολίτευση που ασκεί η παράταξή του στην Δημοτική Αρχή με στόχο την υποστήριξη προς υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργική Ενότητα Δυτικής Λέσβου» και τέως Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΒΑ, Απόστολος Αλατζάς παραχώρησε συνέντευξη στο «Ε» μιλώντας για ζητήματα που απασχολούν τόσο τον Δήμο Δυτικής Λέσβου όσο και ολόκληρο το νησί, όπως ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας, το Γηροκομείο Άντισσας, η Βάστρια και η ΔΕΥΑΛ.

Ο κ. Αλατζάς με πορεία χρόνων στην αυτοδιοίκηση επέστρεψε στον α’ βαθμό της χωρίς να παραλείψει να σχολιάσει τόσο το αποτέλεσμα όσο και τα όσα προηγήθηκαν της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Το 65% Βέρρου

Ο ίδιος κλήθηκε προεκλογικά από στελέχη της παράταξης Νίκου Χήρα, που μέχρι πρότινος είχε θέση αντιπολίτευσης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου καθώς και από άλλους του ευρύ χώρου που είχαν αποχωρήσει από την παράταξη Βέρρου προκειμένου να ηγηθεί ενός ευρύ αυτοδιοικητικού σχήματος μακριά από κομματικές αγκυλώσεις με στόχο να δοθεί μία άλλη ώθηση.

Ωστόσο, όπως αξιολογεί αυτή η προσπάθεια δεν ήταν ουσιαστική, τουλάχιστον από εκείνους που τον κάλεσαν σε αυτό, καθώς η ιστορία έδειξε ότι εκείνοι επέλεξαν να είναι υποψήφιοι στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα επισήμανε ότι με ποσοστό 65% οι δημότες έδωσαν «λευκή επιταγή» στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις του.

«Έπρεπε να δημιουργηθούν 5 Δήμοι στο νησί»

Το σημαντικότερο πρόβλημα που όπως επισημαίνει απασχολεί τον Δήμο είναι το γεγονός ότι οι Δημοτικές Ενότητες δεν έχουν τον ίδιο πολλαπλασιαστή ως προς την ανάπτυξή τους και εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο τέως Δήμος Λέσβου έπρεπε να διασπαστεί σε 5 και όχι 2 δήμους. «Αυτός ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά στον βαθμό που θέλουμε σε κάθε Δημοτική Ενότητα των πρώην Δήμων (..) Αυτή τη στιγμή οι πρώην Δήμοι μένουν στο επίπεδο που τους αφήσαμε, όσες προσπάθειες και αν γίνονται είναι μικρές» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη στην κατηγορία των προβλημάτων εντάσσει  το γεγονός ότι δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική ανά αντιδημαρχία, όπως υποστηρίζει. «Πρέπει επιτέλους να μπει ένα σχέδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το Γηροκομείο Άντισσας δεν αναφέρεται στην Προγραμματική Σύμβαση»

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης συζητήθηκαν θέματα όπως το Γηροκομείο Άντισσας, το Φράγμα Τσικνιά. Σε ότι έχει να κάνει με το έργο του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο ενδέχεται να χαθεί.

«Είμαστε υπέρ των συνεργασιών, πόσο μάλλον με έναν φορέα όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με ανθρώπους όπως ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος που μόνο θετικό πρόσημο προσδίδουν στο νησί» είπε αναφερόμενος στην προγραμματική σύμβασή του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θυμίζουμε ότι η παράταξή του «Δημιουργική Ενότητα Δυτικής Λέσβου» είχε εκφράσει, με δελτίο Τύπου, τις ενστάσεις της ως προς το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτό ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα παραχωρηθεί το Γηροκομείο Άντισσας στο Μουσείου.

Ο κ. Αλατζάς εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κτήριο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας με την προοπτική να γίνει Γηροκομείο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού. «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να αλλάξει η χρήση του. Εξάλλου στην προγραμματική σύμβαση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Γηροκομείο Άντισσας» είπε προσθέτοντας ότι σε αυτή σημειώνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα παραχωρήσει –χωρίς να αναφέρει πόσα και ποια- την χρήση δημοτικών ακινήτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και την φιλοξενία μαθητών και φοιτητών.

Υπενθύμισε ότι ως εκτελεστικός γραμματέας είχε επισκεφτεί με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη το Γηροκομείο Άντισσας. Μάλιστα η ΠΒΑ δέσμευσε το ποσό των 100.000 ευρώ στο Τεχνικό της πρόγραμμα με την προοπτική τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν στο Γηροκομείο με την προϋπόθεση να γίνει το Γηροκομείο Άντισσας υποκατάστημα του ΖΑΧΑΡΕΙΩΣ. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ως προς τις οικονομικές ανάγκες του Γηροκομείου προβλέπεται η αξιοποίηση των ανταποδοτικών της Αναπτυξιακής Ερεσού – Αντίσσης, στην οποία ακόμη εκκρεμεί η εκκαθάριση.

«Είναι μία μονάδα υγείας με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, ακόμη – ακόμη και φυσικοθεραπευτήριο. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις τη χρήση του» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Είμαστε αντίθετοι σε αυτό γιατί και η τοπική κοινωνία της Άντισσας είναι αντίθετη σε αυτό το θέμα».  

«Φοβάμαι για το δρόμο Καλλονής – Πέτρας»

Αναφερόμενος στον δρόμο Καλλονής – Πέτρας, τόνισε ότι είναι ένα έργο που είχε «συλληφθεί» σαν ιδέα προτού από εκείνον Καλλονής – Σίγρι, σχολιάζοντας ότι ο δεύτερος ολοκληρώνεται ενώ ο πρώτος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Αφού έκανε μνεία στο ιστορικό του έργου υποστήριξε ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έτρεξε αυτό το έργο, ωστόσο προέκυψε το ζήτημα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και το Φράγμα Τσικνιά. Μάλιστα ανέφερε ότι μεταξύ των προτάσεων που είχαν εκφραστεί τότε, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο, και η στρατηγική που επρόκειτο να ακολουθήσει η ΠΒΑ ενώσω ήταν Εκτελεστικός Γραμματέας ήταν η Εργολήπτρια εταιρεία να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου, δουλεύοντας τα χιλιόμετρα που δεν παρουσίαζαν το πρόβλημα και μετά σαν συμπληρωματικό έργο να υλοποιηθεί το κομμάτι που «έπεφτε» πάνω στο Φράγμα. Μάλιστα σχολιάζοντας το ποσοστό των χιλιομέτρων που παρουσιάζει το πρόβλημα είναι λιγότερο του 20% και όχι 35% που είπε σε σΤ η Περιφερειακή Αρχή. «Όταν μιλάμε για 2300m στα 14km μιλάμε περίπου για 16%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι για το έργο αυτό και φοβάμαι γιατί παρ’ ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για τα χρήματα, εντούτοις είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει ελάχιστα έργα για δρόμους. 20εκ ευρώ προβλέπονται για όλη την ΠΒΑ. Καταλαβαίνετε ότι θα δυσκολευτούμε να δώσουμε έργα οδικά».   

«Δεν θα αλλάξω άποψη για την Βάστρια»

Παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία της δομής στην Βάστρια, εξηγώντας ότι ναι μεν πρέπει να υπάρχει μία δομή καταγραφής πάνω στο νησί αλλά όχι σε αυτή την έκταση και στο συγκεκριμένο χώρο και πως θα πρέπει οι επωφελούμενοι απλώς να καταγράφονται εδώ και εν συνεχεία να φεύγουν προς την ηπειρωτική χώρα. «Η άποψη μου δεν έχει διαφοροποιηθεί και είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να λειτουργήσει η δομή αυτή» Αναφερόμενος στα  έργα που γίνονται στη Λέσβο με χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα προκειμένου να πάψουν οι φωνές που δεν θέλουν την Βάστρια. «Δεν δέχομαι την άποψη που έχει εκφραστεί πολλές φορές από την Δημοτική Αρχή, ότι δεν είναι στον δικό μας Δήμο. Μια δομή τόσο μεγάλη που γίνεται στο νησί, απασχολεί όλο το νησί (..) Είμαστε οριογραμμή, είμαστε φύλακες των συνόρων, δεν γίνεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μία τέτοια δομή».

«Το νερό δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες»

Τα μέλη της παράταξης «Δημιουργική Ενότητα Δυτικής Λέσβου» καταψήφισαν τις ανατιμήσεις των τιμών της ΔΕΥΑΛ γιατί, όπως εξηγεί, ο κυβερνητικός στόχος είναι η ενοποίηση των ΔΕΥΑ και ιδιωτικοποίησή των με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και για τις τιμές των λογαριασμών. «Θεωρώ ότι το νερό δεν πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες » προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν είναι δύσκολο να υλοποιηθούν έργα της ΔΕΥΑΛ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ακόμη και με τις αυξήσεις πέρα από τα προγραμματισμένα έργα και πέρα από κάποια συντήρηση τα χρήματα που θα προκύψουν από τις αυξήσει δεν επαρκούν για νέα έργα. «Η διαφωνία μου ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι ο Δήμαρχος έπρεπε να πάρει τα ηνία και να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται στα χωριά» ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η επίλυση μέσα από την ΔΕΥΑΛ δεν ήταν εφικτή θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχώρησης του Δήμου από την επιχείρηση. «Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή δραπετεύει από αυτό το πρόβλημα και θα το φορτώσει στη ΔΕΥΑΛ, όταν πριν λίγους μήνες είχα ψηφίσει «κατά» ως προς τις αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ» καταλήγοντας ότι η Δημοτική Αρχή επιλέγει να μην αναλαμβάνει την ευθύνη στα δύσκολα.

   

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey