Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου ζητά μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο
«Το Ακτινολογικό τμήμα, από τις 15 Ιουλίου, διαθέτει μόνο 3 γιατρούς οπότε οι ακτινογραφίες, οι υπέρηχοι, ο αξονικός τομογράφος, ο μαγνητικός τομογράφος, η μέτρηση οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση), οι μαστογραφίες, τα επείγοντα για covid και μη covid ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι covid και μη covid, επειδή είναι «ανθρωπίνως» αδύνατο να λειτουργήσουν μόνο με 3 γιατρούς, «εναλλακτικά» διακόπηκε η λειτουργία υπερήχων, μαστογραφίας αλλά και οστεοπόρωσης (λόγω και «αδυναμιών» του μηχανήματος)» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου και προσθέτει ακολούθως: «Αυτές οι συνθήκες εργασίας που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι εναπομείναντες γιατροί σίγουρο είναι ότι δεν προσελκύουν κανέναν νέο γιατρό και επιπρόσθετα γιατί κανένας εκτός νησιού δεν πρόκειται να έρθει με σύμβαση επικουρικού αλλά ούτε προκηρύσσοντας μία μόνο μόνιμη θέση κάθε φορά, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 3 ακτινοδιαγνώστες για να λειτουργήσει όλο το ακτινολογικό τμήμα. Ακόμα και για λύσεις με τις οποίες είμαστε πολιτικά αντίθετοι, όπως συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς για τον Μαστογράφο και τον Μαγνητικό τομογράφο, παρατηρείται “απροθυμία” με καθυστερήσεις στην ανανέωση των συμβάσεων».
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου απαιτεί διορισμούς ιατρών και τεχνολόγων για να δουλέψει πλήρως με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου για το καλό όλων των πολιτών αλλά και των εργαζομένων. Σημειώνει μάλιστα ότι για την προσέλκυση γιατρών χρειάζονται περισσότερα κίνητρα όπως το να προκηρυχθούν περισσότερες της μίας μόνιμες θέσεις και να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα του χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου σαν “άγονο” για τα σχετικά μη χρηματικά «προνόμια». «Επίσης απαιτούμε ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των απεικονιστικών εξετάσεων (ιατρούς και τεχνολόγους) στα Κέντρα Υγείας δηλαδή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για την οποία όλοι “κόπτονται” την τελευταία δεκαετία. Στο δε ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ), απαιτείται πρώτα απ' όλα σύσταση σε οργανισμό και οργανόγραμμα γιατί από το 2014 δεν έχει γίνει τίποτα και στην συνέχεια ενίσχυση της 24ωρης λειτουργίας του ακτινολογικού μηχανήματος αλλά και πρωινής λειτουργίας μηχανημάτων ΠΦΥ όπως υπερήχων, μέτρησης οστικής πυκνότητας και μαστογράφου».
Οι υπόλοιπες ελλείψεις
Εκτός απ’ τους γιατρούς, όπως αναφέρεται, το Ακτινολογικό τμήμα έχει και έλλειψη τεχνολόγων-χειριστών. Ειδικά με την πανδημία αυξήθηκαν οι απαιτήσεις σε ακτινογραφίες “επι κλίνης”, δηλαδή με φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, τόσο σε νοσηλευόμενους covid όσο και στα “επείγοντα covid”. «Σαν να μην έφτανε αυτό, το ακτινολογικό αποδυναμώθηκε κι άλλο λόγω μετακίνησης τεχνολόγων στο Αιμοδυναμικό τμήμα. Σ' αυτό το τόσο αναγκαίο τμήμα για το νησί μας που το διατυμπανίζουν εδώ και χρόνια και επιτέλους λειτουργεί, δεν εξασφάλισαν, κι ας είχαν χρόνο, νέους διορισμούς αλλά απλώς μετακίνησαν από άλλα τμήματα» σημειώνεται και προστίθεται ακολούθως: «Έτσι αντιλαμβάνεται η πολιτεία την νησιωτικότητα και τις ανάγκες των ακριτών στο μοναδικό Νοσοκομείο του νησιού μας. Για την κυβέρνηση, “η υγεία κοστίζει” και είναι “πολυτέλεια”. Καλές οι “δωρεές” ωσάν τριτοκοσμική χώρα, απ' την άλλη όμως μας “βγάζει το λάδι” μέχρι να εγκριθούν καινούργια, σύγχρονα μηχανήματα που έχουν παραγγελθεί. Φορητό ακτινολογικό μηχάνημα έχει παραγγελθεί εδώ και καιρό με συγκεκριμένες προδιαγραφές σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υποδομές του Νοσοκομείου, όπως επίσης νέο σύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και μέτρησης οστικής πυκνότητας».
«Χωρίς προσωπικό και τα πιο προηγμένα μηχανήματα δεν δουλεύουν»
«Βέβαια όσα μηχανήματα και να έρθουν, όσο σύγχρονα και να είναι, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό απλά δεν δουλεύουν. Όσο οι εργαζόμενοι παραμένουν λίγοι, όσο ηρωική κι αν είναι η προσπάθεια τους, όσο και αν συναδελφικά “δεν πρέπει” να λείψουν για να μην επιβαρύνουν τους υπολοίπους, η κούραση τους αναπόφευκτα θα συνεχίζει να είναι εις βάρους της δικής τους ασφάλειας, εις βάρος της λειτουργίας όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου και εν τέλει εις βάρος των ασθενών».