Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σπανός: Επόμενος στόχος η επαναλειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου
Δημοσιεύθηκε στις 24/07/2024 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρόσληψη μίας Φαρμακοποιού (ΠΕ) και μίας Κοινωνικής Λειτουργού (ΤΕ), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου – ορισμένου χρόνου (έως τις 31/11/2024) με δυνατότητα παράτασης, στο πλαίσιο της δράσης «Συνέχιση δομής κοινωνικού παντοπωλείου και κοινωνικού φαρμακείου Δήμου Μυτιλήνης», μετά από υποβολή σχετικής πρότασης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο».
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου- καθώς κατά την προηγούμενη τετραετία έπαψε να λειτουργεί- για την παροχή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε άστεγους και αναξιοπαθούντες όπως είπε σε σχετική δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου», Νικόλας Σπανός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του στόχο και επισημαίνοντας ότι επόμενος είναι η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν η διαλογή των φαρμάκων και τα τελευταία στάδια προετοιμασίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, που θα στεγάζεται στο ισόγειο των γραφείων του Συνδέσμου στην οδό Αγίας Ειρήνης 10, ώστε αυτό να ανοίξει τις πόρτες τους στους ωφελούμενους δημότες και δημότισσές μας.
Οι ώρες προσέλευσης κοινού στο Κοινωνικό Φαρμακείο θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή στο διάστημα 09:00 – 13:00 και η λειτουργία του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Για το ιστορικό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο ξεκίνησε να λειτουργεί επί ημερών της Αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλη το 2011 όταν τότε Δήμαρχος ήταν ο Δημήτρης Φ. Βουνάτσου, στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, εξυπηρετώντας περί τα 1600 άτομα. Το πρώτο χρόνο υποστηρίχθηκε από τους απλούς πολίτες που προσέφεραν φάρμακα και η λειτουργία του είχε γίνει συνείδηση στον κόσμο, που το αναζητεί για να προσφέρει τις δωρεές του μέχρι και τούδε, όπως αναφέρει η κα Αντωνέλη στο «Ε».
Το 2012 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στελεχώθηκε με Φαρμακοποιό και Κοινωνικό Λειτουργό εξυπηρετώντας περί τα 1600 άτομα – κατοίκους του τότε ενιαίου δήμου Λέσβου. Η δομή αυτή ήταν συνδεδεμένη δομή με το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργούσε με εθελοντική προσφορά ιδιωτών ιατρών και το Κοινωνικό Οδοντιατρείο – που δημιουργήθηκε επί ημερών Σπύρου Γαληνού – στελεχώθηκε και λειτούργησε υπό την εποπτεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου. «Οι δομές αυτές είχαν εξασφαλίσει πλήρη υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη σε ανασφάλιστους» όπως είπε στο «Ε» η κα Αντωνέλη.