Ψηφιακή μαστογραφία, τι διαθέτει η Λέσβος

Γυναίκες που ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστού μιλούν στο «Ε»

13/01/2018 - 12:04 Ενημερώθηκε 15/01/2018 - 09:28

Με ένα ιδιωτικό μήνυμα που δέχτηκαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στο Facebook, καλούνταν να αναρτήσουν στο προφίλ τους μία εικόνα καρδιάς χωρίς σχόλια και να το στείλουν και σε άλλες γυναίκες- συμβολίζοντας την πρόληψη του καρκίνου του στήθους. Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν, με πολλές γυναίκες που τον έχουν ξεπεράσει να τονίζουν ότι αυτή τη μορφή του καρκίνου δεν θέλει… καρδούλες, αλλά ψηφιακή μαστογραφία. Σε κάθε περίπτωση, καλώς που η συζήτηση άνοιξε εκ νέου, και με αυτή την αφορμή το «Ε» μίλησε με δύο γυναίκες που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή την εμπειρία, τη Χριστίνα Χατζιδάκη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, αλλά και τη Ρηνούλα, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μιλήσαμε όμως και με τους ειδικούς, ώστε όλες οι γυναίκες να γνωρίζουμε τι υποδομή διαθέτει το νησί μας για να στραφούμε σε αυτήν προληπτικά.

 
Η Χριστίνα Χατζιδάκη

 

Σύμβολο θηλυκότητας

Τι σημαίνει ο καρκίνος του μαστού; Είναι διαφορετικός από τις υπόλοιπες μορφές για μια γυναίκα. «Ο καρκίνος του μαστού, από τη μια είναι ιδιαίτερα βαρύς για μια γυναίκα αφού σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί μαστεκτομή, από την άλλη είναι ένας καρκίνος που με έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, θεραπεύεται» απαντά η κ. Χατζιδάκη, με τη Ρηνούλα να διευκρινίζει ότι ο καρκίνος μαστού είναι μια από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό: «Το ευτύχημα είναι ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην εύρεση νέων φαρμάκων και αν είναι σε αρχικό στάδιο είναι σχεδόν ιάσιμος. Η διαφορετικότητά του είναι ότι στις γυναίκες το στήθος είναι μέρος της θηλυκότητάς της, γι’ αυτό επηρεάζεται μετά την απώλειά του. Επίσης με τις θεραπείες έρχεται η πτώση των μαλλιών, μερική η ολική πτώση φρυδιών-βλεφαρίδων που επηρεάζουν την εικόνα της και επιδρούν πολλές φορές στην ποιότητα της ζωής της».

 
Η πρώτη απόπειρα θεραπείας του καρκίνου με ακτίνες, πίνακας του G. Chicotot

«Έχω καρκίνο»

Μάλιστα η Ρηνούλα, ίσως είναι από τις λίγες περιπτώσεις, καθώς όταν έμαθε τι της συνέβη αντέδρασε με ψυχραιμία: «Μα τι έπρεπε να κάνω, το είδα εγκαίρως. Στην αρχή λοιπόν ψύχραιμα, μετά διακωμωδούσα την περούκα μου, το απόγευμα φορούσα απλώς ένα μαντήλι που ο αέρας το έπαιρνε. Είχα ήδη φάει ένα γερό χαστούκι στη ζωή μου με το θάνατο συγγενικού μου προσώπου. Αυτό ήταν το δεύτερο». Όμως μετά αναθεώρησε κάποια πράγματα στη ζωή της: «Προφανώς ο χαρακτήρας δεν αλλάζει, όμως όταν θύμωνα με κάτι, μετά σταματούσα, σκεφτόμουν ότι αυτό που αξίζει είναι η ζωή και ότι δεν πρέπει να μιζεριάζω. Επίσης, έμαθα να χαίρομαι την κάθε μέρα που ερχόταν, να βλέπω την ανατολή και δύση του ήλιου, να χαίρομαι περπατώντας μέσα στη φύση, να μοιράζω αγάπη διώχνοντας κάθε μιζέρια από τη ζωή μου».

Η Χριστίνα Χατζιδάκη από την άλλη αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού το 2006: «Είχα αφαιρέσει ογκίδιο από το μαστό για δεύτερη φορά (την πρώτη ήταν «καθαρό) που αποδείχτηκε καρκίνος. Φυσικά είναι ένα σοκ, παρόλο που όταν κάποιος περιμένει τα αποτελέσματα ιστολογικής εξέτασης, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Συνήλθα πολύ γρήγορα (την ίδια μέρα), είπα στον εαυτό μου "έχω καρκίνο", πάμε για τα περαιτέρω. Μάλιστα την ίδια βραδιά πήγα σε πάρτι, όπως είχα προγραμματίσει, τι, να το έχανα;» Αρχές από την άλλη δεν χρειάστηκε να αναθεωρήσει: «Αυτό που λένε πολλοί ότι άρχισαν να εκτιμούν τα μικρά, καθημερινά, όμορφα πράγματα για μένα ήταν ήδη τρόπος ζωής».

Και βλέποντας πίσω όλη αυτή την εμπειρία μάς λέει: «Ήταν μια δοκιμασία φυσικά, η επέμβαση, η χημειοθεραπεία, το πέσιμο των μαλλιών (αν και αυτό ελάχιστα με πείραξε) αλλά την πέρασα ομαλά, με μεγάλη συμπαράσταση και αγάπη από συγγενείς και φίλους». Και η Ρηνούλα είναι κατηγορηματική: «Σκέφτομαι ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου που πέρασε και εγώ ακόμη ΖΩ»!

 

Και μία συμβουλή

Η συμβουλή της Χριστίνας προς μία γυναίκα καρκινοπαθή: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσει την ασθένεια με ψυχραιμία και υπομονή. Αν η διάγνωση είναι έγκαιρη, το πιθανότερο είναι ότι θα το ξεπεράσει όπως εγώ και πολλές άλλες γυναίκες. Να εμπιστεύεται τους επιστήμονες και όχι τσαρλατάνους που υπόσχονται εναλλακτικές θεραπείες». Και της Ρηνούλας: «Η γυναίκα που βιώνει τον καρκίνο μαστού να πιστέψει ότι μπορεί και έχει την δύναμη να τον νικήσει. Να μην καταθέτει τα όπλα, να μην αφήνεται να παρασυρθεί από στεναχώρια. Το καλύτερο φάρμακο για τον καρκίνο είναι να είσαι δυνατή». Αλλά και σε όλες τις γυναίκες: «Η συμβουλή μου είναι να αφιερώσει κάθε γυναίκα λίγο χρόνο από την καθημερινότητά της για να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και ψηλάφηση) χωρίς να φοβάται το αποτέλεσμα. Η πρόληψη σώζει». Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Χατζιδάκη προσθέτει, απευθυνόμενη σε όλες: «Να προσέχουν την υγεία τους που σημαίνει πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη. Ο καρκίνος μαστού έχει εξελιχθεί σε επιδημία, όμως μπορεί να θεραπευθεί. Μαστογραφία στα 40, και ανάλογα με τις συμβουλές των γιατρών όποτε χρειάζεται. Αυτοεξέταση και από νεότερες ηλικίες».

 

 

 

Η υποδομή του «Βοστανείου»

 

Ο χειρουργός Στρατής Κούσκος, με σχετική εκπαίδευση στην εγχείρηση του μαστού, από το 2003 έχει το «Ιατρείο Μαστού» στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης που είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, όπου πραγματοποιούνται 12 έως 20 επισκέψεις, προγραμματισμένες, αλλά και εμβόλιμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκτακτες συνθήκες η ενδιαφερόμενη μπορεί να καλέσει στο «Βοστάνειο» και να συνδεθεί απευθείας από το τηλεφωνικό κέντρο με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο κ. Κούσκος εξηγεί στο «Ε» ότι ο μόλις έξι μηνών ψηφιακός μαστογράφος που διαθέτει το Νοσοκομείο είναι πολύ καλός, αλλά… έχει μεγάλη αναμονή, έτσι αρκετές γυναίκες πηγαίνουν σε ιδιώτες. Από την άλλη εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα με τα υπερηχογραφήματα μαστών, καθώς γίνονται λίγα, αφού η υποδομή χρησιμοποιείται κατά κόρον για άλλα όργανα. Οι μαγνητικές μαστογραφίες είναι σε καλό επίπεδο, χωρίς δυσκολία και με άνεση. Επίσης, μας λέει ότι στο Νοσοκομείο γίνονται επεμβάσεις και ότι λειτουργεί καλά το χημειοθεραπευτικό τμήμα. Ωστόσο, το «Βοστάνειο», αλλά και κανένα επαρχιακό νοσοκομείο δεν παρέχει ακτινογραφία (αφορά συντηρητικές επεμβάσεις, όπου διατηρείται ο μαστός). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο που έχει μετεγκατασταθεί το ογκολογικό, οι καρκινοπαθείς είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς και από το ότι ο μοναδικός μέχρι πρότινος ογκολόγος κ. Νικολαΐδης υποστηρίζεται από τη βοήθεια αιματολόγου που έχει προσληφθεί με σύμβαση τριών χρόνων.

  

 

Στους ιδιώτες

 

Ψηφιακή μαστογραφία παρέχει το εργαστήριο «Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου) του Νικόλαου Σίσκα, αλλά και το εργαστήριο του Πολύδωρου Αμπατζή. Μάλιστα στο εργαστήριο του κ. Αμπατζή, μαστολόγος από τη Θεσσαλονίκη δέχεται επισκέψεις, καθώς είναι καλό η μαστογραφία να «διαβάζεται» και από κάποιον ειδικό.

Παρέχει επίσης διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα μαστού, παρακεντήσεις, κλινική εξέταση με θεραπευτική προσέγγιση. «Η πρόληψη σώζει, οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται. Να κάνουν αυτοψηλάφηση μαστών και μία φορά το χρόνο από τα 40 και μετά ψηφιακή μαστογραφία. Ο εντοπισμός του καρκίνου στο αρχικό στάδιο είναι θεραπεύσιμος» τόνισε στο «Ε» ο κ. Αμπατζής.

  

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών

 

 «Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου ιδρύθηκε από θαυμάσιους ανθρώπους που βγήκαν μπροστά και είπαν, ναι έχουμε καρκίνο, ή τον ξεπεράσαμε και θέλουμε να βοηθήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι που θεωρούν τον καρκίνο κάτι σαν ντροπή!» λέει η κ. Χατζιδάκη. Απευθυνθήκαμε όμως και στην πρόεδρο, Ειρήνη Σωτηρχέλλη, που επεσήμανε ότι ο Σύλλογος βοήθησε στην ίδρυση της ογκολογικής μονάδας στελεχωμένης με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και μετακίνηση σε αξιοπρεπείς χώρους μετά την επέκταση του Νοσοκομείου.

Προσέφερε καρέκλες-τηλεοράσεις στους θαλάμους νοσηλείας για να περνά όσο γίνεται πιο ευχάριστα η ώρα της θεραπείας του καρκινοπαθή. Πραγματοποίησε ομιλίες σχετικές με τον καρκίνο. Σε διαμέρισμα στην Αθήνα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λέσβου και επισκεύασε-εξόπλισε, φιλοξενεί μέλη που χρειάζονται ακτινογραφίες θεραπείες. Σε γκαρσονιέρα που παραχωρήθηκε από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα στη Μυτιλήνη και εξόπλισε φιλοξενεί μέλη από μακρινά χωριά του νησιού που κάνουν θεραπεία περισσότερο από μία ημέρα. Επίσης, ο Σύλλογος στηρίζει άπορα μέλη με παροχές σε είδος.

Δέχεται στις εγκαταστάσεις του, Ερμού 229 στη Μυτιλήνη, επισκέψεις από Δευτέρα έως Τετάρτη 9 πμ με 1 μμ και Πέμπτη - Παρασκευή 11 πμ με 1 μμ. Τηλ. Επικοινωνίας: 698 568 9363, 2251 054754. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey