Τα φλεβικά προβλήματα των κάτω άκρων, που οφείλονται στη Φλεβική Ανεπάρκεια, ταλαιπωρούν πάνω από το 50% των Ελλήνων και με τις γυναίκες να κατέχουν την πρώτη θέση.
Τα φλεβικά προβλήματα των κάτω άκρων, που οφείλονται στη Φλεβική Ανεπάρκεια, ταλαιπωρούν πάνω από το 50% των Ελλήνων και με τις γυναίκες να κατέχουν την πρώτη θέση.
Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα, ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός, και έπειτα από μια κουραστική ημέρα. H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ. η κορτιζόνη αλλά και το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί να είναι η αφορμή.
Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης είναι οι γενετικoί παράγοντες (π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία), η ηλικία - αυξάνεται με την ηλικία και στους άνδρες και στις γυναίκες - και για τις γυναίκες η εγκυμοσύνη, ο αριθμός τοκετών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.λπ..
Δευτερεύοντες παράγοντες προδιάθεσης είναι η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, τα μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, τα ατυχήματα, οι εγχειρήσεις, οι παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα και η κακή διατροφή.
Οι συνέπειες της παραπάνω κατάστασης προοδευτικά γίνονται πιο έντονες. Συγκεκριμένα, μετά τα αρχικό στάδιο που είναι πόνος, αίσθημα τάσης, βάρους και καψίματος στα πόδια, καθώς επίσης και κράμπες, ακολουθούν η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, με μια χαρακτηριστική μελάγχρωση του δέρματος και προχωρούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι ολιστική. Περιλαμβάνει γενικούς κανόνες (απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, κατάλληλη χρήση ανατομικών υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας, αποφυγή χρήσης στενών ενδυμάτων), εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία, αποιδηματικά-φλεβοτονικά φάρμακα.
Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Στάθης Σκληρός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο δρ. Ευάγγελος Π. Δημακάκος, παθολόγος-αγγειολόγος και υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», και ο καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας, Βασίλειος Σμυρνιώτης, η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε.
Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητά τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και πόνο.
Μία νέα ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση των τόσο συχνών προβλημάτων στις φλέβες των κάτω άκρων δίνουν φυσικά φλαβονοειδή που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera).
Με την επιστημονική ονομασία AS 195, το εκχύλισμα είναι το μοναδικό τυποποιημένο φυσικών φλαβονοειδών, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως επί πολλά χρόνια και σε πολλές άλλες χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ανακουφίζει από τα συνηθισμένα ενοχλητικά συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, όπως το πρήξιμο των αστραγάλων, το αίσθημα καψίματος και βάρους των κάτω άκρων, καθώς και τις κράμπες.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε δύο μορφές, σε δισκία και gel και υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε όσους ζητούν μια απλή, εύχρηστη και φυσική λύση για την αποτελεσματική ανακούφιση από το βάρος, το οίδημα, τον πόνο, την κούραση και τελικά τη διατήρηση της υγείας των φλεβών στα κάτω άκρα.
Πηγή: health.in.gr