Εδώ και αρκετούς μήνες διανύουμε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας. Σε κάποιους ανθρώπους οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες, σε άλλους μικρότερες. Όμως, η λιτότητα και ο προσεκτικός χειρισμός των εσόδων θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσμενείς συνθήκες αλλά και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.
Εδώ και αρκετούς μήνες διανύουμε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας. Σε κάποιους ανθρώπους οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες, σε άλλους μικρότερες. Όμως, η λιτότητα και ο προσεκτικός χειρισμός των εσόδων θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσμενείς συνθήκες αλλά και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.
Η διατροφή είναι το πρώτο και πιο σημαντικό κομμάτι όπου θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός των εξόδων. Μπορούμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των διαιτολόγων για σωστή διατροφή και ταυτόχρονα να κάνουμε οικονομία;
Η απάντηση είναι καταφατική. Και θα δούμε κάποιες σημαντικές προτάσεις.
Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο μενού. Προγραμματίστε τι φαγητό θα ετοιμάσετε την κάθε μέρα της εβδομάδας και γράψτε τη λίστα για το σουπερμάρκετ. Αγοράστε μόνο ό,τι πρόκειται να καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα.
Προγραμματίστε να φάτε όσπρια και λαδερά μεσογειακά φαγητά οπωσδήποτε μία - δύο φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια και τα λαχανικά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο είναι πηγή πολλών βιταμινών για τον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν φτηνές πρώτες ύλες για ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό γεύμα.
Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μια φορά την εβδομάδα ή σε μια φορά στις 10 μέρες (ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία των μελών μιας οικογένειας). Αποτελεί μεν πολύ σημαντική πηγή σιδήρου και άλλων βιταμινών, είναι δε και πηγή χοληστερίνης και κορεσμένου λίπους, ενώ η τιμή του είναι σχετικά υψηλή.
Συνοδέψτε το μεσημεριανό σας με σαλάτες εποχής. Τα λαχανικά εποχής είναι πάντα πιο φτηνά από αυτά που είναι εκτός και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες. Η σαλάτα που συνοδεύει ένα γεύμα δεν είναι μόνο πηγή θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, αλλά επιταχύνει το αίσθημα του κορεσμού και έτσι περιορίζει την υπερκατανάλωση φαγητού και θερμίδων. Στις σαλάτες χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή dressing με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο ξύδι, μέλι, μουστάρδα ή γιαούρτι και άνηθο ή γιαούρτι με μαγιονέζα και μουστάρδα και αποφύγετε τα έτοιμα dressing που έχουν πολλά συντηρητικά αλλά επιβαρύνουν και την τσέπη. Μια σύνθετη σαλάτα με λαχανικά, τυρί ή αυγό ή τόνο, παξιμάδι, μήλο ή δαμάσκηνο και λίγους ξηρούς καρπούς, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα που βοηθάει τη διατήρηση υγιούς βάρους χωρίς να υστερεί σε γεύση.
Αποφύγετε να παραγγέλνετε από εστιατόρια γρήγορου και έτοιμου φαγητού. Μπορείτε να προμηθευτείτε υλικά και να φτιάξετε σπιτικό «fast food». Πίτες με σουβλάκι, hot dog, hamburger, πίτσες με αγνά υλικά, φτιαγμένα με τη φαντασία και την αγάπη σας για όλη την οικογένεια. Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα κάνετε τους άλλους να καταλάβουν πως υγιεινή διατροφή δε σημαίνει χωρίς γεύση.
Πριν φύγετε για τη δουλειά ή το σχολείο, καταναλώστε ένα πρωινό με γάλα, δημητριακά, φρούτα, ψωμί με μέλι ή τοστ με τυρί και γαλοπούλα. Έτσι θα γεμίσετε τον οργανισμό σας με ενέργεια, δε θα καταβροχθίσετε μια τυρόπιτα ή λουκανικόπιτα για να καλύψετε την πείνα σας λίγες ώρες αργότερα, αλλά θα αρκεστείτε σε φρούτα, χυμό, κουλούρι σουσαμένιο ή κράκερ ολικής άλεσης που είναι πιο φτηνά και πιο υγιεινά.
Αν σας περισσέψει φαγητό, χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας για να το αξιοποιήσετε. Αν για παράδειγμα περισσέψει σάλτσα από κρέας κοκκινιστό, φτιάξτε μακαρόνια και συνοδέψτε τα με λίγο τυρί. Αν περισσέψουν λαχανικά, φτιάξτε μια χορτόσουπα ή σάλτσα για μακαρόνια. Για εσάς που μένετε μόνοι σας, μπορείτε να μαγειρεύετε κανονικά και ό,τι περισσεύει να το φυλάσσετε στην κατάψυξη για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Στην έξοδό σας αποφύγετε τα σύνθετα κοκτέιλ και προτιμήστε κόκκινο κρασί που είναι πιο οικονομικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, είτε αυτό πρόκειται για απλό κρυολόγημα είτε για πιο σοβαρή πάθηση (διαβήτης, καρδιαγγειακά). Μην ξεχνάτε, εξάλλου, πως η πρόληψη είναι πιο οικονομική και ωφέλιμη για την υγεία από τη θεραπεία. Όσο για την οικονομική κρίση, ίσως ισχύει αυτό που λένε «κάθε εμπόδιο για καλό». Γιατί μέσα από όλο αυτό τον αγώνα θα μάθουμε να εκτιμούμε περισσότερο όλα αυτά που έχουμε και όχι να μας καταθλίβουνε όλα αυτά που δεν έχουμε. Και ίσως έτσι μάθουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή!
* Η Χαρά Κουτρολού είναι κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.