Τα δεδουλευμένα του 2014 που κινδυνεύουν να παραγραφούν ζητούν οι εργαζόμενοι

Οχτάωρη κατάληψη στο Νοσοκομείο

07/10/2016 - 14:26

Οχτάωρη κατάληψη πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στα γραφεία της Διοίκησης του «Βοστάνειου», ζητώντας να υπάρξει άμεση λύση στο χρόνιο αίτημά του για καταβολή των δεδουλευμένων του 2014. Τη συμπαράστασή του στους αγώνες του Συλλόγου ανακοίνωσε και το Νομαρχιακό τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

 

Οχτάωρη κατάληψη πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στα γραφεία της Διοίκησης του «Βοστάνειου», ζητώντας να υπάρξει άμεση λύση στο χρόνιο αίτημά του για καταβολή των δεδουλευμένων του 2014. Τη συμπαράστασή του στους αγώνες του Συλλόγου ανακοίνωσε και το Νομαρχιακό τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για το σοβαρό θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων αργιών, νυχτερινών κ.λπ. στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και των Κέντρων Υγείας από το Νοέμβριο του 2014, όλες έμειναν γράμμα κενό.

«Οι εργαζόμενοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στους Λέσβιους πολίτες όσο και στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν τα δύο αυτά χρόνια από το νησί», λέει η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η λειτουργία των Κέντρων Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα για τους κυβερνώντες, αφού είναι υποστελεχωμένα και χωρίς να καλύπτονται βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας τους (συντήρηση οχημάτων, έλλειψη καυσίμων, υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ.).

 

Κλιμάκωση και σύσκεψη

Επιπλέον, ο Σύλλογος, αν δεν δοθεί άμεσα λύση, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στις 13 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με υπηρεσιακούς παράγοντες. Κι αυτό γιατί τα χρωστούμενα είναι παλιά και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής στο τέλος του 2016, αν και κάποιοι συνδικαλιστές τόνισαν στο «Ε» ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε έγγραφο αίτησης για τη μη παραγραφή τους.

 

Βρήκε κλειστές πόρτες

Κλειστές τις πόρτες του γραφείου της Διοίκησης βρήκε χτες το πρωί η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Άννα Ζερβού, η οποία ενεπλάκη σε «αψιμαχίες» με το Σύλλογο Εργαζομένων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Κουτσοβίλης. «Βρήκε αντιαισθητικές τις κορδέλες μας», πρόσθεσε.

«Είχαμε τονίσει στη διοίκηση ότι θα προχωρούσαμε σε κατάληψη αν δεν είχαμε κάποια εξέλιξη. Το αίτημα είναι συγκεκριμένο για τα δεδουλευμένα του 2014. Μας έχουν επισκεφτεί αρκετοί υπουργοί που μας διαβεβαίωσαν για νομοθετική ρύθμιση, αλλά τίποτα δεν έγινε. Είναι 92.000 ευρώ τα δεδουλευμένα, τα χρήματα υπάρχουν, αλλά όχι η διάθεση», λέει στο «Ε» ο κ. Κουτσουβίλης. Εξηγεί παράλληλα ότι με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, εφόσον υπάρχουν χρήματα περίσσεια, μπορούν να δοθούν αυτομάτως στους εργαζόμενους.

«Εμείς υποδείξαμε λύση, με την οποία όμως δεν συμφωνούν οι οικονομικές υπηρεσίες. Ή να δοθούν χρήματα που περισσεύουν από τις φετινές υπερωρίες ή από ιδία έσοδα του Νοσοκομείου όπου υπάρχει μεγάλο ποσό αδιάθετο», πρόσθεσε. Μάλιστα, η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του «Βοστάνειου» Μαρία Γέραλη εξήγησε στο «Ε» ότι το 2015 ψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει τη χρήση ίδιων εσόδων για τα δεδουλευμένα, επειδή όμως αυτά είναι του 2014, γίνεται αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση.

 

«Κράτος-μπαταχτσής»

Ο ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Χαράλαμπος Μαλλιάκας ανέφερε στο «Ε»: «Το κράτος-μπαταχτσής έχει να μας πληρώσει από το 2014 δεδουλευμένα, δηλαδή εργασία που προσφέρθηκε και δεν αμείφτηκε. Πολλές οι δικαιολογίες από τους υπουργούς κατά καιρούς, τα έχουμε χορτάσει τα λόγια τους. Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποποιείται των ευθυνών της και δηλώνει απλώς διεκπεραιωτής, ενώ είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτήν την πολιτική στο χώρο της υγείας».

Το μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ από τις «Παρεμβάσεις, Κινήσεις, Συσπειρώσεις» Αριστείδης Σγατζός ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι όλα τα φαινόμενα στην υγεία εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο διάλυσης της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα των μνημονίων, μια συνέχεια-απόρροια της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ. Μόνο η οικοδόμηση μιας πολιτικής ενάντια σε Ε.Ε., ευρώ και κεφάλαιο μπορεί να δώσει διέξοδο».

 

«Η διοικήτρια θα μπορούσε να δώσει λύση»

«Βλέπουμε φαινόμενα που δεν έχουν λάβει χώρα ποτέ», σχολίασε αναφορικά με την «κυβέρνηση της Αριστεράς» στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Στρατής Κλεάνθης. «Έχουμε λάβει δύο φορές διαβεβαιώσεις από τον κ. Κουρουμπλή, άλλη μια φορά από τον κ. Ξανθό εκτός από όλους τους συμβούλους.

Δηλαδή αυτές οι 92.000 ευρώ για το δικό μας το Νοσοκομείο, και δεν ξεπερνά το 1 εκατ. για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν μπορούν να βρεθούν; Μιλάμε για πρόσθετες αμοιβές νοσηλευτών, εργαζομένων που αφιέρωσαν τις Κυριακές του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου του 2014, τα Χριστούγεννα, τις νύχτες. Αν μη τι άλλο, είναι μη ηθικό να μην εξοφλείς αυτά τα μικροποσά. Θεωρώ ότι είναι εμπαιγμός», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η διοικήτρια άκουσε λύσεις τόσο από τις παρατάξεις όσο και από το Σύλλογο και θα μπορούσε να το προχωρήσει: «Ας σταματούσε η υπόθεση στον περαιτέρω έλεγχο, ας έκανε μια προσπάθεια. Δεν την έκανε. Είπε ότι περιμένουμε την τροπολογία, κάτι που συμβαίνει εδώ και 20 μήνες».

 

«Κεφάλαιο κίνησης η απληρωσιά»

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας από την τοπική γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ Δημοσίου, ο Νίκος Ζαρταμόπουλος ανέφερε: «Αυτά τα ζητήματα δεν είναι τεχνικά μόνο, παρά το συγκεκριμένο τής εν λόγω υπόθεσης. Μιλάμε για ένα γενικευμένο πρόβλημα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, την απληρωσιά.

Κι αυτό το φαινόμενο δεν είναι να το προσπερνάμε ή να το αποδεχόμαστε ως φυσιολογική κατάσταση. Εργοδότες και δημόσιο θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης τούς απλήρωτους μισθούς. Ακόμα και για το στοιχειώδες, δηλαδή να πληρωνόμαστε κάθε μήνα, πρέπει να οργανωνόμαστε, να κινητοποιούμαστε με ταξικό πρόσημο».

 

«Τα προβλήματα λιμνάζουν»

Ο ταμίας των εργαζομένων Χ. Μαλλιάκας

 

«Η κατάληψη αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια που δεν έχει συνδεθεί με όλες τις διεκδικήσεις που βάζει η Ομοσπονδία μας, η ΠΟΕΔΗΝ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάληψη μόνο για οικονομικούς λόγους. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολλά και λιμνάζουν. Όλοι είναι σε αναβρασμό στην υγεία πανελλαδικώς. Το ασφαλιστικό που πέρασε το καλοκαίρι κυριολεκτικά γονάτισε πολλές γυναίκες εργαζόμενες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους.

Επίσης, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αλλαγές στα εργασιακά, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και βέβαια υπάρχουν και τα μικρά τα εργασιακά εδώ», τόνισε ο κ. Μαλλιάκας.

 

Υλικά επιβλαβή

Ο ταμίας του Συλλόγου έκανε λόγο για «κακά υλικά», δηλαδή επιβλαβή, που τα αποδίδει στην υποχρηματοδότηση της υγείας: «Πόσων εργαζόμενων τα δάχτυλα έχουν περάσει από τα τρύπια γάντια, πόσοι καθετήρες είναι ελαττωματικοί. Δεν γίνεται να μη μιλάει κανένας γι’ αυτά».

 

«Υγειονομική βόμβα η Μόρια»

Σε σχέση με το προσφυγικό, ανέφερε: «Έχουν μαντρώσει τους πρόσφυγες με αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μέσα σε έναν χώρο, το στρατόπεδο στη Μόρια. Εκεί δημιουργείται μια υγειονομική βόμβα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει πίεση από το μεταναστευτικό. Είμαστε ένα νησί που δέχτηκε έναν μεγάλο όγκο για τον οποίο δεν είχε προβλεφθεί το ανάλογο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών υποφέρουν».

 

Τα ραντεβού… αργούν

Μάλιστα με τον κ. Μαλλιάκα συζητήσαμε και το πρόβλημα των ραντεβού που αργούν να προγραμματιστούν: «Τα ραντεβού στον οφθαλμίατρο έχουν φτάσει τους δύο μήνες. Πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας δεν υπάρχει. Το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί. Έχουμε ως Σύλλογος κοινωνική ευθύνη για όλα αυτά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey