Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτοδύναμη ξανά και με άνεση προέκυψε από την κάλπη των Γιατρών το βράδυ της Κυριακής η παράταξη του Παναγιώτη Προβέτζα «Ιατρική Ενότητα Λέσβου», που εκλέγει επτά μέλη της από τα 11 στο διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.
Δύο έδρες παίρνει η «Αγωνιστική Παρέμβαση Ιατρών», το ψηφοδέλτιο του Μάκη Αξιώτη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, και από μία έδρα η ΑΡΣΙ του Δημοσθένη Ανδρεάδη που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και η ΔΗΠΑΚ του Νάσου Γαλή που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε..
Η μεγάλη αποχή επηρέασε την κάλπη. Αξιοπρόσεκτη, όμως, είναι η πτώση του ψηφοδελτίου τού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η είσοδος της ΑΡΣΙ στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου, που κατήλθε για πρώτη φορά.
«Μας επικρότησαν», λέει ο Π. Προβέτζας
«Μας επικρότησαν οι γιατροί της Λέσβου», δήλωσε στο «Ε» ο Παναγιώτης Προβέτζας, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου. Από την παράταξή του που έλαβε 103 ψήφους, εκλέγονται επίσης στο διοικητικό συμβούλιο οι Πολύδωρος Αμπατζής, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, Χαράλαμπος Βαρλάμης, Θάλεια Ανδριάνη, Παναγιώτης Ανδρόνικος και Γιώργος Ψάνης.
«Συνεχίζουμε και από δω», λέει ο Δ. Ανδρεάδης
«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και μέσα από τον Ιατρικό Σύλλογο», μας λέει ο Δημοσθένης Ανδρεάδης που εκλέγεται από την παράταξη της «Αριστερής Συνεργασίας Ιατρών», η οποία κατήλθε για πρώτη φορά και έλαβε μόλις δύο ψήφους λιγότερες από το ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για πρώτη φορά ο Μ. Αξιώτης στο Δ.Σ. των Γιατρών
Σε ό,τι αφορά στην «Αγωνιστική Παρέμβαση Ιατρών» που έλαβε 26 ψήφους, εκλέγονται οι Μάκης Αξιώτης και Στρατής Γιαννίκος. Η ΔΗΠΑΚ τού Κ.Κ.Ε. εκλέγει με 15 ψήφους το Νάσο Γαλή στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.
Οι διαφορές
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με τις εκλογές τού 2011, που άγγιζε τους 210 ψηφοφόρους, σε αντίθεση με την κάλπη της περασμένης Κυριακής όπου οι συμμετέχοντες ήταν 175.
Η πτώση της συμμετοχής φάνηκε σε όλα τα ψηφοδέλτια πλην της ΑΡΣΙ που κατήλθε για πρώτη φορά, αλλά με το γερό όνομα του προέδρου της Ένωσης Γιατρών Λέσβου τού ΕΣΥ.
Η «Ιατρική Ενότητα» σημείωσε πτώση της τάξης των 17 ψήφων, όταν το 2011 είχε λάβει 120, και μεγάλη κάμψη σημείωσε η «Αγωνιστική Παρέμβαση». Αν και το 2011 το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Ζερδελή, σήμερα βουλευτή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, κατερχόταν με διαφορετικό όνομα, στηριζόταν από το ίδιο κόμμα και είχε λάβει 66 ψήφους, έναντι των 26 που έλαβε προχτές η «Αγωνιστική Παρέμβαση».
Ο Νάσος Γαλής από τη ΔΗΠΑΚ
Ενδεχομένως αυτό να μην οφείλεται στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, το Μάκη Αξιώτη, ο οποίος εκλέγεται αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη. Φαίνεται όμως ότι στις εκλογές τού 2011 η παράταξη που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε μεγαλύτερη απεύθυνση, αλλά και ευρύτητα.
Σε αυτές τις εκλογές, εξάλλου, το ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Προβέτζα φαινόταν «φαβορί», λόγω της διεύρυνσής του και της στελέχωσής του με όλες τις ειδικότητες και τις βαθμίδες γιατρών, ενώ ήταν και το μεγαλύτερο. Σταθερή, με ελάχιστη πτώση από τη μεγάλη αποχή, είναι η ΔΗΠΑΚ, που έχασε μόνο δύο ψήφους από το 2011, οπόταν είχε λάβει 17.
«Τούμπα» στον Πανελλήνιο
Αξιοπρόσεκτες είναι οι επιλογές των ψηφοφόρων σε σχέση με τους αντιπροσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σε σχέση με τον τοπικό Σύλλογο, αυξάνονται οι δυνάμεις της ΑΡΣΙ και της ΔΗΠΑΚ, έναντι της «Ιατρικής Ενότητας» και της «Αγωνιστικής Παρέμβασης».
Ειδικότερα, η παράταξη του κ. Προβέτζα εκλέγει ex officio τον ίδιο στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με 87 ψήφους εκλέγει δύο αντιπροσώπους, τους Χαράλαμπο Ανιτσάκη και Πολύδωρο Αμπατζή. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με μόνο 19 ψήφους δε βγάζει κανέναν αντιπρόσωπο.
Η ΑΡΣΙ εκλέγει με 37 ψήφους έναν αντιπρόσωπο, το Δημοσθένη Ανδρεάδη ή το Στρατή Παυλή, και η ΔΗΠΑΚ με 24 ψήφους το Νάσο Γαλή.
«Αδιαμφισβήτητη εντολή»
Ο Παναγιώτης Προβέτζας, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, τόνισε στην εφημερίδα μας: «Οι γιατροί της Λέσβου επικρότησαν τη συμπεριφορά και τη στάση μας, τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα της προηγούμενης διοίκησης. Λάβαμε σαφή και αδιαμφισβήτητη εντολή να υλοποιήσουμε τους στόχους που θέσαμε για την επόμενη τριετία και να σταθούμε στο πλευρό των γιατρών. Προμηνύονται πολλά και δύσκολα προβλήματα.
Το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο λειτούργησε άψογα και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και με τη νέα διοίκηση».
Ο Δημοσθένης Ανδρεάδης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Λέσβου τού ΕΣΥ, από την ΑΡΣΙ, ανέφερε: «Σαν παράταξη και από τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των γιατρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στην κυβέρνηση που χτυπά τα δικαιώματά μας και επιβάλλει την πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας».
«Ο σκοπός των ιατρικών συλλόγων είναι κατά τη γνώμη μου η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας που βάλλεται βάναυσα και ιδιωτικοποιείται, και αυτό θα κάνουμε και από τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Αξιώτης.