Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μπορεί να λείπουν οι γιατροί, αλλά οι ασθενείς και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το ΠΕΔΥ, περισσεύουν. Γι’ αυτόν το λόγο, παρά τη μη εντολή εκκίνησης των εξετάσεων και της συνταγογράφησης, αφού ακόμα δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία τυπικά, οι γιατροί ξεκίνησαν να εξετάζουν τους πολίτες, όσους δηλαδή απευθύνονται σε πνευμονολόγο, γυναικολόγο και οδοντίατρο, καθώς δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες. Μάλιστα, επειδή τις τελευταίες μέρες έβρισκαν «πόρτα» στο κατά τα άλλα ανοιχτό Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, οι Μυτιληνιοί απευθύνονται σωρηδόν στα ιδιωτικά ιατρεία πληρώνοντας από πέντε έως δέκα ευρώ για να πάρουν τη συνταγή γιατρού. Κι αυτό γιατί το κλείσιμο ραντεβού στο Νοσοκομείο καθίσταται απαγορευτικό, τουλάχιστον γι’ αυτούς που… αναζητούν φάρμακα πριν την παρέλευση τριμήνου.
Η εξέταση στο ΠΕΔΥ δε γίνεται με ραντεβού, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο σύστημα υποστήριξης, ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι του ΠΕΔΥ δε θεωρούνται υπάλληλοι, αφού την Πέμπτη 4 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική διαπιστωτική πράξη ανάληψης υπηρεσίας. Πέρα από τον πνευμονολόγο και προϊστάμενο του ΠΕΔΥ, Μιχάλη Χατζηγιάννη, και το γυναικολόγο Ματθαίο Ολγάντο, προβλήματα παρουσιάζονται και στο εναπομείναν Οδοντιατρικό Τμήμα, καθώς όπως τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης στο «Ε», κάποια μηχανήματα είναι χαλασμένα, ενώ δεν μπορεί να γίνει σφράγισμα!
«Πάντως, οι εξετάσεις γίνονται ατύπως με ευθύνη δική μου, καθώς δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ταλαιπωρία των πολιτών», όπως προσέθεσε ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ.
Ο κ. Χατζηγιάννης μετέβη χτες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να παραλάβει τις απαιτούμενες σφραγίδες. Προς το παρόν δεν έχει συμφωνηθεί κάτι σχετικό με τη μετακίνηση γιατρών από το Νοσοκομείο ή τα κέντρα υγείας προς το ΠΕΔΥ, καθώς - όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, στην εφημερίδα μας - «πρέπει πρώτα να λειτουργήσει νόμιμα το ΠΕΔΥ με τα απαραίτητα έγγραφα, να δούμε τι κατάσταση επικρατεί και να συζητήσουμε εκ νέου ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν».
«Βλέπουμε πολίτες, όχι ασφαλισμένους»
Δωρεάν εξετάζονται και θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως με το αν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον οργανισμό. Αυτό διασαφήνισε ο κ. Χατζηγιάννης στο «Ε»: «Όποιος πολίτης θέλει να εξεταστεί, θα έρχεται δωρεάν. Το ΠΕΔΥ εξετάζει πολίτες, όχι ασφαλισμένους, και δεν αποτελεί ασφαλιστικό φορέα. Αν στο τέλος της εξέτασης ο ασθενής χρειάζεται φάρμακο, τότε θα γίνεται συνταγογράφηση και αν είναι ασφαλισμένος, θα το λαμβάνει δωρεάν».
Για επιτροπές, στον ΕΟΠΥΥ
Για τις διάφορες επιτροπές αδειών, εγκυμοσύνης και άλλες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέτουν τα χαρτιά τους στον ΕΟΠΥΥ ή στο Διοικητικό Τμήμα τού ΙΚΑ και το Τμήμα Παροχών. Από εκεί, μέρος των εγγράφων περνούν προς επικύρωση από τον ΕΟΠΥΥ κεντρικά. Για λεπτομέρειες και περισσότερες διευκρινίσεις, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται το ΙΚΑ (1ος όροφος) ή τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ).
Στα αζήτητα οι συμβάσεις
Σύμφωνα με τα όσα είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τη λήξη της διαθεσιμότητας των γιατρών τού ΕΟΠΥΥ στις 20 Μαρτίου και στη συνέχεια της έναρξης του νέου συστήματος ΠΕΔΥ θα κηρύσσονταν συμβάσεις προκειμένου οι γιατροί που κράτησαν το ιδιωτικό τους ιατρείο, να δέχονται ασφαλισμένους. Από τη στιγμή που αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίζουν να καταφεύγουν στην εύκολη, αλλά πολυέξοδη λύση του ιδιωτικού ιατρείου. Την άμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση και εθνική συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, ώστε να θεσπιστούν κανόνες λειτουργίας που θα δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας του ιατρικού κόσμου με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και καλύτερη και πιο ορθολογική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα, ζητά η Ομοσπονδία των Γιατρών από το Υπουργείο Υγείας.