Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές Πέμπτη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 72χρονος Χιώτης που είχε διακομισθεί στη Μυτιλήνη χτυπημένος από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.
Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Βοστάνειο, επισημαίνοντας ωστόσο στην εφημερίδα μας ότι έχει να εμφανιστεί κρούσμα της νόσου στη Λέσβο από το 2011.
Όπως τονίζουν, σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με χρόνια νοσήματα, ενώ σημειώνεται η ανάγκη της επανάληψης του εμβολίου κατά της γρίπης κάθε χρόνο. Κατά τα άλλα, η νόσος στη Λέσβο δεν έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δεν κατάφερε να επιβιώσει από τη γρίπη και τον ιό Η1Ν1, μετά από 10 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ, ο 72χρονος που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο 72χρονος διακομίστηκε στο Βοστάνειο από τη Χίο, όπου δεν υπάρχει ΜΕΘ και όπου διαπιστώθηκε, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι γιατροί στο «Ε», ότι είχε συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1.
«Τα κρούσματα της νόσου είναι σε έξαρση πανελλαδικά, αλλά στη Λέσβο δεν έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τονίζει ο διευθυντής της Μονάδας, Ευθύμης Ζιώγας. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους εξ αιτίας του ιού της γρίπης. Συνολικά 145 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 57 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους, νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Σημειώνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει πλήρως από τα στελέχη του ιού που έχουν προκαλέσει φέτος τα θανατηφόρα περιστατικά.
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»
Δεν υπάρχει λόγος πανικού, πάντως, σύμφωνα με το διευθυντή της Μονάδας. Ας σημειωθεί δε πως τον τελευταίο μήνα υπήρξε ακόμα ένα θανατηφόρο περιστατικό στο Βοστάνειο, όπου «επρόκειτο πάλι για έναν ασθενή με πολλά προβλήματα υγείας, άνω των 65 ετών, από τη Μυτιλήνη, ο οποίος δεν τα κατάφερε».
Επίσης ας αναφερθεί πως δε διαπιστώνεται πάντα ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό της γρίπης. «Νέοι άνθρωποι απλά διαπιστώνουν ότι είναι για μεγαλύτερη διάρκεια εμπύρετοι και ξεπερνούν το πρόβλημα χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό», τονίζει ο κ. Ζιώγας. «Το πρόβλημα είναι με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που εισέρχονται στην Εντατική.
Από τις 150 περιπτώσεις, οι 60 είναι θανατηφόρες. Κι αυτό γιατί συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που η υγεία τους κινδυνεύει από άλλα χρόνια νοσήματα. Εξ ου και είναι σημαντικό να είναι σε επιφυλακή», προσθέτει.
Τι γίνεται όταν διαπιστωθεί
Ο επιμελητής Β΄ της μονάδας του Βοστανείου, Παντελής Κουτούκας, μας εξηγεί τι γίνεται μόλις κάποιος μπει στην Εντατική: «Αν δούμε ότι έχει τα συμπτώματα του ιού, λαμβάνουμε στοματοφαρυγγικό επίχριμα και το στέλνουμε σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα, όπου διαπιστώνεται αν ταυτοποιείται με την εν λόγω νόσο. Από κει και πέρα, ο ασθενής μπαίνει σε πολύ αυστηρή επιτήρηση και του χορηγούνται ειδικά φάρμακα.»
Η γρίπη Η1Ν1, ή πανδημική γρίπη, οφείλεται σε έναν ιό που εμφανίστηκε το 2009 και προσβάλλει τους ανθρώπους. Αρχικά, ονομάστηκε «Γρίπη των Χοίρων», γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ανθρώπινο ιό, για τον οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει ανοσία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας και για το λόγο αυτό προκάλεσε και πανδημία γρίπης στον πλανήτη μας.
Τα συμπτώματα της Γρίπης Α (Η1Ν1) μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς. Ο κ. Κουτούκας συστήνει σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να εμβολιάζονται. Το εμβόλιο μπορεί να το συνταγογραφήσει γενικός ιατρός, παθολόγος, πνευμονολόγος.