Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Υπομονή μέχρι και τρεις εβδομάδες πρέπει να κάνουν οι ασθενείς για κλείσουν ραντεβού με ορισμένες ειδικότητες γιατρών στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Το εντονότερο πρόβλημα διαπιστώνεται στα ραντεβού με ορθοπαιδικό, διαβητολόγο και οφθαλμίατρο, ραντεβού με τους οποίους μπορεί κάποιος να κλείσει από τα μέσα Απριλίου και μετά.
Για νευρολόγο και καρδιολόγο η αναμονή είναι στον ένα περίπου μήνα και τρεις εβδομάδες για ουρολόγο. Πρόβλημα υπάρχει και στο Ογκολογικό, με ένα μόνο γιατρό να αντιμετωπίζει κοντά στα 1.000 περιστατικά μηνιαίως. Μάλιστα η σύμβαση του ογκολόγου Ηλία Νικολαΐδη λήγει τη Δευτέρα και ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ακόμα για το αν θα υπογράψει νέα σύμβαση (τελευταία πληροφόρηση χθες το μεσημέρι). Σαφώς καλύτερα είναι τα πράγματα, αλλά με αναμονή που μπορεί να φτάσει έως και 10 μέρες, στις υπόλοιπες ειδικότητες όπως οι παθολόγοι.
Όλα αυτά, χωρίς να έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων τού ΕΟΠΥΥ, που εκτιμάται ότι θα αποταθεί στο Βοστάνειο προκειμένου να εξυπηρετηθεί μετά το κλείσιμο των ιατρείων σε Μυτιλήνη και Καλλονή. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ελεγχόμενη μέχρι στιγμής, αλλά οριακή.
«Περιμένουμε…»
Ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής, Δημήτριος Κυρίτσης, τόνισε στο «Ε» χθες: «Η αναμονή για τα περιστατικά είναι αρκετή, αλλά πάντα υπήρχε καθυστέρηση. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερα.»
Ο διευθυντής τής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, δήλωσε: «Για το Παθολογικό τα ραντεβού δεν καθυστερούν παραπάνω από εβδομάδα. Φροντίζουμε να εξυπηρετούμε εμβόλιμα όσους έρχονται για πιστοποιητικά υγείας, ώστε να μην επιβαρύνουν τη λίστα των ραντεβού. Με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ περιμένουμε να έχουμε αύξηση στα ραντεβού.»
Ο ουρολόγος Ιωάννης Καραβασίλης δήλωσε μιλώντας στο «Ε»: «Δεν αφήνουμε τον κόσμο να περιμένει δύο και τρεις εβδομάδες, που μπορεί να χρειαστεί αν κανονίσει ραντεβού. Βλέπουμε και αρκετούς εμβόλιμα χωρίς να καθυστερούμε όσους έχουν κανονισμένο ραντεβού. Κάνουμε τα μέγιστα δυνατά ώστε να εξυπηρετούμε όλους τους ασθενείς όσο το δυνατό συντομότερα. Ακόμα δεν έχουμε δει αύξηση περιστατικών λόγω του κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ, αλλά πιστεύω πως θα επιβαρυνθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου.»
Ο πνευμονολόγος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, τόνισε: «Στο Πνευμονολογικό δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα, ακόμα και τώρα που είναι εποχή που αυξάνονται τα περιστατικά. Σχετικά με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, μόνο ως πισωγύρισμα μπορώ να το δω για το σύστημα υγείας. Η πρωτοβάθμια υγεία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθεί και να εξυπηρετεί κόσμο που δεν έχει να πληρώσει σε ιδιωτικούς γιατρούς. Τα νοσοκομεία είναι για επείγοντα περιστατικά και για νοσηλεία και όχι για πρωτοβάθμια περίθαλψη.»
Πρόβλημα στις μονήρεις
Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με ειδικότητες που είναι μονήρεις στο Νοσοκομείο, όπως του νευροχειρουργού, του ογκολόγου και του ψυχιάτρου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται μετακίνηση ψυχιάτρου από τη Λήμνο για ενίσχυση της συγκεκριμένης Κλινικής.
Ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόφορος Θεοδώρου, δήλωσε στο «Ε»: «Η Ορθοπαιδική Κλινική εξυπηρετεί όλο το νησί και έχει τέσσερις γιατρούς. Γίνονται κάποιες επαφές να ενισχυθεί στο μέλλον και να βελτιωθεί η εικόνα. Στην Οφθαλμολογική έχουμε τρεις μέρες χειρουργεία και μένουν μόνο δύο για τα εξωτερικά ιατρεία. Ξέρουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται, αλλά δυστυχώς αυτές είναι οι δυνατότητες του Νοσοκομείου.»