Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, βάσει της οποίας θα είναι υποχρεωτική η υπηρεσία υπαίθρου για όλους τους γιατρούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται στα περιφερειακά ιατρεία, όπου δεν υπάρχουν εδώ και μήνες αγροτικοί γιατροί, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις ζωές των κατοίκων των περιοχών.
Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα, δε θα μπορεί να θεσμοθετηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο γιατρός έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους γιατρούς εκείνους που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στο εξωτερικό. Ένας γιατρός δε θα μπορεί να προσληφθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν έχει εκπληρώσει τη θητεία του ως αγροτικού γιατρού. Επίσης μια τρίτη υποχρέωση είναι ότι δε θα μπορεί να κάνει συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αν δεν έχει ολοκληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετείται η υποχρεωτικότητα για την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων.
Η Λέσβος εντάσσεται στις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν είναι λίγες οι θέσεις που είναι κενές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη προκήρυξη για κάλυψη θέσεων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο για τις πέντε από τις 30, ενώ πάρα πολλές από αυτές επαναπροκηρύχτηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά.
«Θα νιώσουμε ασφάλεια»
Η Άγρα είναι ένα από τα χωριά που δεν έχουν γιατρό, εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον. Μάλιστα έγινε έρανος από τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για να επιδιορθωθεί κτήριο της Κοινότητας και να μένει μέσα σε αυτό ο γιατρός. Ωστόσο, παρά το ότι το σπίτι φτιάχτηκε, γιατρός δε βρέθηκε. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αναστάσιος Δένδης, σε δήλωσή του είπε ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού αποτελεί το μοναδικό τρόπο επαναλειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου, και εξήγησε ότι αν υπάρχει γιατρός στο χωριό τους, δε θα χρειάζεται οι κάτοικοι να διασχίζουν 30 χιλιόμετρα για να πάνε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής σε περίπτωση που κάποιος χτυπήσει και χρειάζεται να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Συμπλήρωσε δε ότι θα πάψει να σχηματίζεται συνωστισμός έξω από το ιατρείο από τις 6:00 το πρωί, με τους ασφαλισμένους να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλή σειρά στην ουρά για να τελειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. «Η γιατρός δεν προλαβαίνει να εξετάσει, δεν έχει τη δυνατότητα, καθώς ο κόσμος είναι αρκετός και ο χρόνος δεν επαρκεί.» Καταλήγοντας, ο κ. Δένδης είπε ότι αν κατατεθεί η τροπολογία, θα φέρει ανακούφιση και αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του χωριού.
Ο Σκουτάρος από τον Ιανουάριο του 2013 έχει μείνει χωρίς γιατρό κι από τότε η θέση προκηρύσσεται ξανά και ξανά, χωρίς ωστόσο να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. «Μακάρι να γίνει η αλλαγή στο νόμο και να δοθεί επιτέλους λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, που παρατηρείται για πρώτη φορά φέτος στο χωριό μας», είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκουτάρου, Κώστας Τρίχος, τονίζοντας παράλληλα ότι δε γίνεται σε ένα χωριό με περισσότερους από 1.000 κατοίκους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, να μην υπάρχει γιατρός. Υποστήριξε ότι πρέπει καθημερινά να υπάρχει γιατρός, καθώς η μετακίνηση των κατοίκων ειδικά το χειμώνα δεν είναι εύκολη, εξηγώντας ότι αυτό κάνει ακόμη πιο έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας.
«Τέλος στην ταλαιπωρία»
Στην Αγιάσο μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να παρατηρείται για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα προηγούμενα, ωστόσο ο πληθυσμός της περιοχής (2.500 κάτοικοι που διπλασιάζονται το καλοκαίρι), οι ηλικιωμένοι που είναι πάρα πολλοί, η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων και το ίδρυμα «Θεομήτωρ» κρίνουν επιτακτική την παρουσία αγροτικού γιατρού. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το Αγροτικό Ιατρείο Αγιάσου οι οργανικές θέσεις αγροτικών ιατρών είναι τρεις.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγιάσου, Προκόπης Τσαμπλάκος, υποστήριξε ότι αν μπει ξανά σε εφαρμογή η υποχρεωτικότητα, θα πάψει να ταλαιπωρείται ο κόσμος και εξηγεί ότι μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν μια φορά την εβδομάδα τη γιατρό από το Κ.Υ. Πλωμαρίου για να γράψει φάρμακα και σε περίπτωση που δεν προλάβαινε λόγω αυξημένου αριθμού ατόμων που περίμεναν στη σειρά, οι περισσότεροι κατέβαιναν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επιβαρυνόμενοι με τα έξοδα μετακίνησης. Ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, σε δήλωσή του σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα που θα έχει η σχετική τροπολογία και επεσήμανε ότι μόνο με τη μονιμοποίηση των γιατρών θα λυθεί το πρόβλημα.
Κίνητρα...
Ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, καθώς η βασική αιτία που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη αυτών των θέσεων, είναι ο χαμηλός μισθός. Βέβαια υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι θα καλυφθούν σημαντικά κενά που υπήρχαν και πως θα ανακουφιστούν στον τομέα της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της Λέσβου.