Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι μέρες μετρούν αντίστροφα στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς τα εξειδικευμένα υλικά που είναι απαραίτητα για την αιμοκάθαρση, τελειώνουν. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που προμηθεύουν το ίδρυμα, υψώνουν τείχη, καθώς αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα των εγγράφων των παραγγελιών λόγω έλλειψης διοίκησης.
Μέχρι την άλλη Πέμπτη 23 Μαΐου θα υπάρχουν αποθέματα εξειδικευμένων υλικών αιμοκάθαρσης, ενώ οι προμήθειες από την τελευταία παραγγελία που έγινε, δεν έχουν φτάσει. Ακόμη εκφράζονται φόβοι για το αν οι εταιρείες θα ανταποκριθούν στις παραγγελίες αυτές. Οι εταιρείες αδυνατούν γιατί δεν είναι νομότυπος ο τρόπος που γίνονται οι παραγγελίες.
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες άνθρωποι που καθημερινά υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, έρχονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς διακυβεύεται η ίδια τους η ζωή. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκρυψαν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει σε περίπτωση που τελειώσουν τα υλικά. Κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν στην Αθήνα - άγνωστο για πόσο διάστημα. Εκείνοι όμως που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού, βρίσκονται σε απόγνωση.
Τα προβλήματα οξύνονται επικίνδυνα και παρατηρούνταν από το Φεβρουάριο του 2013, όταν άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των εταιρειών που προμηθεύουν το ίδρυμα με τα συγκεκριμένα υλικά. Ειδικότερα, από τις έξι εταιρείες από τις οποίες το ίδρυμα προμηθευόταν τα υλικά, έχουν μείνει μόνο δύο. Οι υπόλοιπες έκλεισαν τις διόδους επικοινωνίας, καθώς δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν με το υφιστάμενο καθεστώς του Νοσοκομείου. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα νομιμότητας ως προς τις παραγγελίες, δηλαδή πως ελλείψει διοικητή δεν τηρούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εταιρείες τα χρήματα που έχουν να παίρνουν από το ίδρυμα, γι’ αυτό και οι περισσότερες διέκοψαν τη συνεργασία.
Κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι δύο προμηθεύτριες που έχουν μείνει, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων τεσσάρων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία εκατοντάδων νεφροπαθών που ζουν στη Λέσβο.
Καθησυχαστικός, αλλά…
Από την άλλη, ο εκτελών χρέη διοικητή και διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, μιλώντας στο «Ε» φάνηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας πως οι δύο εταιρείες θα τους εξυπηρετήσουν.
Τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, ωστόσο, δεν μπορούν να ηρεμήσουν και είναι φυσικό να είναι ανήσυχοι, καθώς αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η ίδια τους η ζωή. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Γόμος, προγραμματίζει συναντήσεις με βουλευτές του νησιού προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που τους ταλαιπωρεί εδώ κι αρκετό καιρό. Επεσήμανε δε, ότι η όλη κατάσταση έχει επιπτώσεις και στην ψυχική τους υγεία, καθώς καθημερινά ζουν με το άγχος για το αν θα υπάρχουν τα εξειδικευμένα υλικά για την αιμοκάθαρση. Εκείνοι που βρίσκονται τις περισσότερες ημέρες στη Μονάδα, δεν ξέρουν τι θα κάνουν σε περίπτωση που τους ανακοινωθεί ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αιμοκάθαρση ελλείψει υλικών. «Τι θα κάνουμε τότε;», είπε ο κ. Γόμος και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να πάμε στην Αθήνα; Μας ρωτούν αν έχουμε τα χρήματα;»
Μάλιστα υπογράμμισε ότι παλιά τούς δινόταν από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση για τις μετακινήσεις τους, αλλά τώρα κι αυτά έχουν κοπεί ή μειωθεί δραματικά.
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο θέμα του διοικητή, γιατί όπως αποδεικνύεται έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στη λειτουργία του ιδρύματος.
Οι ελλείψεις υλικών στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ήρθαν να διογκώσουν τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν. Αρκετοί ασθενείς κάνουν λόγο για «δεύτερα» υλικά. Ο παπάς Μάριος Γιουβανάκης, που υποβάλλεται εδώ κι χρόνια σε αιμοκάθαρση, είπε ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να κουράρει τους ασθενείς, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. «Χρειάζονται υλικά, τα κατάλληλα υλικά για την αιμοκάθαρση, καθώς και περισσότερο προσωπικό, τόσο γιατροί όσο κι νοσηλευτές», τόνισε.
« Το κεφάλι μας στο τρουβά»
«Βάζουμε κάθε μέρα το κεφάλι μας στον τρουβά», είπε ο κ. Θεοδώρου, με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα. Αιτία για αυτή την κατάσταση, όπως εξήγησε, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει διοικητής και διοικητικό συμβούλιο που θα αποφασίζουν και θα υπογράφουν για μεγάλα ποσά προμηθειών. «Δεν μπορώ να υπογράψω για ποσά μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ, αλλά αναγκαστικά το κάνουμε. Αλλιώς δε θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο.»
Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι οικονομικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Μέχρι να συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ., τα χαρτιά με τις παραγγελίες θα υπογράφονται και θα στέλνονται στις εταιρείες, και θα εγκριθούν από το νέο διοικητικό συμβούλιο όταν οριστεί. «Λέμε στις εταιρείες να κάνουν υπομονή για ένα μήνα, μέχρι να έρθει στο Νοσοκομείο ο διοικητής», τόνισε ο κ. Θεοδώρου. Βέβαια από τότε που έφυγε ο τέως διοικητής, έχουν περάσει πολλοί μήνες.
Όλοι περιμένουν να ανακοινωθεί ένα όνομα. Ωστόσο, κι από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί, θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας περίπου για να αρχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του στο ίδρυμα.