Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Υποθυρεοειδισμός στην κύηση (ΥΚ) είναι η ελαττωμένη ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο ΥΚ αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα στην εγκυμοσύνη και εμφανίζεται σε ένα ποσοστό περίπου 2% - 3% των εγκύων. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι η έλλειψη ιωδίου και η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Οι συνέπειες του ΥΚ είναι σημαντικότατες, με άμεση αρνητική επίδραση τόσο στην νευροψυχοκινητική ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο σχηματίζονται τα όργανα και εξελίσσεται το νευρικό σύστημα, όσο και στην υγεία της εγκύου.
Μεγάλες σειρές από μελέτες αποδεικνύουν ότι ο ΥΚ προκαλεί αυξημένη συχνότητα για:
- αποβολές
- υπέρταση στην κύηση και προεκλαμψία
- ρήξη πλακούντα
- συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου
- πρόωρο τοκετό
- τοκετό νεκρού εμβρύου
- αιμορραγία μετά τον τοκετό
Από τα παραπάνω καταδεικνύεται η αναγκαιότητα ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της κύησης και ακόμη περισσότερο στο πρώτο τρίμηνο αυτής. Έτσι, συστήνεται ο έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4 και Τ3), καθώς και της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH) σε όλες τις εγκύους αμέσως μετά το πρώτο θετικό test κυήσεως. Επίσης ο έλεγχος επιβάλλεται σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως:
- ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας
- συμπτωματολογία θυρεοειδικής δυσλειτουργίας (κόπωση, ανεξήγητη πρόσληψη βάρους, οιδήματα, σοβαρή δυσκοιλιότητα κ.τ.λ.)
- ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά.)
- υπογονιμότητα, συχνές αποβολές
- σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
- ιστορικό ακτινοβολιών στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα
- γυναίκες με θετικά αντισώματα κατά του θυρεοειδούς
Τέλος, επιβάλλεται ο έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών σε γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Κατά την κύηση, στόχος είναι η διατήρηση των τιμών τής TSH σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως αυτά καθορίζονται ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.
Εάν η γυναίκα ήδη λαμβάνει αγωγή με θυροξίνη, τότε θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται η δόση αμέσως μετά το πρώτο θετικό test κυήσεως.
Η παρακολούθηση των επιπέδων τής TSH στην κύηση θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ενώ σε περιπτώσεις που η έγκυος λαμβάνει ήδη αγωγή με θυροξίνη, η επανεκτίμηση της δόσης θα πρέπει να γίνεται ακόμα πιο συχνά.
Μετά τον τοκετό, η θυρεοειδική λειτουργία μπορεί να επανέλθει στα πρότερα φυσιολογικά ή μπορεί να παραμείνει ο υποθυρεοειδισμός, χρήζοντας χορήγησης χρόνιας αγωγής και τακτικής παρακολούθησης.
Ο ΥΚ αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή, με άμεσες συνέπειες στο έμβρυο και στη μητέρα. Ο έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών αποτελεί σημαντικό παράγοντα σωστής ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς και καλής έκβασης της κύησης.