Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε ένα κράτος που καταδικάζει τους καρκινοπαθείς σε θάνατο, αγνοώντας τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, αναφέρθηκε η Χριστίνα Ψώμου, εκπρόσωπος των Καρκινοπαθών του νησιού, μιλώντας στην προσυνεδριακή διαδικασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Κι ο λόγος της πραγματικά συγκλόνισε τους παρευρισκομένους…
Η εκτελούσα χρέη ταμία στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, Χριστίνα Ψώμου, με δάκρυα στα μάτια έκανε λόγο για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά 2.000 και πλέον άτομα σε όλο το νησί.
«Με το θάνατο!»
Στη μάχη με μία ασθένεια που μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο, το κράτος φαίνεται να στέκεται, όπως λέει η κ. Ψώμου, στο αντίπαλο στρατόπεδο. Κι αυτό γιατί η Πολιτεία κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει τη ζωή των καρκινοπαθών.
Μείζον θέμα αποτελούν οι επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που σύμφωνα με τους περισσότερους που περνούν από αυτές, αλλά και όπως υποστηρίζουν ειδικοί, κόβουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αξιολογούνται. Συγκεκριμένα δε δίνουν το ποσοστό αναπηρίας που θα τους επιτρέπει να είναι δικαιούχοι κάποιων «προνομίων», όπως για παράδειγμα το προνοιακό επίδομα, η μείωση της τιμής του εισιτηρίου σε διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά..
«Μάλλον θέλουν να μας βλέπουν να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ασθένειάς μας. Να μας βλέπουν να πεθαίνουμε για να μας δώσουν τα απαραίτητα ποσοστά αναπηρίας», υποστήριξε η κ. Ψώμου μιλώντας στο «Ε». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι εκτός από την πολύμηνη ταλαιπωρία, εν αναμονή της εξέτασής τους από τις επιτροπές θα πρέπει να καταβάλλουν και το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ κάθε φορά που θα υποβάλλουν αίτηση για να περάσουν από επιτροπή. «Μας ρωτάν αν μας περισσεύουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος κοπεί και θελήσει να ξαναπεράσει από δευτεροβάθμια επιτροπή, θα πρέπει να καταβάλει και δεύτερο 50άρι.
Την οικονομική τους επιβάρυνση έρχεται να συμπληρώσει και η συμμετοχή τους στα σκευάσματα φαρμάκων που παίρνουν. Από εκεί που η συμμετοχή τους ήταν μηδενική τώρα, θα πρέπει να πληρώνουν το ένα τέταρτο της αξίας του φαρμάκου, δηλαδή έχουν πλέον συμμετοχή 25%. «Και μιλάμε για ακριβά φάρμακα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
«Άχρηστος» ο μαστογράφος
Άλλο ένα πρόβλημα είναι ο μαστογράφος του Βοστάνειου. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη του ειδικού ακτοδιαγνώστη καθιστά «άχρηστο» το μηχάνημα, αφού δεν υπάρχει κάποιος για να κάνει γνωμάτευση των αποτελεσμάτων. Έτσι, όλοι όσοι θέλουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση, πρέπει να πάνε σε ιδιώτη. Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν καλύπτει την εξέταση αυτή σε περίπτωση που γίνει έξω από το ίδρυμα, επειδή στο Νοσοκομείο… υπάρχει μηχάνημα!
Βέβαια δεν είναι η μόνη έλλειψη που υπάρχει στο Νοσοκομείο. Ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα για να κάνουν τις εξετάσεις τους, είναι μεγάλος. Σε αντίθεση με αυτόν, οι γιατροί που καλούνται να κουράρουν τους ανθρώπους αυτούς, είναι μόλις ένας ογκολόγος και ένας αιματολόγος, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 προσλήφθηκε «με μπλοκάκι» κι ένας παθολόγος. Όπως υποστηρίζει η κ. Ψώμου, τόσο ο ογκολόγος, κ. Νικολαΐδης, όσο και ο αιματολόγος, κ. Γώγος, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, θα πρέπει οι κλινικές αυτές να στελεχωθούν και με άλλους γιατρούς.
Μάλιστα οι Καρκινοπαθείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ογκολογική Κλινική δεν αναφέρεται στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει από τη μία μέρα στην άλλη σε κατάργησή της. Να σημειωθεί ότι οι οικονομικές απαιτήσεις μόνο του Ογκολογικού Τμήματος, αντιστοιχούν σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου χωρίς αυτό. Εικάζεται ότι αυτός είναι ένας παράγοντας που έλαβαν σοβαρά υπόψη στο Υπουργείο Παιδείας προτού συντάξουν το νέο Οργανισμό Λειτουργίας, ο οποίος και έφερε πλήθος αντιδράσεων.
«Σπίτι» για τον καρκινοπαθή
Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί το Σύλλογο Καρκινοπαθών, είναι η διαμόρφωση διαμερίσματος που βρίσκεται στην Αθήνα, το οποίο ανήκε σε κληροδότημα και το οποίο δώρισε ο Δήμος στο Σύλλογο προκειμένου να φιλοξενούνται καρκινοπαθείς και οι συνοδοί τους όταν μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα για να υποβληθούν σε θεραπείες που δε γίνονται στη Λέσβο. Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για να μείνει μία οικογένεια εκεί, είναι ως επί το πλείστον οικονομικά και θα βασίζονται στη φορολογική δήλωση. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν αρκετές οικογένειες που, εκτός από προβλήματα υγείας, έχουν να αντιμετωπίσουν και οικονομικά δισεπίλυτα προβλήματα. Πλην όμως, το ακίνητο χρειάζεται επισκευές, άρα χρήματα…
«Είναι δύσκολο εκτός από τη μάχη για τον καρκίνο να δίνεις και άλλη, για όλα όσα δικαιούσαι», είπε η κ. Ψώμου, υπογραμμίζοντας ότι οι παροχές υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας σιγά - σιγά εξαφανίζονται.
Όσον αφορά στη δυναμικότητα του Συλλόγου, τόνισε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό καρκινοπαθών, τα μέλη του είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτόν. Η μειωμένη συμμετοχή θεωρείται πως οφείλεται στο ότι ο καρκίνος αποτελεί για ορισμένα άτομα ταμπού και δε θέλουν να γνωστοποιήσουν ότι πάσχουν. Άλλοι πάλι δεν το γνωρίζουν, αυτό συμβαίνει κυρίως με τους ηλικιωμένους, γιατί ο οικογενειακός τους περίγυρος θέλει να τους προστατέψει ψυχολογικά και συναισθηματικά από αυτή την είδηση. Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Ψώμου, δεν είναι και λίγα τα μέλη εκείνα που δεν καταφέρνουν να βγουν νικητές από αυτήν τη μάχη κι έτσι ο Σύλλογος μετρά απώλειες.