Στήριξη Βουνάτσου στον Κατσιφαράκη, που ενημερώνοντας το Υπουργείο Υγείας εμμένει στην παραίτησή του

«Γκαστρωμένη» η επόμενη μέρα

13/12/2012 - 15:09

Πολυδιάστατο και ιδιαίτερης δυσκολίας πρόβλημα είναι αυτό που προκύπτει απ’ την παραίτηση του Δημήτρη Κατσιφαράκη και θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά, αλλά και διοικητικά, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, το οποίο ενημέρωσε χθες διεξοδικά για την παραίτησή του ο απερχόμενος διοικητής, που δηλώνει πως θα εμμείνει σε αυτή.

Πολυδιάστατο και ιδιαίτερης δυσκολίας πρόβλημα είναι αυτό που προκύπτει απ’ την παραίτηση του Δημήτρη Κατσιφαράκη και θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά, αλλά και διοικητικά, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, το οποίο ενημέρωσε χθες διεξοδικά για την παραίτησή του ο απερχόμενος διοικητής, που δηλώνει πως θα εμμείνει σε αυτή. Έτσι, έως το τέλος του μήνα το Βοστάνειο, το Κληροδότημα Βοστάνη, όπως και το Νοσοκομείο της Λήμνου, θα απομείνουν δίχως επικεφαλής, αλλά με παρόντα τα ζητήματα τόσο της λειτουργίας τους, όσο και κυρίως των οικονομικών τους. Όσο για τη διάδοχη κατάσταση, παρά τους κατά καιρούς εμφανιζόμενους ως μνηστήρες της θέσης, τα πράγματα δεδομένης της τριτοκομματικής κυβέρνησης και της μεταξύ των κομμάτων συμφωνίας για την επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης, δεν είναι τόσο απλά.

Και γίνονται ακόμη δυσκολότερα απ’ το γεγονός ότι η παραίτηση ανέδειξε το θέμα του διαχειριστικού ανοίγματος στο Κληροδότημα, το οποίο το κράτος, που χρόνια τώρα κάνει πως δεν το βλέπει, καλείται να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κείμενο της παραίτησης του κ. Κατσιφαράκη, το οποίο καταλάμβανε έκταση πέντε σελίδων και κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα Μυτιλήνης, ήταν επί της ουσίας αναλυτική έκθεση με λεπτομέρειες για τη διαχείριση του Κληροδοτήματος.

«Μην την αποδεχτείτε»
Σε συνέχεια της παραίτησης του κ. Κατσιφαράκη, η πρώτη αντίδραση υπήρξε χθες νωρίς το πρωί, με επιστολή του Δημήτρη Βουνάτσου προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο δήμαρχος ζητούσε απ’ τον υπουργό «εν πάση τιμή και ειλικρίνεια, να μην την κάνει αποδεκτή» και εξηγούσε ότι συνεργάστηκε άψογα μαζί του. Αναφορικά με το διοικητή, ο κ. Βουνάτσος επεσήμαινε: «Πρόκειται περί εξαίρετου ανδρός, κατά το ήθος και το ύφος, ικανότατου διοικητή με τεράστια πείρα, ο οποίος στο σύντομο διάστημα της εδώ παρουσίας του επέλυσε ή δρομολόγησε προς επίλυση σημαντικότατα προβλήματα του Νοσοκομείου, προς όφελος όχι μόνο της υπηρεσίας, αλλά και των κατοίκων του νησιωτικού Δήμου μας, ασκώντας διοίκηση αμερόληπτη, αποτελεσματική, εξαντλώντας πειθώ και διάλογο προς όλους, και ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες μας από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. πάντοτε για τα ζητήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου.»

Να ερευνηθούν…
Ομοίως χθες ο κ. Κατσιφαράκης ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και σύμβουλο του υπουργού, Πελοπίδα Καλλίρη, για τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Μάλιστα, ανέφερε στη συνάντηση ότι θα εμμείνει στην παραίτησή του, επαναλαμβάνοντάς την στο τέλος του μήνα, διάστημα κατά το οποίο θα ασκεί όπως προβλέπεται τα καθήκοντά του.

Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Κατσιφαράκης ανέφερε: «Επιμένω στην παραίτησή μου γιατί το θέμα του Κληροδοτήματος είναι ένα δυσεπίλυτο ζήτημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί. Και η παραίτησή μου θεωρώ ότι δίνει την ευκαιρία να υπάρξει λύση, αρκεί να την εκμεταλλευτούν οι εμπλεκόμενοι και να την αναζητήσουν.»

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο κείμενο της παραίτησής του περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν στη διαχείριση του Κληροδοτήματος. «Αυτό το ζήτημα θα το συναντήσει, θα το βρει μπροστά του όποιος αναλάβει και από πλευράς μου δηλώνω διατεθειμένος να τον ενημερώσω αναλυτικά για τα πάντα, σε αντίθεση με μένα που δεν έτυχα της ίδιας ενημέρωσης. Τώρα που το πρόβλημα έγινε γνωστό, δε θα μπορεί κανείς να επικαλεστεί αναλαμβάνοντας διοικητής, άγνοια. Και σε τελική ανάλυση, οφείλουμε όλοι να σπάσουμε το κεφάλι μας να βρεθεί λύση για τους εργαζομένους, για τους ανθρώπους που είναι ανήθικο να δουλεύουν δίχως να πληρώνονται, καλύπτοντας καίριες θέσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφαράκης, που σημείωσε ότι «για το θέμα του Κληροδοτήματος που ξεκινά ήδη απ’ το 2003, ήταν ενήμερο το Υπουργείο Οικονομικών διά των περιφερειακών του υπηρεσιών». Προσέθεσε δε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας».


Θα αργήσει η διαδοχή…
Όχι ποιος, αλλά και πότε;

Σε άλλες εποχές, η παραίτηση ενός διοικητή νοσοκομείου δρομολογούσε την αυτόματη αντικατάστασή του από πληθώρα υποψηφίων, με επικρατέστερο εκείνον που είχε την καλύτερη ή κοντινότερη πολιτική ή και προσωπική σχέση με τον υπουργό. Όμως τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Πολιτικό πρόσωπο που δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Κατσιφαράκη, ανέφερε ότι η θητεία του στο Βοστάνειο έληγε το Νοέμβριο του 2013, οπότε και δεν έμπαινε θέμα αντικατάστασης. Άλλωστε, οι μόλις 10 αντικαταστάσεις διοικητών που έχουν γίνει απ’ τον κ. Λυκουρέντζο, αφορούν σε ισάριθμες περιπτώσεις παραιτήσεων ή λήξης θητειών, όπου έπρεπε να υπάρξει αναπλήρωση. Με τη συμφωνία δε για την ύπαρξη συναίνεσης, και απ’ τα τρία κόμματα που πλαισιώνουν την τρικομματική κυβέρνηση, για κάθε αλλαγή σε θέσεις ευθύνης, φαίνεται πως το θέμα της αλλαγής διοικητή δεν είναι διαδικαστικά πολύ σύντομη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν η παραίτηση συνοδεύεται απ’ τους λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Κατσιφαράκης.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενοι που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν την τοπική λύση διαδοχής, παρ’ ότι δεν αποκλείεται, δεδομένων και των προβλημάτων με το Κληροδότημα, να αναζητηθεί και πρόσωπο-μάνατζερ απ’ την Αθήνα.


Πολιτική λύση για το Κληροδότημα ζητούν οι Εργαζόμενοι
«Θα διαλυθεί το Νοσοκομείο…»

Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από μερικούς μήνες οι Εργαζόμενοι στο Βοστάνειο είχαν τονίσει σε ανακοίνωσή τους την ανάγκη να μην αλλάζουν οι διοικητές όποτε αλλάζει η κυβέρνηση, γιατί η εναλλαγή διοικήσεων προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος. Χθες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Στρατής Κλεάνθης, μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα του Κληροδοτήματος, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εργαζομένων που αμείβονται απ’ αυτό, αν χρειαστεί να φύγει έστω και ένας, θα διαλυθεί, όπως λέει, το Νοσοκομείο.

«Πιστεύω», τόνισε ο κ. Κλεάνθης, «ότι την κρίσιμη στιγμή ο διοικητής δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το κρίσιμο θέμα του Κληροδοτήματος και φεύγει. Θέμα που όμως θα έπρεπε να έχει λυθεί από καιρό τώρα, γιατί όλοι αυτοί που αμείβονται απ’ το Κληροδότημα Βοστάνη, είναι άνθρωποι που προσφέρουν στο Νοσοκομείο και παρείχαν τις υπηρεσίες τους για χρόνια, κάποιοι ήδη απ’ το 2003 με συμβάσεις. Όταν λοιπόν το 2009 έγιναν αορίστου χρόνου, τότε που ήταν άλλες εποχές και το Κληροδότημα είχε άλλα έσοδα, θα έπρεπε να διασφαλιστεί και η μισθοδοσία τους. Για παράδειγμα το Κληροδότημα έχει να λαμβάνει μόνο απ’ το Δήμο 60.000 ευρώ για ενοίκια του Παιδικού Σταθμού, ενώ υπάρχουν κι ένα σωρό χρέη ιδιωτών, τα οποία άφησαν και “ξεχείλωσαν”. Εμάς στο Σύλλογο μας έδωσαν μία λέσχη στη Νεάπολη και έχουμε εξασφαλίσει έσοδα απ’ τη διαχείρισή της. Το Κληροδότημα, με τόση τεράστια περιουσία, πώς δεν έχει τα ανάλογα έσοδα;

Σε αυτά τα ζητήματα χρειάζεται πολιτική απάντηση. Αλλά πρέπει να ξέρει το Υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση, όπως και οι τοπικοί φορείς, η κοινωνία της Λέσβου, ότι το Νοσοκομείο απ’ τις συνταξιοδοτήσεις - 60 με 70 αυτόν το χρόνο - λειτουργεί σε οριακή κατάσταση κι αν φύγει έστω και ένας εργαζόμενος ακόμη, θα διαλυθεί», καταλήγει ο πρόεδρος του Εργαζομένων του Βοστάνειου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey