Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες για το κρούσμα σοβαρής μεταδοτικής ασθένειας που σύμφωνα με πληροφορίες διαγνώσθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε μετανάστη στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ανησυχία των αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά και των ίδιων των συγκρατούμενων μεταναστών. Έρευνα του «Ε» έδειξε ότι ελάχιστοι από τους μετανάστες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για υγειονομικό έλεγχο τελικά εξετάζονται, κι αυτό λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού.
Μετανάστης ο οποίος είχε έντονη φαγούρα, μεταφέρθηκε πριν μέρες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μετά από εξετάσεις διαγνώσθηκε ότι πάσχει από ψώρα. Λίγο μετά και χωρίς να επιστρέψει στα κρατητήρια, αφέθηκε ελεύθερος.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες μετανάστες που μεταφέρονται από τα κρατητήρια στο Νοσοκομείο για υγειονομικό έλεγχο, φαίνεται πως δεν εξετάζονται στο σύνολό τους. Κι αυτό γιατί οι γιατροί δειγματοληπτικά εξετάζουν κάποιους.
Περί ψώρας
Ας σημειωθεί ότι η ψώρα που διαγνώσθηκε στον παράνομο μετανάστη, αν και είναι αρκετά μεταδοτική, δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή, ενώ δεν είναι νόσος που εξαρτάται από τις συνθήκες υγιεινής ή διαβίωσης του ασθενούς, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει.
Γιατρός του Νοσοκομείου που μας επιβεβαίωσε το κρούσμα, μας επεσήμανε πως σε δεκάδες Μυτιληνιούς γίνεται διάγνωση της συγκεκριμένης ασθένειας. Στο σύνολό τους δεν έχουν να κάνουν με συνθήκες ανάλογες αυτές της κράτησης των μεταναστών που συνωστίζονται στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
Από την άλλη πλευρά, από τη στιγμή που η ασθένεια, όπως μας εξήγησαν, είναι αρκετά μεταδοτική, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που συνωστίζονται στα κρατητήρια αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσής της και στους υπόλοιπους ή πιθανότατα και στους αστυνομικούς.
Πάντως, όπως υποστήριξε άλλος γιατρός του Νοσοκομείου, το πρόβλημα στο θέμα των μεταναστών δεν είναι η ψώρα, αλλά τα μεγάλα ποσοστά ανθεκτικής ελονοσίας και φυματίωσης που παρουσιάζονται σε κατοίκους των τρίτων χωρών από τις οποίες κατά το πλείστον προέρχονται οι πρόσφυγες. Για τη διάγνωση των ασθενειών αυτών, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ακτινογραφία θώρακος και από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κάποια ένδειξη, να γίνουν και άλλες εξετάσεις.
Όχι σε όλους
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν κάνουν σε όλους τους μετανάστες εξετάσεις, αλλά δειγματοληπτικά, σε κάποιους από αυτούς. Το γεγονός, που οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα και το κόστος εκατοντάδων εξετάσεων, προκαλεί ανησυχία αφού εκατοντάδες μετανάστες αποχωρούν από το Νοσοκομείο και παίρνουν ροζ κάρτα χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο. Να σημειωθεί πως το 50% των περιπτώσεων που νοσούν από την ανθεκτική ελονοσία και τη φυματίωση, αποβιώνουν, αφού τα αντιβιοτικά που υπάρχουν δύσκολα αντιμετωπίζουν τις προαναφερθείσες ασθένειες!