Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα μαντί, είναι γεμιστά ζυμαρικά, με απροσδιόριστη προέλευση και ρίζες τούρκικες, ποντιακές, αρμένικες, μεσανατολίτικες, ρώσικες - ακόμα είδος μαντί είναι τα κινέζικα dumplings όσο και τα ιταλικά tortellini. Στην Τουρκία πιο συνηθισμένα είναι με γέμιση κιμά και σάλτσα γιαουρτιού, αποτελούν δε δημοφιλές έδεσμα σε γάμους και μεγάλα καλέσματα. Σε κάποια μέρη της ανατολής αντί γέμιση κιμά βάζουν αλεσμένα βρασμένα ρεβίθια ή φακές, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν και κιμά από σόγια. Είναι λιγάκι μπελαλίδικα, γι’ αυτό και πολλοί τα αγοράζουν έτοιμα αλλά αξίζει ο κόπος.
Υλικά
Για το φύλλο: 400 γρ. αλεύρι, και άλλα 100 γρ. περίπου για το άνοιγμα, 2 αυγά, μισό κ.γ. αλάτι, 50 γρ. βούτυρο και 150 γρ. νερό.
Για τη γέμιση κιμά: 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 400 γρ. γιαούρτι, κατά προτίμηση στραγγιστό, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ψιλοκομμένο, χλωρό ή ξερό δυόσμο, σουμάκ και αλατοπίπερο.
Για την σάλτσα ντομάτας: 80 γρ. βούτυρο, 3 κ.σ. ντοματοπολτέ, 2 κ.γ. γλυκιά κόκκινη πάπρικα.
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο, το χωρίζουμε σε τετραγωνάκια και στο καθένα βάζουμε μικρή ποσότητα από την γέμιση κιμά και το κλείνουμε σαν πουγκί - «μποχτσαδάκι». Τα ραντίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε. Στη συνέχεια σε νερό (ή ζωμό κρέατος) που χοχλάζει βράζουμε τα μαντί, όπως τα μακαρόνια για 20’ και μετά σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στο βραστό νερό για άλλα 20’ ακόμα να φουσκώσουν καλύτερα (διότι δεν βράζουν εύκολα). Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε, περιχύνοντάς τα πρώτα με την σάλτσα γιαουρτιού και μετά με την σάλτσα ντομάτας. Η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά που μας έδωσε την συνταγή επισημαίνει πως αν θέλουμε να τα σοδιάσουμε, μετά το στράγγισμα τους τα φουρνίζουμε για 15’ περίπου στους 180°C. Στην Τουρκία μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα μαντί στα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα. Στην Ελλάδα, αν δεν έχετε χρόνο να τα φτιάξετε μόνοι σας, να χρησιμοποιήσετε τορτελίνια του εμπορίου, δεν θα ’ναι το ίδιο αλλά θα μοιάζει!
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Başka Sinema Ayvalık 4-9 Οκτωβρίου στο Αϊβαλί
Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά φέτος στο Αϊβαλί με την κεντρική χορηγία του Ιδρύματος Kariyo and Ababay, από 4 έως 9 Οκτωβρίου. Η διοργάνωση η οποία παρέχει ευκαιρίες για ανεξάρτητες εθνικές και διεθνείς ταινίες αποσκοπεί στην προώθηση του καλού σινεμά στην γειτονική μας πόλη με τακτικές προβολές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πέντε ολόκληρες μέρες αφιερωμένες στον κινηματογράφο, που περιλαμβάνουν όχι μόνο προβολές αλλά και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, συναυλίες και κινηματογραφικές ταινίες, συζητήσεις κλπ. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον τρόπο και τις συνθήκες που γυρίστηκαν οι 4 ταινίες: David Cronenberg: ExistenZ, Spike Jonze: Being John Malkovich, Tsai Ming Liang: Goodbye, Dragon Inn και Federico Fellini: The Temptation of Dr Antonio (Boccaccio ’70), οι οποίες όπως και η ελληνική ταινία «Στέλλα» του Μιχ. Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα, σε μουσική Μάνου Χατζηδάκι, θα προβληθούν εκτός διαγωνισμού. Το Φεστιβάλ θα ανοίξει στο Αμφιθέατρο Αϊβαλί με την προβολή της ταινίας Pain and Glory (Dolor y Gloria), που αναφέρεται στην ζωή του σκηνοθέτη Pedro Almodóvar και θα κλείσει με υπαίθρια προβολή στο Μοσχονήσι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδίδουν οι διοργανωτές στην ελληνική συμμετοχή και στην προβολή ελληνικών ταινιών, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι -Αϊβαλιώτες- μιλούν ελληνικά και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα (Μυτιλήνη), ενώ πολλοί έλληνες τακτικά έρχονται στο Αϊβαλί. Οι ελληνικές ταινίες που ανακοινώθηκαν για συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι: «Το Θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα με πρωταγωνίστριες τις Αγγελική Παπούλια και Γιούλα Μπούνταλη, και «Η δουλειά της» σε σκηνοθεσία Νίκου Labôt με τους: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Φιλίνη, Ελένη Καραγιώργη κ.α.
Τέλος Σεπτεμβρίου η ετήσια συνάντηση των Τουρκοκρητικών
Το 11ο Φεστιβάλ των Γκιριτλίδων (τουρκοκρητικών ) θα γίνει φέτος στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου σε Έφεσο, Σώκια και Κουσάντασι αντίστοιχα. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι τούρκοι με καταγωγή των προγόνων τους από την Κρήτη, κάποιοι λένε πως ίσως να είναι και ένα εκατομμύριο, δίνουν το «παρών» στο φεστιβάλ. Η διοργάνωση αυτή, που την περιμένουν «πως και πως» όλο το χρόνο, προσελκύει χιλιάδες τουρκοκρητικούς από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Συνήθως στη συνάντηση προσκαλούνται αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων από τη Μεγαλόνησο και βέβαια μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
«Κουδούνι» και στα Τουρκικά σχολεία
Από την περασμένη Δευτέρα (σε μας από Τετάρτη) κτύπησε το κουδούνι και στα σχολεία της γειτονικής μας χώρας. Προσήλθαν πάνω από 18 εκατομμύρια μαθητές και ένα εκατομμύριο καθηγητές. Στην Τουρκία οι πρώτες σχολικές διακοπές θα είναι από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου και το μεσοπρόθεσμο διάλειμμα (πριν την έναρξη του β’ εξαμήνου) θα είναι μεταξύ 20 και 31 Ιανουαρίου. Υπάρχει ένα ακόμη διάλειμμα μεταξύ 6 και 10 Απριλίου 2020. Κρατήστε τις ημερομηνίες των σχολικών διακοπών, καθόσον τότε οι τούρκοι ταξιδεύουν και ίσως έλθουν και στη Λέσβο. Έκπληξη προκάλεσε στους μαθητές του «Ζωγράφειου» εκπαιδευτηρίου η παρουσία της συζύγου του Πρωθυπουργού κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, που έτυχε να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Πόλη. Ικανοποίηση και φέτος από το άνοιγμα του μειονοτικού ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο με περισσότερους από πέρσι μαθητές.
Τένεδος οικολογικές ευαισθησίες και συρρίκνωση της ομογένειας
Στην τουριστική Τένεδο με την «ακριβή» γη, τα τελευταία χρόνια τα καλλιεργούμενα αμπέλια μειώθηκαν από 12 σε 8 χιλιάδες στρέμματα. Πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αγόρασαν αμπέλια εδώ και έκτισαν μέσα τα εξοχικά τους. Χάρη στην πίεση των οικολόγων η νομοθεσία για νέες οικοδομές απαγορεύει πολυώροφα κτίσματα και επιβάλλει μέγιστο εμβαδό 80 τ.μ. σε κάθε αμπέλι, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού, που από τα πανάρχαια χρόνια στηριζόταν στην αμπελουργία, κατά πως επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα, νομίσματα κυρίως, τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά το αμπέλι χρειάζεται φροντίδα όλο το χρόνο και όχι μόνο τις μέρες των καλοκαιρινών διακοπών των νέων (αστών) ιδιόκτητων τους. Οι έλληνες καλλιεργητές απόμειναν πια ελάχιστοι στο νησί, γι’ αυτό η δημοτική αρχή προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους παραθεριστές. Τούτες τις ημέρες του τρύγου κάθε πρωί ξεκινούν με νταούλια και ζουρνάδες απ’ την πλατεία του χωριού τα τρακτέρ με τις ρυμουλκούμενες καρότσες στις οποίες επιβαίνουν οι τουρίστες με τα καλάθια τους (70 λίρες το ένα, τους τα πουλάνε για ενθύμιο!). Η εργασία του τρύγου είναι εθελοντική αλλά οι τουρίστες χορταίνουν να τρώνε σταφύλια στο χωράφι. Εκτιμούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται το ενδιαφέρον και τα εργατικά χέρια για την συγκομιδή αλλά και την διατήρηση των αμπελιών του νησιού.