Μαρμελάδα από κούμαρα  

23/11/2024 - 14:00

Η Κουμαριά,Άρβουτος η κοινή, -Arbutus- Kocayemiş (sultanböğürtleni - σουλτανικό βατόμουρο) στα τουρκικά ή Strawberry Tree (φραουλόδεντρο), στ’ αγγλικά. Θάμνος της Μεσογείου, από τα λίγα φυτά που έχουν ταυτόχρονα άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς, που γίνονται τώρα το φθινόπωρο. Τα φύλλα και οι καρποί της κουμαριάς είναι πανάρχαιο γιατρικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Παράγωγά τους χρησιμοποιούνται και σήμερα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας και άλλων φαρμάκων και καλλυντικών. Τα κούμαρα καταναλώνονται φρέσκα (προσοχή στ’ άγουρα και τα πολύ ώριμα), αντικαθιστούν την φράουλα σε γλυκά και επιδόρπια και γίνονται ωραία μαρμελάδα. Συνταγή για μαρμελάδα μας δίνει ο φίλος HayreddinTrampaci (ΧαϊρεντίνΤράμπατζι) απ’ τ Αϊβαλί, οποίος περπατώντας στο βουνό συλλέγει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο ίδιος τα κούμαρα.ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κούμαρα,1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη, μισό ποτήρι νερό μερικές σταγόνες λεμόνι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κούμαρα.Τα περιχύνουμε με ζάχαρη και τα αφήνουμε να καθίσουν όλο το βράδυ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά αφαιρώντας τον αφρό με ένα κουτάλι. Βράζετε για 45 λεπτά και στύβετε μέσα μερικές σταγόνες λεμόνι λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά. Βάζετε την έτοιμη μαρμελάδα φράουλα σε βάζα και περιμένετε να κρυώσει. Κλείστε τα καπάκια αφού κρυώσει.Αν θέλετε να διατηρήσετε τη μαρμελάδα για πολύ χρόνο,μοιράστε την σε γυάλες, κλείστε τα καπάκια όσο είναι ζεστή και αναποδογυρίστε τες.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey