Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Και τι μένει; (1)
Μια μεγαλειώδης κινητοποίηση για το ΦΠΑ και την αποσυμφόρηση (μεταναστευτικό) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τη λήξη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αν σε κάτι πέτυχε αυτό το συνέδριο, ήταν σίγουρα να κατεβάσει εκατοντάδες Λέσβιους στο δρόμο. Αρκεί όμως αυτό;
Αν πούμε δηλαδή ότι τρεις, αλλά και πέντε ή 10 χιλιάδες ακόμα κόσμου (γιατί να τσιγκουνευόμαστε άλλωστε) βρίσκονταν εκεί διατρανώνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, το προσφυγικό, την ανεργία (κάτι το οποίο δυστυχώς δεν κατάφεραν να κεντρικοποιήσουν ως αίτημα οι φορείς) και ο,τιδήποτε άλλο, αυτό αρκεί; Αν όλος αυτός ο αγανακτισμένος κόσμος ανήκε σε ένα πολιτικό κόμμα, τότε σίγουρα θα αρκούσε, θα μπορούσε ακόμα και κυβέρνηση να ρίξει στις εκλογές με τη δυναμική του. Όμως οι εκατοντάδες κόσμου δεν οδηγήθηκαν στην πλατεία και την προκυμαία εν όψει εκλογών, αλλά γιατί είναι μπαϊλντισμένοι. Κι αυτή η αγανάκτηση πώς κεφαλαιοποιείται; Στις «μέρες του 1987 και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας»;
Και τι μένει; (2)
Ναι, εκατοντάδες κόσμου «γύρισε την πλάτη» γιατί έχει διεκδικήσεις, αιτήματα και νιώθει απομονωμένος. Τι γίνεται όμως όταν θεσμικά- και ανεξαρτήτως προθέσεων- αλλά καταρχήν θεσμικά σε καλούν σε διάλογο; Και λέμε το «θεσμικά», γιατί αν κάποιοι θεώρησαν ότι το συνέδριο ήταν απλώς μια προεκλογική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να πάνε εκεί και να το καταγγείλουν. Κι ακόμα παραπέρα, να επιβάλουν με τον τρόπο τους, σε κάθε συζήτηση και συνεδρία και πηγαδάκι να συζητηθεί ο ΦΠΑ. Για πρώτη φορά έγινε υπουργικό συμβούλιο στη Λέσβο, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού και μετά τις διαδικασίες του συνεδρίου. Εκεί θα έπρεπε να είναι φορείς και να διεκδικούν την παράταση, δείχνοντας έξω το τεράστιο συγκεντρωμένο πλήθος. Σε κανένα άλλο από τα υπόλοιπα 13 συνέδρια δεν σημειώθηκε τέτοια αποχή από τους φορείς. Και ναι αυτό μπορεί να χάλασε την προεκλογική φιέστα. Τι κέρδισε όμως;
Αν.Παζ.
Ή καταδικάζεις απερίφραστα, ή συμφωνείς
Δεν είναι μόνο το ότι είναι εξωφρενικό το να… διστάζει κανείς να καταδικάσει τους χρήσιμους ηλίθιους κάθε διαμαρτυρίας, (που φανερά έχουν βάλει μεταξύ άλλων στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στον Τύπο τις τελευταίες δύο εβδομάδες), γιατί «ζυγίζει» μέσα του το «δικαιολογημένο» της… οργής τους, όταν προβαίνουν σε προπηλακισμούς. Στην περίπτωση του Συντονιστικού Φορέων που απολαμβάνει την επιτυχία της πράγματι μαζικής του εκδήλωσης, είναι όμως έως και ανήθικο το να μην καταδικάζει απερίφραστα τις στοχευμένες επιθέσεις κατά εργαζομένων στον Τύπο. Οι οποίοι εργάστηκαν κανονικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μελών των φορέων, για να προβάλουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σχολιάζοντας λοιπόν την ανακοίνωση του Συντονιστικού, ασφαλώς και δεν ικανοποιεί κανέναν που πήγε να κάνει τη δουλειά του υπό καθεστώς απειλής η διατύπωση «καταδικάζουμε τα όσα συνέβησαν» και ειδικότερα «μετά την δική μας πορεία». Γιατί αυτά τα «όσα συνέβησαν», ήταν προπηλακισμοί και ομηρίες στη διάρκεια της πορείας, η οποία αν πράγματι είναι όντως αποκλειστικά «του Συντονιστικού» (σ.σ. αυτό υποστηρίζει), άρα και οι συμμετέχοντες είναι υπ΄ ευθύνη του. Σε τελική ανάλυση λοιπόν, επειδή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως «ταμπού» ο χαρακτηρισμός ως «ακροδεξιών» αυτών που τραμπουκίζουν, ελπίζουμε τουλάχιστον το Συντονιστικό να έχει καταλάβει μετά και τα προχθεσινά, ότι ασφαλώς και υπάρχουν ακροδεξιοί, οι οποίοι και συναναστρέφονται με τα μέλη των φορέων.
Μ.ΟΡΦ
Ούτε μας άκουσε, ούτε μας είδε
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε και όσοι έτρεφαν προσδοκίες ότι αυτό θα μπορούσε να αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για τη Λέσβο, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Γιατί πολύ απλά, αυτό μετατράπηκε πολύ πριν την διεξαγωγή του, σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπαρέσυρε σε αυτό το κλίμα πόλωσης και όποιον ήθελε ενδεχομένως να δει ως πραγματικό «Αναπτυξιακό Συνέδριο», τον θεσμό αυτό. Χθες γράφαμε πρωτοσέλιδα για τη Λέσβο που βγήκε στους δρόμους στην υποδοχή του πρωθυπουργού, ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος. Σήμερα, ακούγοντας περισσότερο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αυτά που… δεν είπε, καταλαβαίνουμε ότι θύμωσε και ο πρωθυπουργός. Και όχι με τους ηλίθιους που την πέφτουν σε πρόσφυγες και δημοσιογράφους και παρεξηγιούνται όταν τους αποκαλούν ακροδεξιούς, αλλά με αυτούς τους χιλιάδες που του εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους. Και θύμωσε ακόμα και με την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου αλλά και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, που πήγαν στο Συνέδριο, συμμετείχαν όπως υποτίθεται θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνουν και οι του Συντονιστικού και του είπαν αυτό που είναι και το γενικό συμπέρασμα του Συνεδρίου: «Πως δεν μας ακούτε». Ποιο είναι το αποτέλεσμα του θυμού που προκλήθηκε και στον πρωθυπουργό; Η υλοποίηση της εξαγγελίας για την χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου (δύο χρόνια μετά), η (έμμεση από το στόμα Βίτσα πάντως) δέσμευση ότι θα γίνει αποσυμφόρηση το φθινόπωρο, η δέσμευση στην παλαιότερη δέσμευση για σπάσιμο του δήμου πάλι μέσα στο φθινόπωρο, η πιθανή ένταξη και των καυσίμων στο (αίφνης) «πιλοτικό» Μ.Ι. και η… καμία αναφορά στον μειωμένο ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Μυτιλήνη για τους ολιγάρχες, λες και αυτό μας ενδιέφερε εδώ, μίλησε για το ένδοξο ΕΑΜ, μίλησε ξανά και ξανά για το mail Χαρδούβελη και «χρέωσε» στη Λέσβο ούτε λίγο, ούτε πολύ το ότι… «υπάκουσε» στη ΝΔ και αντέδρασε. Που ακόμα κι αν ίσχυε αυτό όσο θέλουν να το πιστεύουν στο Μαξίμου, δεν παύει να είναι «πατέντα» της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν και εν αναμονή του… φθινοπώρου για να δούμε το σπάσιμο του δήμου ή τη Μόρια με 3.200 (με το επαναμπλοκάρισμα της μετακίνησης των προσφύγων σε ισχύ), η μόνη λύση που δόθηκε στο Συνέδριο, ήταν η αντικατάσταση «Καλογρίτσα» στον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου! Η οποία για ευνόητους λόγους δεν μπορούσε πάντως να ανακοινωθεί!
Μ.ΟΡΦ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μέτρησε συμμετοχή
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου «Βόρειο Αιγαίο: Στο Πλευρό των Νησιών - Στο Ύψος των Ανθρώπων», το γραφείο Τύπου του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη ανακοίνωσε ότι στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου συμμετείχαν 280 φορείς, 60 εκπρόσωποι Ενώσεων, Συνεταιρισμών και ΜΚΟ, 30 ΜΜΕ και 240 ιδιώτες. Συνολικά τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν στο χώρο του συνεδρίου περισσότεροι από 610 συμμετέχοντες/ουσες. Το συνέδριο παρακολούθησαν μέσω του live streaming περισσότεροι από 90.000 χρήστες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στο Συνέδριο «δεδομένης και της αντικειμενικής δυσκολίας μετακινήσεων στο εσωτερικό της Περιφέρειας - θεωρείται εντυπωσιακή. Η πρωτοφανής προσπάθεια να υπονομευθεί η συμμετοχή σε μια ανοικτή διαβούλευση για την ανάπτυξη και θωράκιση των νησιών έπεσε στο κενό. Η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέδειξε μεγάλη θεσμική ωριμότητα απέναντι στις προκλήσεις εθνικής σημασίας που βιώνει η περιοχή.
Η Κυβέρνηση θα παρακολουθήσει τις δεσμεύσεις που προέκυψαν από το Συνέδριο - όπως κάνει και με όλα τα περιφερειακά συνέδρια - και θα επιστρέψει στην Περιφέρεια για έναν έμπρακτο και διαφανή απολογισμό».
Εμείς επιμένουμε πάντως να θεωρούμε ότι η κύρια συμμετοχή ήταν στο συλλαλητήριο. Και ταυτόχρονα αν οι τοπικοί φορείς βρίσκονταν στην ομιλία του πρωθυπουργού για να διεκδικήσουν τον ΦΠΑ, θα πίεζαν περισσότερο τον κ. Τσίπρα να ικανοποιήσει περισσότερα αιτήματα, μια που η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε καθαρά εκλογές.
Αν.Παζ.
Η βλακεία είναι αήττητη
Για τους μικρόμυαλους, οι 3 χιλιάδες είναι περισσότερες από τις 30 εκατοντάδες. Τι να τους εξηγήσεις; Στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης της Πέμπτης, στην Προκυμαία, υπήρξαν κάποιοι που... έψεξαν τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις διότι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως το πλήθος των διαδηλωτών ούτε αποκρύφτηκε, ούτε περιορίστηκε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό, όταν η εικόνα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας του μεγέθους της κινητοποίησης, που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από το «Ε» ως η πιο μαζική των τελευταίων ετών, θυμίζοντας κάτι από την «Ακαδημία»; Ορισμένοι φροντίζουν να στάζουν αδιακρίτως χολή στο διαδίκτυο σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο από κάτι τέτοιες γλαφυρούς σχολιασμούς μπορεί να αντιληφθεί κάνεις πως, στις μέρες μας, το επίπεδο έχει πέσει χαμηλά και μάλιστα αρκετά.
Β.Παπ.
Στατιστική: Ο καλύτερος τρόπος να πεις…. ψέματα!
Ακούγοντας την ομιλία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στην αίθουσα της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα νόμιζε κανείς πως οι ξένοι τουρίστες όχι απλώς επιλέγουν να επισκεφθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις διακοπές τους, αλλά ότι το έπραξαν κιόλας μέσα στο 2017 με τέτοιο μαζικό τρόπο, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Λένε πως η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις… ψέματα ή έστω μισές αλήθειες. Στην περίπτωση του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» ας πούμε, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική η αύξηση του 37,5% στις διεθνείς αφίξεις, έναντι του τραγικού 2016 όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση, σε απόλυτα νούμερα αυτή τη φορά, μπορούν να θεωρηθούν εξίσου αξιοπρόσεκτες οι 107.000 αφίξεις στη Λέσβο με τις περίπου 1.100.000 αφίξεις στην Κω; Αρκεί δηλαδή να αναφερόμαστε αορίστως σε ποσοστά, αντί στα πραγματικά μεγέθη; Ασφαλώς και δεν προκύπτει από πουθενά εφησυχασμός, το δήλωσε εξάλλου και η κ. Κουντουρά. Τα μανίκια πρέπει να μείνουν σηκωμένα, γιατί η δουλειά που απαιτείται να γίνει, δεν ξεκινά με ευχολόγια, ούτε τελειώνει σε επικοινωνιακά τρικ.
Β.Παπ.