Δηκτικά

15/02/2017 - 15:37

Πάγωσαν οι συζητήσεις

Πριν από περίπου ένα εξάμηνο, συνεταιριστές από τη Στύψη και την Πέτρα συζητούσαν το ενδεχόμενο δημιουργίας ομάδας παραγωγών. Στόχος τους να δημιουργήσουν ένα τυροκομείο που θα αξιοποιεί το γάλα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι μέλη τους. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει ως και το επίπεδο συνεργασίας με επιχειρηματία του χώρου προκειμένου να αναλάβει ο τελευταίος την εμπορία του προϊόντος που θα παράγεται. Όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονταν ενόψει του ορισμού των τιμών του γάλακτος στο νησί. Κοινωνοί των συζητήσεων των δύο συνεταιρισμών έγιναν ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποσχέθηκαν στήριξη της προσπάθειας. Ωστόσο, μόλις οι τιμές του γάλακτος στο νησί οριστικοποιήθηκαν, οι συζητήσεις σταμάτησαν.

Αν πράγματι οι δύο συνεταιρισμοί θέλουν να προχωρήσουν σε μια κοινή επένδυση, κατά την άποψή μας, καλό είναι να μην κάνουν σχεδιασμούς με βάση μια αρνητική ή ευνοϊκή συγκυρία. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός μικρού ή μεγάλου συνεταιριστικού τυροκομείου είναι πολύ σημαντική και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματος όλων των κτηνοτρόφων του νησιού. Ωστόσο, απαιτούνται σταθερά και σίγουρα βήματα. Το πρώτο απ’ αυτά πρέπει να είναι ο σχεδιασμός της επένδυσης με βάση την υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί, οι κτηνοτρόφοι και η αγορά.

Ν.Μ.

 

Καταστροφικές προχειρότητες

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΠΕ για τους δασικούς χάρτες δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Λίγο ως πολύ σε όσους ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα ήταν γνωστή η κατάσταση. Είναι πραγματικά τραγικό χιλιάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, επειδή κάποιος υπάλληλος σε κάποια υπηρεσία θεώρησε μια αγροτική έκταση ως δάσος. Το ακόμη χειρότερο είναι πως αυτή η διαδικασία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους εμπρησμούς δασών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ν.Μ.

 

Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες για την Κοινωφελή

Αναρτήθηκαν χθες στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού, στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε όλους τους δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων.Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr στην ενότητα «Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα».

Α.Ω. 

 

Κρατάει αποστάσεις η Ν.Δ.

Τόσο στη Λέσβο όσο και πανελλαδικά, η Ν.Δ. κρατάει αποστάσεις από τις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι στις πρόσφατες ανακοινώσεις του κόμματος για την πρωτογενή παραγωγή δεν υιοθετείται κανένα από τα αιτήματα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τζελέπης το μόνο που έκανε ήταν κριτική στην κυβέρνηση σε ζητήματα διαχείρισης. Ούτε κουβέντα για αλλαγή πολιτικής.

Σε άλλες εποχές τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υιοθετούσαν τα αιτήματα των αγροτών και θα τα ξεχνούσαν μόλις γίνονταν κυβέρνηση. Τελικά φαίνεται ότι κάτι αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.

Ν.Μ.

 

Πανελλαδική εξαίρεση, δυστυχώς…

Τα προβλήματα για το πολυβασανισμένο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης αντί να επιλύονται περιπλέκονται και προστίθενται και καινούρια. Έτσι, κοντά στο σίριαλ του στεγαστικού με τα άπειρα επεισόδια φέτος, σε κακόγουστο σίριαλ έχει εξελιχθεί και το θέμα της σίτισης.

Σε όλη την Ελλάδα, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες των διαγωνισμών μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο και έτσι από τον Οκτώβριο του 2016 οι μαθητές σιτίζονταν κανονικά. Στο νησί μας ήρθε ο Φεβρουάριος του 2017 και ακόμα δεν έχει οριστεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει τη σίτιση του σχολείου. Τα αποτελέσματα ευνόητα: χιλιάδες ευρώ χάθηκαν από την τοπική αγορά και οι μαθητές στερήθηκαν κάτι που δικαιούνταν και κάποιοι το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη και εξοργισμένη και δικαιολογημένα ρωτά: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτές τις παραλείψεις που ζημίωσαν το σχολείο; Είναι δυνατόν ακόμα και σε αυτό το θέμα να είμαστε πανελλαδική παραφωνία;

Α.Ω

 

Παρατηρήσεις με ενδιαφέρον…

Πολύ ενδιαφέρον στην προχθεσινή εκδήλωση με το Συνήγορο του Παιδιού σχετικά με θέματα εκπαίδευσης είχε και η τοποθέτηση του ειδικού συμβούλου του Υπουργού Παιδείας Μιχάλη Γεωργόπουλου, ο οποίος, αφού άκουσε για δύο περίπου ώρες τη συζήτηση για τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα στη Λέσβο, τοποθετήθηκε τονίζοντας με νόημα τρία πράγματα: το πολύ ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που κινείται το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια και τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών για να κρατηθεί όρθιο το σχολείο. «Το ελληνικό σχολείο στα χρόνια της κρίσης λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία δασκάλων και καθηγητών, γι’ αυτό το δημόσιο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε.

Η δεύτερη πικρή παρατήρησή του είχε να κάνει με χρόνια που το χρήμα έρρεε άφθονο, αλλά κατασπαταλήθηκε εδώ και εκεί, χωρίς να φτάσει εκεί που υπήρχαν πραγματικές ανάγκες και χρόνια προβλήματα.

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων υπογράμμισε ότι είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, πολύ δύσκολο, αφού από κάθε άποψη είναι πανευρωπαϊκά πρωτόγνωρο και κάθε βήμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Α.Ω

 

Ένας συνήγορος… με έργο

Ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος έρχεται για πρώτη φορά στη Λέσβο το 2017, αλλά επισκέφτηκε τις δομές και τα σχολεία του νησιού τρεις φορές το 2016, ενώ είχε έρθει και το 2015. Βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2003, ευρισκόμενος στην τρίτη θητεία του ως Συνηγόρου του Παιδιού και έχει συνομιλήσει όλα αυτά τα χρόνια με 20.000 παιδιά!

Η εμπειρία του είναι πολύ σημαντική καθώς και οι δράσεις και οι προτάσεις του. Οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στη σχετική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας απεκόμισαν πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά και σημαντικό υλικό για την καθημερινότητά τους. Αλλά κι εκείνος τόνισε ότι η κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει στήσει τους εκπαιδευτικούς στον τοίχο. Ο ίδιος έχει δει πολλές προσπάθειες και αποτελέσματα στο δημόσιο σχολείο, που πρεσβεύουν τη δική του αρχή: «Ακούμε και κατανοούμε τα παιδιά».

Αν.Παζ. 

 

Επισκέψεις στα σχολεία (1)

Η ομάδα του Συνηγόρου του Παιδιού Γιώργου Μόσχου επισκέφτηκε πρώτα το 15ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, είδαμε και ένα προσφυγάκι που το είχαν αγκαλιάσει τα υπόλοιπα. Συζητούσαν και έλεγαν για τον πόλεμο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών και από μόνοι τους οι μαθητές εξέφρασαν το αίσθημα της αλληλεγγύης. Μάλιστα, κάποια παιδιά στην αρχή φοβόντουσαν, όπως μας είπαν. Είχαν μαζευτεί με τους γονείς τους και έλεγαν ότι θα αναστατωθούν. Όμως τα πράγματα πάνε πολύ καλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έτυχε εκείνη τη στιγμή να γίνει ένας σεισμός και ο κ. Μόσχος είδε πόσο κατάλληλα προετοιμασμένα για την έξοδο σε περίπτωση σεισμού είναι τα παιδιά!

Αν.Παζ.

 

Επισκέψεις σε σχολεία (2)

Τη Δευτέρα, το «επιτελείο» του Συνηγόρου του Παιδιού επισκέφτηκε το Μουσικό σχολείο και στη συνέχεια το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου είδε ένα τμήμα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω» και αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα συμπαράστασης σε παιδιά με αναπηρίες, παιδιά πρόσφυγες και ευαίσθητες ομάδες.

«Εντυπωσιάστηκα από το πώς τα παιδιά με την κατάλληλη υποστήριξη των εκπαιδευτικών εκφράζουν το μήνυμα ότι, “όταν νοιάζεσαι για το διπλανό, μπορείς να τον βοηθήσεις ξεπερνώντας όλες τις προκαταλήψεις και τους φόβους”. Η αλήθεια είναι ότι, όταν δεν δουλεύεις σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε έχεις παιδιά που φοβούνται όπως οι γονείς», σχολίασε στην εφημερίδα μας.

Αν.Παζ.

 

Ευχαριστίες

Τις ευχαριστίες του προς την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου εξέφρασε δημόσια ο αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Χρύσανθος Αργυρίου. Ο λόγος ήταν ο εκ νέου ορισμός του ως αντιπεριφερειάρχη με τις ίδιες αρμοδιότητες. Εκτός των άλλων ευχαριστεί και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών που εποπτεύει για την καλή συνεργασία που έχει μαζί τους και την εργατικότητά τους.

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey