Δηκτικά

10/02/2017 - 13:40

Στα μικρά τα καταφέρνουμε, στα μεγάλα πάσχουμε

Θετικός ο απολογισμός του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, αναφορικά με τα αθλητικά έργα μέσα στο 2016. Σαφέστατα, κάθε δημοτική αρχή οφείλει να δίνει λύσεις, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το να παρέχονται, εξάλλου, οι κατάλληλες προϋποθέσεις για άθληση στη νεολαία ενός τόπου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Έγιναν αρκετά πέρυσι. Ασφαλώς, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα και όχι απαραίτητα στο ποδόσφαιρο, που φαίνεται πως έχει αναλάβει… εργολαβία ακόμα και τις μικροπαρεμβάσεις.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Μιχάλης Ταμβακέλλης. Ο στίβος, δικαιωματικά, χρήζει προσοχής και είναι αδιανόητο οι Λέσβιοι πρωταθλητές μας, ακόμα και με διεθνείς διακρίσεις, να προπονούνται μετ’ εμποδίων στον «Ταρλά», σε ένα κατεστραμμένο ταρτάν! Το 2016 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά των δεσμεύσεων περί αθλητικών έργων. Μόνο όμως εάν καταφέρει η δημοτική αρχή να κάνει πράξη το νέο κολυμβητήριο και (τουλάχιστον) ένα ακόμα Κλειστό Γυμναστήριο, το στοίχημα αυτό θα έχει κερδηθεί.

Β.ΠΑΠ.

 

Κάτω από 10.000

Οι μικρές ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, έριξε για πρώτη φορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά κάτω από τις 10.000.

Συγκεκριμένα χτες και μετά από ένα 24ωρο μηδενικών ροών, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι-αιτούντες άσυλο 9.987 άνθρωποι. Από αυτούς οι 4.716 βρίσκονται σε καταυλισμούς στη Λέσβο, οι 3.441 στη Χίο και οι 1.830 στη Σάμο.

Ας σημειωθεί ότι την 1η του περασμένου Ιανουαρίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονταν εγκλωβισμένα 11.078 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονταν 5.591, στη Χίο 3.551 και στη Σάμο 1.936. Να τονίσουμε ότι η μείωση στον αριθμό των εγκλωβισμένων υπήρξε παρότι από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα το πρωί στα νησιά πέρασαν 1.303 πρόσφυγες και μετανάστες (στη Λέσβο 615, στη Χίο 380 και στη Σάμο 308).

Α.Ω.

 

Εμμονή που... «μπάζει»

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο έχουν αποδοθεί σε μια αξιόλογη προσπάθεια να αποδείξουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκαν και δεν αυξήθηκαν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Αλλεπάλληλα είναι τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο «Τα Μπλόκια». Θα είχε ενδιαφέρον οι αρθρογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταφεύγουν στη γνωστή λύση της περιπτωσιολογίας, να εξηγήσουν πώς γίνεται να μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές όταν προβλέπεται αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ σε σχέση με τα ασφάλιστρα που εισέπρατταν τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Ν.Μ.

 

Κι ελιές από τη Στυλίδα

Μια φωτογραφία από την προηγούμενη παρουσίαση του «Λεσβιακού πρωινού», που είχε γίνει το 2012, αποδεικνύει πόσο «σοβαρή» δουλειά είχε γίνει. Από επαγγελματική διαστροφή το μάτι μας έπεσε στις ελιές που κοσμούσαν το τραπέζι με τα προϊόντα του πρωινού της Λέσβου. Επρόκειτο για ελιές μεγάλες σαν καρύδια, της ποικιλίας κονσερβολιά, που παράγει βρώσιμες ελιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν υπάρχει στη Λέσβο, ούτε καλλιεργείται, ούτε τη μεταποιεί κάποια τοπική βιοτεχνία. Στο τραπέζι, προφανώς από οργανωτική τσαπατσουλιά, δεν υπήρχαν ελιές Μυτιλήνης, ούτε ξιδάτες, ούτε τσακιστές, ούτε παστές. Θα πείτε παλιού καιρού χαλάσματα, αυτά είχαν γίνει στο παρελθόν. Φοβόμαστε πως οι τσαπατσουλιές του παρελθόντος θα επαναληφθούν, γι’ αυτό καλούμε τους διοργανωτές της φετινής παρουσίας να φροντίσουν να προμηθευτούν ελιές Μυτιλήνης από τις τοπικές βιοτεχνίες, οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Λεσβιακό πρωινό με ελιές από τη Στυλίδα δεν γίνεται.

Ν.Μ.

 

Μετρημένα στα δάκτυλα

Το δελτίο Τύπου που λάβαμε από το Δήμο Λέσβου αναφέρει ότι η προσπάθεια καθιέρωσης του «Λεσβιακού πρωινού», που ξεκίνησε το 2012, είχε σημαντική ανταπόκριση, καθώς «αρκετά ξενοδοχεία του νησιού πιστοποιήθηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος». Στην πραγματικότητα εκείνη η προσπάθεια πράγματι ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Έναν χρόνο μετά την έναρξη της προσπάθειας είχαν πιστοποιηθεί μόλις τρία ξενοδοχεία του νησιού, ένα στην Καλλονή και δύο στη Μυτιλήνη. Τα υπόλοιπα απλά αδιαφόρησαν. Την προηγούμενη εβδομάδα ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου να μας πει αν είχε αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων ξενοδοχείων. Εκείνος απέφυγε να μας πει, διότι ο αριθμός των πιστοποιημένων ξενοδοχείων παραμένει ισχνός.

Δυστυχώς, αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας συνεχίζει να μη συγκινεί τους ξενοδόχους της Λέσβου. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και δεν βοηθούν καθόλου οι προσπάθειες ωραιοποίησής της. Αλλά οι προσπάθειες για να διευρυνθεί το «Λεσβιακό πρωινό» σε περισσότερα ξενοδοχεία πρέπει να συνεχιστεί, γιατί ο τόπος μας έχει εξαιρετικά προϊόντα που μπορούν να το κάνουν ελκυστικό στους επισκέπτες μας, που είναι και το ζητούμενο.

Ν.Μ. 

 

Περί «ηλεκτρονικής τάξης»

Οι εφημερίδες κλείνουν όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ή δεν θέλουν πια να τις κρατάνε ανοιχτές. Αυτή είναι η βασική αλήθεια, την οποία επισημαίνει ο συνάδελφος Φ. Καραμήτσος στην «Ελευθερία» των Ιωαννίνων, με αφορμή το κλείσιμο των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα οι εφημερίδες δεν έχουν αντικατασταθεί από ανταγωνιστικά και ποιοτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε στην Ευρώπη και την Αμερική. Εδώ κυριαρχεί η ζούγκλα στο διαδίκτυο. Οι «ψεύτικες ειδήσεις», που έγιναν της μόδας τελευταία, είναι σχεδόν κανόνας στην ελληνική «μπλογκόσφαιρα».

Η ελληνική Πολιτεία έχασε τα τελευταία 20 χρόνια την ευκαιρία να προσφέρει γόνιμα στην ανασύνταξη του Τύπου στο σύνολό του. Ούτε τη νομιμότητα δεν μπόρεσε να εγγυηθεί. Η σημερινή κυβέρνηση, αντί να δει το πρόβλημα ως σύνολο, εστίασε μεν στο θέμα της «διαπλοκής», άλλα σε καμία περίπτωση δεν έχει βάλει… ηλεκτρονική τάξη.

Αν.Παζ.

 

 

Σε ποιον ανήκει ο Άγιος Θεράποντας;

Με απορία διαβάσαμε τη διαμαρτυρία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Θεράποντα ότι ο εν λόγω Ναός θα έπρεπε να μην απεικονίζεται στο σχετικό φυλλάδιο προβολής των εκδηλώσεων για τον Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης, που διοργανώνει ο Δήμος. Υπενθυμίζουμε ότι το φεστιβάλ ονομάζεται «Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2017». Σχετίζει έτσι με αυτόν τον τρόπο τα οστά που βρέθηκαν του Αγίου Βαλεντίνου με την τοποθεσία όπου φυλάσσονται… στη Μυτιλήνη. Όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης ή και της Λέσβου είναι η χαρακτηριστική όψη της προκυμαίας της με τον Άγιο Θεράποντα που στέκει από πίσω με το χαρακτηριστικό τρούλο. Είτε για θρησκευτικό προσκύνημα, είτε για αναψυχή, είτε για το γυναικείο Φεστιβάλ της Ερεσού, είτε από την Τουρκία, έρχονται επισκέπτες και τουρίστες έχοντας στο νου τους αυτήν τη χαρακτηριστική εικόνα.

Δύσκολα λοιπόν κανείς μπορεί ατομικά να κατοχυρώσει τον τρούλο του Αγίου Θεράποντα, που ανήκει σε όλη τη Λέσβο!

Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey