Δηκτικά

04/10/2016 - 13:30

Κουβέντα να γίνεται... (1)

Κόσμος και κοσμάκης μαζεύτηκε στην Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με τη Λήμνο και τη Λέσβο. Όπως διαβάζουμε στη «Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης, κλείστηκε και νέο ραντεβού για τις 22 Οκτωβρίου, αυτή τη φορά στη Λήμνο. Κι επειδή βλέπουμε ορισμένους να σηκώνουν το θέμα και στη Λέσβο, ρωτάμε κάτι πολύ απλό.

Όσοι διεκδικούν την σύνδεση, έχουν να δείξουν μια οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει ποιο είναι το πιθανό μεταφορικό έργο της γραμμής σε επιβάτες και οχήματα; Προσέξτε, δεν υποστηρίζουμε ότι το μεταφορικό έργο πρέπει να αφήνει κέρδη, αλλά να είναι αξιόλογο ώστε να δικαιολογείται η σύνδεση.

Αν δεν υπάρχει οικονομική μελέτη και το αίτημα για την σύνδεση τίθεται από επιχειρηματικούς φορείς, σημαίνει ότι απλά τίθεται για «εσωτερική κατανάλωση» ή αλλιώς για να γίνεται κουβέντα και τίποτα περισσότερο.

Ν.Μ.

 

Κουβέντα να γίνεται... (2)

Επίσης όσοι θέτουν τώρα ζήτημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου και της Λέσβου με την Αλεξανδρούπολη, πρέπει να εξηγήσουν γιατί προ διετίας συνηγόρησαν ή ανέχθηκαν την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την αποδοχή του σχεδίου που θέλει να αλλάξει τον ακτοπλοϊκό χάρτη της χώρας, δημιουργώντας ακτοπλοϊκές γραμμές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πρόταση που προβλέπει ότι στο βόρειο Αιγαίο θα υπάρχει μόνο μια γραμμή κορμός κι αυτή θα είναι η γραμμή Πειραιάς - Μυτιλήνη.

Ν.Μ.

 

Ψαλίδι 50%

Κούρεμα των απαιτήσεων των προμηθευτών του κατά 50%, ζητά ο όμιλος «Μαρινόπουλος», εξέλιξη λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που ο όμιλος επιδιώκει να υπαχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης. Επίσης, το υπόλοιπο 50% των απαιτήσεων δεν πρόκειται να καταβληθεί εφάπαξ στους προμηθευτές, αλλά σταδιακά.

Στην περίπτωση της Λέσβου, το ερώτημα είναι ποιες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που θα χάσουν από την υπόθεση αυτή και ποιο είναι το ύψος των ζημιών που θα υποστούν. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες ότι μεγάλα φέσια έχει βάλει ο «Μαρινόπουλος» στις τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τη λίστα των προμηθευτών της επιχείρησης.

Ν.Μ.

 

Η ΠΟΕΣΥ για Λέσβο και Χίο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στους δημοσιογράφους της Λέσβου και της Χίου, «που το τελευταίο διάστημα λόγω της κάλυψης στο προσφυγικό ζήτημα, δέχονται απειλές και προπηλακισμούς από ακροδεξιά - ρατσιστικά στοιχεία, θέμα για το οποίο έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών».

Μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που είδε στο παρελθόν τα παιδιά της να γίνονται πρόσφυγες και χρέος των δημοσιογράφων είναι τόσο να διασώζουν την ιστορική μνήμη και να μην αφήνουν έδαφος στην αναβίωση ακραίων ξενόφοβων αντιλήψεων και πρακτικών».

Α. Ω.

 

«Μαγειρεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο»

Παραφράζοντας τα λόγια του μεγάλου ποιητή Ρίτσου και απέναντι στη μεγάλη διάθεση φαγητού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (πάνω από 2 εκατ. μερίδες), από εθελοντές σε απόρους, ο εμπνευστής της ιδέας, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, σημείωσε μετά τα «γενέθλια» της Κοινωνικής Κουζίνας στη Μυτιλήνη: «Γιατί εμείς δεν μαγειρεύουμε για να ξεχωρίζουμε από τον κόσμο, μαγειρεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο…».

Αν.Παζ.

 

Συγκινητικά εγκαίνια

Συγκινητικά ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γραμμές Περάσματος» της συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη». Για το αρχοντικό, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, και την ιστορία του μαζί με στοιχεία ιστορικής του έρευνας σχετικά με την τουρκική αστική τάξη στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής Μυτιλήνης, μίλησε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας. Στη συνέχεια, ο κ. Ελγκίζ παρέδωσε ένα σπάραγμα της οικογένειας του Χαλίμ Μπέη, ένα κομμάτι από την οικοσκευή του αρχοντόσπιτου, που βρέθηκε μέσα στα μπάζα κατά τις εργασίες αναστήλωσης του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα (που έχει επίσης επιμεληθεί την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης), θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) οδηγός της έκθεσης και του αρχοντόσπιτου, ο οποίος θα τεκμηριώνει την εξέλιξη της και θα διανέμεται κατά τη διάρκεια της.

Αν.Παζ.

 

Η υποστολή της σημαίας έγινε… happening!

Ο χαμός με την υποστολή (ξαναλέμε, για την υποστολή, πού να ξυπνάμε ξημερώματα για την έπαρση!) της σημαίας τις τελευταίες Κυριακές στην προκυμαία, συνεχίστηκε και προχτές από κάποιους που έψαχναν και βρήκαν αφορμή να βγουν στην επιφάνεια. Με δεκάδες πολίτες να ενημερώνονται διαδικτυακά για το κάλεσμα (δεν θα χαρακτηρίσουμε την πολιτική τοποθέτηση εκείνων που το έκαναν, για να μην έχουμε ξανά… παρεξηγήσεις με εκείνους που το… ακολούθησαν) για τη νέα παράσταση κατά την υποστολή της σημαίας.

Τελικώς όμως η σημαία δεν κατέβηκε όπως τις προηγούμενες Κυριακές στις 7 το απόγευμα, αλλά στις 6.30! Αιφνιδιάζοντας εκείνους που είχαν αποφασίσει να παραστούν στην υποστολή. Και από την «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης» (είπαμε, δεν σχολιάζουμε τι είναι αυτή η κίνηση), διαβάζουμε ξανά στο διαδίκτυο ότι αναζητούνται πλέον οι επίσημοι λόγοι που η υποστολή της σημαίας έγινε (απροειδοποίητα!) μισή ώρα νωρίτερα!

«Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος επίσημα γιατί η υποστολή της σημαίας έγινε 18.30 με αποτέλεσμα πολλοί να μην προλάβουν να έρθουν; Ελπίζουμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση!», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Πάντως καλού κακού, ακόμα κι αν δεν έρθει επίσημη εξήγηση, την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με την «Πατριωτική Κίνηση», ο κόσμος θα μαζευτεί από τις 6 το απόγευμα. Αφού η κυριακάτικη υποστολή της ξεχασμένης σημαίας της προκυμαίας, έχει μετατραπεί πια εμφανώς σε… happening.

Μ.ΟΡΦ

 

Κύριε Διευθυντά

Η σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό της Λέσβου, μετατέθηκε, λέει, από τον Τσίπρα για την Παρασκευή, ώστε να παρίστανται όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί του. Καλού κακού, οι «δικοί μας» που θα πάνε, ας έχουν το νου τους μην μετατέθηκε η σύσκεψη για να μαζέψει καινούργια δακρυγόνα ο Τόσκας σε περίπτωση που του αρνηθούν καμιά Λεμονού…

Διαπορών Μυτιληνιός

 

Πάνε Παρασκευή τελικά στο Μαξίμου

Για την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες, σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Λέσβου, για τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στο νησί. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο Μαξίμου και η αναβολή υπήρξε προκειμένου να παρίστανται σε αυτήν, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, ο οποίος και ζήτησε την πραγματοποίηση της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. Επίσης θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης, και οι βουλευτές του νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσσος.

Μ.ΟΡΦ

 

Προβολή τοπικών προϊόντων

Το να θέλει να προβάλει ο Δήμος Λέσβου τα τοπικά προϊόντα, είναι θετικό. Από αυτή τη βάση ξεκινάμε την προσέγγιση της συμμετοχής του Δήμου Λέσβου στην έκθεση που έγινε στη Θεσσαλονίκη παράλληλα με το «World Chefs Congress». Όμως, στο δελτίο Τύπου για την συμμετοχή, περιμέναμε να δούμε κάτι περισσότερο από τις επαφές που έκαναν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος.

Υπάρχει μια επιχειρηματική συμφωνία που κλείστηκε στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής; Ανοίχθηκε ένας καινούργιος δρόμος για κάποια από τα τοπικά προϊόντα, κι αν ναι, προς ποιες αγορές; Επιπλέον ποιος αξιολογεί το κόστος των συμμετοχών σε τέτοιες εκδηλώσεις και την σχέση κόστους - οφέλους. Υπάρχει τέτοια ανάλυση από το Δήμο; Ή απλά γίνονται αποστολές έτσι για να βγαίνει η υποχρέωση, χωρίς στόχο;

Ν.Μ. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey