Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ελαιοτριβεία 1
Κι όμως η φερτάρδευση είναι λύση για τη διαχείριση του κατσίγαρου. Η λύση αυτή είναι ιδανική για την πλειοψηφία των μικρών ελαιοτριβείων της Λέσβου που λειτουργούν τέσσερις μήνες το χρόνο μία με δύο ημέρες την εβδομάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλές και αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης ότι η μέθοδος θα εφαρμόζεται. Ας είμαστε ρεαλιστές, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι μόνο και μόνο για να πάρουν άδεια λειτουργίας τα ελαιοτριβεία κι αμέσως μετά θα πάψει να εφαρμόζεται.
Συνεπώς, το ζητούμενο για την πλειοψηφία των ελαιοτριβείων της Λέσβου είναι οι απλές και αξιόπιστες διαδικασίες ελέγχου τήρησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους. Η μειοψηφία των ελαιοτριβείων που είναι δύσκολο να εφαρμόσει αυτήν τη λύση πρέπει να κάνει άλλες επιλογές. Ίσως θα πρέπει να οδηγηθεί σε συλλογικές μορφές διαχείρισης των αποβλήτων για να μειώσει τη δαπάνη.
Δυστυχώς, γι’ αυτό το τμήμα των ελαιοτριβείων της Λέσβου εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Κι επιπλέον όλα δείχνουν πως τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία παραμένει κεντρική κατεύθυνση η υιοθέτηση της διφασικής λειτουργίας των ελαιοτριβείων.
Ν.Μ.
Ελαιοτριβεία 2
Πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία εξατμισοδεξανών στη Λέσβο για τη διαχείριση του κατσίγαρου. Πριν από 15 χρόνια είχαμε ασχοληθεί πρώτη φορά με αυτήν τη λύση και από τότε σημειώναμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές όπως στη Λέσβο. Και αυτό γιατί θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Η κακοσμία θα είναι διάχυτη σε όλο το νησί.
Ν.Μ.
Ρελάνς από το Επιμελητήριο Λέσβου
Μια συνήθεια δεκαετιών θα σπάσει το Επιμελητήριο Λέσβου, αν υλοποιήσει την απόφασή του να συμμετάσχει στο κεφάλαιο του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου με το ποσό των 15.000 ευρώ. Η συνήθης πρακτική ήταν ο Δήμος και η Περιφέρεια (παλαιότερα η Νομαρχία) να βάζουν το αναγκαίο αρχικό κεφάλαιο και οι υπόλοιποι φορείς να έχουν μια συμβολική συμμετοχή και τίποτα περισσότερο.
Ωστόσο, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν σε έναν οργανισμό είχαν ίδια (με μικρές παραλλαγές) δικαιώματα ψήφου. Η πρακτική αυτή ήταν μόνιμο θέμα επικριτικών σχολίων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών, όταν άκουγαν τις επικρίσεις, έδειχναν να τις αποδέχονται κι η απάντησή τους ήταν πως τα μέλη των φορέων που εκπροσωπούσαν αρνούνταν κάθε περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Ευχόμαστε η κίνηση του Επιμελητηρίου να βρει κι άλλους μιμητές, ώστε τελικά να δημιουργηθεί ένας ισχυρός οργανισμός με ικανά κεφάλαια που θα μπορέσει να κάνει σοβαρή δουλειά.
Ν.Μ.
Σχολείο κόσμημα
Αθόρυβα μα αποτελεσματικά ιδιώτες, γονείς και εκπαιδευτικοί ανακαίνισαν μόλις σε έξι μήνες το Γυμνάσιο Φίλιας, ένα κτήριο του 1882! Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια του κτηρίου και θα παρευρεθούν, εκτός από τους προϊστάμενους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, παράγοντες της δημοτικής αρχής.
Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ», όπως μαθαίνουμε και επιφυλασσόμαστε για πιο εντελεχή παρουσίαση, θα απευθυνθεί στον ομογενή της Βενεζουέλας κ. Καλφαγιάννη, που έκανε μια αξιοπρόσεχτη δωρεά για την ανακαίνιση του σχολείου.
Αν.Παζ.
Κύριε Διευθυντά,
Διάβαζα προ ημερών στο φύλλο σας για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Πλωμάρι με αφορμή το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενώνα ανήλικων μεταναστών. Έτυχε να δω και τις συγκεντρωμένες υπογραφές των κατοίκων. Δεν κατάλαβα κάτι ωστόσο. Για ποιο λόγο κάποιοι από τους υπογράφοντες διαμαρτύρονται για τη δημιουργία ξενώνα, ενώ παράλληλα δουλεύουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με μετανάστες;
Διαπορών Μυτιληνιός
Η «μεταστροφή» Γαληνού
Το έγραψε και στην επιστολή του και το έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να σηκώνει μόνος του το βάρος του προσφυγικού στη Λέσβο, με την επιστολή που κοινοποίησε χθες σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τη… δομή(;) στη Λεμονού, αφού όχι μόνο είπε «όχι» σε οποιαδήποτε άλλη νέα δομή στη Λέσβο, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας τη λειτουργία αποκλειστικά και μόνο του κέντρου της Μόριας και του Καρά Τεπέ.
Για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος (σ.σ. το είχε δείξει με τα όσα είπε στους Πλωμαρίτες) επανέλαβε πως πλέον είναι αντίθετος ακόμα και με τις μικρές άλλες δομές που λειτουργούν σήμερα, ζητώντας μάλιστα το άμεσο κλείσιμο και αυτών! Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θέση του είναι πως η Λέσβος μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα δύο μεγάλα κέντρα και μόνο. Γι’ αυτά που ακούμε σήμερα βέβαια από το δήμαρχο, που ομολογουμένως έβαλε πλάτη στο προσφυγικό αλλά και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για πολλές θετικές αλλά και αρνητικές καταστάσεις που διαμορφώθηκαν στη Λέσβο, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε (ξανά) πολλά.
Γιατί η διαχρονική κριτική μας προς εκείνον ήταν για την υπερβολική του ταύτιση με την κυβέρνηση, που την «πληρώνει» ακριβά σήμερα από τις αντιδράσεις που πληθαίνουν στην τοπική κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Όμως έχει αξία το γεγονός πως η «μεταστροφή» του αυτή πλέον δεν μοιάζει καθόλου με εκείνο το «άγαρμπο» της δήλωσής του στη λαϊκή συνέλευση της Μόριας τού «είμαι αναρμόδιος». Γιατί πολύ απλά σήμερα έχει περιεχόμενο που μπορεί να το βρει κανείς (και) στην πρότασή του στην ΚΕΔΕ (και στον Γιάννη Μουζάλα) να αναλάβει ο κάθε Δήμος (με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τη διαχείριση των ανήλικων προσφύγων σε δικές τους δομές αλλά και από την πιο ενεργή πλέον ενασχόλησή του με τα βασικά (κανονικά) ζητήματα του Δήμου και των πολιτών. Δεν είναι τα πάντα το προσφυγικό και ο Δήμος Λέσβου έχει πάμπολλα δικά του θέματα προς επίλυση, στα οποία είναι απολύτως «αρμόδιος» ο δήμαρχος.
Μ.ΟΡΦ
Μην το γυρίσουμε τώρα στα ηρωικά «όχι»
Θα πρέπει βέβαια να πούμε πως ο έντονος αναβρασμός που επικρατεί τελευταία στην τοπική κοινωνία για το προσφυγικό δεν θα εκτονωθεί από τα… ηρωικά «όχι» και μάλιστα στα πάντα, που ικανοποιούν κιόλας και τον κάθε ξενοφοβικό που… χώνεται να εκμεταλλευτεί το δεδομένο προβληματισμό.
Τα ζητήματα του προσφυγικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν και χρειάζονται προτάσεις, συζήτηση (από την κυβέρνηση), ένα στοιχειώδες σχέδιο και ετοιμότητα. Γιατί έχουμε ακούσει και πολλά πατριωτικά «όχι» ακόμα και για μία δομή για 15 ανήλικα προσφυγάκια επειδή -απ’ ό,τι καταλάβαμε από τις αντιδράσεις- θα… «μουσουλμανοποιούσαν» όλη τη Γέρα.
Μ.ΟΡΦ
Μια έκθεση που πρέπει να γίνει
Είναι απορίας άξιος ο λόγος για τον οποίο η ιστορικός-συγγραφέας, γνωστή για τις εκπομπές της στο ραδιόφωνο και για τα βιβλία της, Μαριάννα Κορομηλά βρήκε «πόρτα» από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Μάλιστα, σε συνεννόηση με τη «Συνύπαρξη», είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρουσιάσει έκθεση για τη Συρία.
Η κ. Κορομηλά είναι υπεύθυνη της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα» (apan.gr) και έχει παρουσιάσει στην Αθήνα έκθεση για τη Συρία σε σχέση με τη μακρινή της συνάφεια με τον ευρύτερο Ελληνισμό, του οποίου ήταν μέρος για χίλια χρόνια. Εξαιρετική αφηγήτρια και χαρισματική ξεναγός, η Μαριάννα Κορομηλά γνωρίζει πέτρα πέτρα τα μνημεία της Συρίας, το λαό της, τη βαθιά της ιστορία, ποτισμένη από το χιλιόχρονο ελληνιστικό, ελληνορωμαϊκό και βυζαντινό πολιτισμό (333 π.Χ. - 636 μ.Χ.) που τον σεβάστηκαν οι κατακτητές.
Ελπίζουμε ο Δήμος Λέσβου και η αντιδημαρχία Πολιτισμού να πράξει τα δέοντα και η έκθεση να πραγματοποιηθεί και στη Λέσβο, που ειδικά αυτήν την περίοδο και με την παρουσία Σύρων προσφύγων στο νησί έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Αν.Παζ.