Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Ψαρρόπουλος πήρε θέση για την ΕΠΟ!
Τρία μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου Σταύρος Ψαρρόπουλος, είναι εκείνα που απέστειλαν εξώδικο προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τη συνεδρίαση που έκανε την περασμένη Τρίτη, υπό την προεδρία του Γιώργου Γκιρτζίκη και των υπολοίπων πέντε μελών που θεωρούνται έκπτωτα λόγω της γνωστής παραπομπής τους σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (!), για τη γνωστή υπόθεση της «κάρτας υγείας», που έχει μετατραπεί και στο πιο χαρακτηριστικό σημείο προστριβής ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην ΕΠΟ.
Ο Σταύρος Ψαρρόπουλος λοιπόν, θέλοντας και να διαχωρίσει τη θέση του από τους υπολοίπους και να εκφράσει σε κάθε τόνο τη διαφοροποίησή του από τα τεκταινόμενα στην ΕΠΟ, έστειλε το εξώδικο. Μάλιστα, επιβεβαίωσε την κίνησή του αυτή μιλώντας στο «Sportlesvos.GR» και στο συνάδελφο Βαγγέλη Παπαντώνη: «Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε προκειμένου να διαχωρίσω τη θέση μου, μετά το βούλευμα, καθώς επίσης και να είμαι κατοχυρωμένος σε περίπτωση που δεν υπάρξει παραίτηση ως την επόμενη εβδομάδα των παραπεμπόμενων μελών της ΕΠΟ σε δίκη».
Με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λέσβου λοιπόν να λύνει ουσιαστικά με την κίνησή του αυτή το… «γρίφο» σχετικά με το τι θα ψηφίσει στις εκλογές της ΕΠΟ, που είναι σαφές πια ότι οι σχέσεις του με τον άλλοτε καλό του φίλο Γιώργο Γκιρτζίκη έλαβαν τέλος!
Μ.ΟΡΦ
Στα όρια της παράνοιας
Από πολλές πλευρές ακούγονται επικριτικά σχόλια για τους αγρότες που δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να μαζεύουν επιδοτήσεις και να κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Πολλοί είναι οι αγρότες που διαπιστώνουν πως υπάρχουν συνάδελφοί τους που έχουν εξειδικευτεί στο κυνήγι των επιδοτήσεων.
Ωστόσο, οι αγρότες εξωθούνται σε αυτήν την κατεύθυνση διότι το πλαίσιο παραγωγής αγροτικών προϊόντων που καλούνται να εφαρμόσουν είναι εντελώς ανεδαφικό για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων.
Για παράδειγμα, παραγωγός καρπουζιών καλείται να χρησιμοποιεί αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά μηχανημάτων (π.χ. λιπαντικά) κατάλληλα για τρόφιμα τα οποία έχουν σαφέστατα υψηλότερο κόστος από τα μη κατάλληλα για τρόφιμα.
Επίσης, πρέπει να τηρεί τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, να κατέχει άδεια ψεκασμού, να πληρώνει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσους και άμεσους φόρους. Επιπλέον, κατά περίπτωση πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της βιολογικής γεωργίας, των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και των προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Πέραν αυτών, οι αγρότες πρέπει να πληρούν ειδικές ρυθμίσεις όταν τα αγροκτήματά τους βρίσκονται σε περιοχές Natura ή σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Κι όλα αυτά για να φεύγει το καρπούζι από το χωράφι με τιμή 0,03 ευρώ ανά κιλό.
Κοντολογίς, αυτό που κάνουν όλοι οι παραπάνω περιορισμοί είναι να οδηγούν τους αγρότες εκτός παραγωγής. Κι έτσι οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν αγροτικές επιδοτήσεις και τρώνε ντομάτες από το Μαρόκο, την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Ν.Μ.
Το τέλος των επιδοτήσεων
Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στο Παρίσι, λέει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μετά το 2020 να μην υπάρχει κοινή αγροτική πολιτική. Ή ορθότερα, να μην υπάρχουν αγροτικές επιδοτήσεις, παρά μόνο υποχρεώσεις των αγροτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Το ζήτημα δεν τίθεται για πρώτη φορά, είχε τεθεί από το 2013 όταν θεσπίστηκε η σημερινή ΚΑΠ. Διότι από τη στιγμή που παύουν να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες, είναι πολύ λογικό να τεθεί ζήτημα πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ενός κοινού ταμείου από το οποίο θα γίνεται κατανομή των επιδοτήσεων.
Στην κατάργηση των επιδοτήσεων συνηγορεί και η κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση του προϋπολογισμού και των δαπανών που αυτός περιλαμβάνει. Η ΚΑΠ παρά τις μειώσεις συνεχίζει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Ν.Μ.
Περιμένοντας τις Βρυξέλλες
Την απάντηση των Βρυξελλών περιμένει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να θέσει σε εφαρμογή την υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτική εφαρμογή την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για να δούμε, θα δώσουν την έγκρισή τους οι Βρυξέλλες ή όχι;
Ν.Μ.
Άμα θέλει, μπορεί!
Είχαμε σχολιάσει, από την ημέρα που γινόταν η λαϊκή συνέλευση των Αγιασωτών με αίτημα την παραμονή του Α.Τ., όπου και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου αποφάσισε να κάνει… «ντου» στο χωριό, ξεριζώνοντας δύο-τρία δενδρύλλια και πιάνοντας παράνομα κυνηγετικά όπλα και μικροποσότητες χασίς, ότι «άμα θέλει η Αστυνομία, μπορεί…».
Αυτό το «ντου» όμως απεδείχθη πως ήταν μόνο ένα ελάχιστο δείγμα εκείνου που μπορεί να κάνει η ακόμα και εξαντλημένη από πέρυσι λόγω προσφυγικού αστυνομική δύναμη της Λέσβου. Καθώς ακολούθησαν οι ανακοινώσεις εξιχνιάσεων πάνω από 20 διαρρήξεων σε σπίτια της Μυτιλήνης από δύο και μόνο κυρίες που άρπαζαν κοσμήματα και χρήματα συνολικής αξίας άνω των 75.000 ευρώ, για να φτάσουμε χθες και στον εντοπισμό συμμορίας τσιγγάνων που λήστευε μέσα στο καλοκαίρι τα χωριά της Γέρας αλλά και την Καλλονή και φυσικά την Αγιάσο, με λεία άνω των 25.000 ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι περίτρανα ότι η Αστυνομία αν θέλει μπορεί να δώσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να αποθαρρύνει τους επίδοξους κλέφτες που ειδικά λόγω προσφυγικού έχουν αποθρασυνθεί από την εντύπωση… κούρασης που δείχνει η Αστυνομία.
Τα εύσημα βέβαια πάνε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, της οποίας η μεθοδική δουλειά οδήγησε στις τρεις πρόσφατες επιτυχίες, αλλά εμείς θα πούμε και στο νέο Περιφερειακό Διευθυντή Χριστοφάκη Νικόλαο, που επί των ημερών του βλέπουμε επιχειρήσεις και εκτός Μυτιλήνης που έχουν αποτέλεσμα.
Μ.ΟΡΦ
Κύριε Διευθυντά,
Διάβαζα στην έγκριτη εφημερίδα σας το ρεπορτάζ σε σχέση με τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη.
Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί διαμαρτύρονται για τις «υπεραριθμίες» στη Μυτιλήνη και φοβούνται τυχόν μετακίνηση των συναδέλφων τους. Μα πώς γίνεται για παράδειγμα στην πόλη της Χίου οι μαθητές να είναι ακριβώς ίδιοι και να μην υπάρχουν «υπεραριθμίες» δασκάλων, όπως με πληροφορούν καλά γνωρίζοντες το χώρο;
Μήπως ο κ. Καλάργαλης πάει να βελτιώσει την κατάσταση των συνθηκών που προήλθαν από «πελατειακούς» διορισμούς, οργανικές και αποσπάσεις και κάποιοι τον εμποδίζουν για να μαζέψουν ψήφους;
Διαπορών Μυτιληνιός
Ένα νησί πανέμορφο! (1)
Πρώτη φορά ήρθε στη Λέσβο το 1968, με μια ταινία του James Paris, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης κ. Αυλωνίτης, που συνόδευε την ηθοποιό Μιμή Ντενίση στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Λέσβου ΣπύροΓαληνό. «Από τότε δεν έχω ξαναέρθει στη Λέσβο. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα με τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Μόλις έφτασα εδώ, διαπίστωσα ότι η Λέσβος δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Είναι πανέμορφο νησί», τόνισε ο κ. Αυλωνίτης.
Μάλιστα η κ. Ντενίση συνέχισε, μιλώντας για το ελαιοτριβείο Βρανά που επισκέφτηκε χτες το πρωί, αναφέροντας ότι έχει γίνει ένα καταπληκτικό έργο αποκατάστασης.
Και καθαρό (2)
Μάλιστα ο κ. Αυλωνίτης έλεγε πως πρόσφατα γύρισε το νησί της Κέρκυρας και δεν ήταν καθόλου καθαρό. «Πραγματικά, εδώ στη Λέσβο ψάχνω να βρω έστω και ένα σκουπίδι, κάτι πεταμένο και δεν το βρίσκω, μπράβο σας! Με τις εικόνες που έδειχναν τα Μέσα Ενημέρωσης με το προσφυγικό νόμιζα ότι θα ήταν πολύ άσχημη η κατάσταση», τόνισε.
Ενώ το ίδια είπε στο τέλος της συνάντησης και η κ. Ντενίση, σχολιάζοντας πως αρχικά οι παραγωγοί ήταν διστακτικοί για την επιλογή της Λέσβου και για τη διεξαγωγή των γυρισμάτων. «Από μακριά οι ξένοι νομίζουν ότι γίνεται χαμός στη Μυτιλήνη ή στο νησί, αλλά δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε η κ. Ντενίση.
Και ο δήμαρχος, αστειευόμενος της είπε: «Με όλα αυτά που λέτε έχω σίγουρη την επανεκλογή μου!»Το γεγονός πάντως ότι λέγονται τόσο καλά λόγια για το νησί από ανθρώπους όπως οι δύο καλλιτέχνες δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να επικοινωνηθεί αυτή η καλή εικόνα πέρα από το νησί και τα γυρίσματα της ταινίας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.
Αν.Παζ.
Ο δήμαρχος… ηθοποιός
Θαυμαστής της Μιμής Ντενίση δήλωσε ο κ. Γαληνός, που είπε ότι θα βοηθήσει ο Δήμος όσο μπορεί για τα γυρίσματα της νέας της ταινίας.
«Είπα ότι αφού η ταινία ξεκινά στο σήμερα για να αντιστοιχηθεί με το παρελθόν πρέπει τον Δήμαρχο να τον υποδυθεί ο Δήμαρχος. Χιούμορ στη Μυτιλήνη έχετε κι εσείς Δήμαρχε έχετε και εμφάνιση!», του απάντησε η κ. Ντενίση, με εκείνον να χαμογελά φαρδιά.
Μάλλον θα τον δούμε και στη μεγάλη οθόνη λοιπόν!
Αν.Παζ.
Διακοπές στη Μύκονο
«Φέτος όλοι έπρεπε να έρθουν διακοπές εδώ. Και με την προβολή του ταξιδιού τους. Και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, ο άλλος γιατί να πάει στη Μύκονο, ενώ εδώ γινόταν της τρελής… ντροπή!», είπε η Μιμή Ντενίση. Ουδέν σχόλιον.
Αν.Παζ