Δηκτικά

02/08/2016 - 13:26

Ανέξοδες κυβερνητικές συσκέψεις

 

Μια μεγάλη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με αντικείμενο τα προβλήματα των νησιών. Στην σύσκεψη τέθηκαν προς συζήτηση, τα γνωστά ζητήματα που κατά καιρούς οριοθετούν το ζήτημα της νησιωτικότητας, όπως είναι ο μειωμένος ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο κλπ..

Ωστόσο από τα όσα ανακοινώθηκαν, προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και η εφαρμογή των πρώτων μέτρων μιας νησιωτικής πολιτικής, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Πιθανότατα η κυβερνητική σύσκεψη θα αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικών ρεπορτάζ. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων που τούτες τις μέρες θα μεταβούν στα νησιά για τις διακοπές τους, θα δείξουν λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ.

Δηλαδή από επικοινωνιακή σκοπιά, η περίοδος πραγματοποίησης της σύσκεψης ήταν η καλύτερη δυνατή.

Όμως ο Σεπτέμβρης είναι κοντά.

Ν.Μ.

 

Η μάχη της φέτας

 

Καλά κρατεί η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος ευθύνεται για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής φέτας. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες δεν έχουν τέλος. Το περίεργο είναι πως καμία από τις δύο πλευρές δεν λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την συνθήκη της Λισαβόνας, εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διεθνείς σχέσεις της.

Κι έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες, όπως αυτή με τις χώρες της Νοτίου Αφρικής, χωρίς έχει την σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών. Δηλαδή, για το ποια προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ θα προστατευθούν ή όχι, αποφασίζει η Κομισιόν με ολίγη βοήθεια από τα διάφορα λόμπυ. Τα υπόλοιπα είναι ανούσιες κοκορομαχίες.

Ν.Μ.

 

Ξανά χωρίς νερό το Καγιάνι

 

Σε μαρτύριο δίχως τέλος υποβάλλονται οι κάτοικοι των Ταξιαρχών στη Μυτιλήνη καθώς φέτος παρατηρούνται συνεχώς προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού. Προβλήματα υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ήταν στην έκταση και τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Η ΔΕΥΑΛ οφείλει να δει τι συμβαίνει και να δώσει λύση. Η υπομονή των κατοίκων του χωριού έχει πραγματικά εξαντληθεί.

Ν.Μ.

 

Ζητούσαν άσυλο… από παλιά

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου για την «Καθημερινή», δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή και αφορά Τούρκους «φυγάδες» που ζητούσαν άσυλο το 1981. Φαίνεται πως η σημερινή περίπτωση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι πρωτοφανής.

Από τις αρχές του 1981 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», που αναπαρήγαγε ο ελληνικός Τύπος, 150 Τούρκοι πολίτες είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και λιγοστοί στρατιωτικοί.

Οι ιστορίες τους μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με τη σημερινή υπόθεση των «8» -άλλη εποχή, διαφορετικές συνθήκες- ωστόσο δείχνουν πώς η ελληνική κυβέρνηση και η κοινή γνώμη αντιδρούσαν σε ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι απελάσεις των Τούρκων στρατιωτικών και άλλων συμπατριωτών τους πολιτικών φυγάδων το καλοκαίρι του ΄81, προκάλεσαν έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Όπως αποδείχθηκε, οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει διαταγής που ίσχυε από τα χρόνια της Δικτατορίας και προέβλεπε ότι δεν χορηγείται πολιτικό άσυλο σε Τούρκους εκτός κι αν είναι αρμενικής ή κουρδικής καταγωγής. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου όμως, «Μπράβο στους Έλληνες!» ήταν εκείνες τις ημέρες ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας «Γκιουναϊντίν».

Αν.Παζ.

 

Να μη ξαναχαθεί η ευκαιρία!

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αγορά του αρχοντικού Κατσάνη από το ΤΑΙΠΕΔ με την καταβολή της πρώτης δόσης από το Δήμο, προκειμένου το εν λόγω ακίνητο να ανακαινιστεί ώστε να στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει δική του στέγη και ...φιλοξενείται σε άλλα σχολικά συγκροτήματα.

Επειδή το αρχοντικό και ο περιβάλλων χώρος του, είναι σε άθλια κατάσταση, επιβάλλεται από το Δήμο και εν όψει της αξιοποίησης του, μια πρώτη παρέμβαση για να σταματήσει η φθορά του κτηρίου και να «ημερέψει» η ζούγκλα που το περιβάλει.

Με δεδομένη την απόφαση για την ανακατασκευή και επέκταση του υπάρχοντος κτηρίου προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου, δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου και η ανάθεση της σχετικής μελέτης ώστε το έργο να προλάβει να ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα προκειμένου η Μυτιλήνη επιτέλους να αποκτήσει ένα μουσικό σχολείο, αντάξιο της ιστορίας της, που τόσα χρόνια στερήθηκε, με κύρια ευθύνη των αρμόδιων τοπικών αρχών.

Οι οποίες ενώ είχαν στη διάθεση τους για το σκοπό αυτό, το ίδιο κτήριο, το αρχοντικό Κατσάνη, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να το αξιοποιήσουν, αφήνοντάς το να περάσει μέσω του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ και να χρειαστεί ο Δήμος να καταβάλει πάνω από 400.000 ευρώ για να ‘ρθει στην κυριότητα του.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά ας μη χαθεί η ευκαιρία, θα είναι κρίμα και άδικο και τότε δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία. Ας το «τρέξει» λοιπόν ο Δήμος από τώρα δρομολογώντας όλες τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε το έργο να είναι έτοιμο από μελέτες, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Μα.Μ. 

 

Δεν απελαύνονται προς το παρόν (1)

 

Τέλος, τουλάχιστον προσωρινό, στην αγωνία των δύο Σύρων προσφύγων που κινδύνευαν να απελαθούν στην Τουρκία, έβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή να μη γίνει η απέλασή τους.

Οι δύο πρόσφυγες, που, όπως ισχυρίζονται, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στην Τουρκία, ο ένας λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού και ο άλλος λόγω της αρμενικής του καταγωγής, είχαν σε βάρος τους απόφαση απέλασης από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς το αίτημα ασύλου τους είχε απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό από τις Επιτροπές Προσφυγών.

Σύμφωνα με το Δημήτρη Αγγελίδη, για την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι Σύροι κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αίτημα αναστολής της απόφασης απέλασης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που έβγαλε το δικαστήριο, απαγορεύεται η απέλασή τους και οι δύο Σύροι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς το ίδιο δικαστήριο είχε ήδη κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις που είχαν υποβάλει κατά της κράτησής τους.

 

Δεν απελαύνονται προς το παρόν (2)

 

Τρεις μέρες μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί να δικαστεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, στη μεταβατική του έδρα στη Μυτιλήνη, και η αίτηση που έχουν κάνει οι δύο πρόσφυγες, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών που έκριναν απαράδεκτο το αίτημα ασύλου τους, με το σκεπτικό πως είναι γι’ αυτούς ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία.

Αν το Διοικητικό Εφετείο κάνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης, οι δύο πρόσφυγες θα δικαιούνται διεθνή προστασία στην Ελλάδα και φυσικά θα απαγορεύεται να απελαθούν.

Πάντως, παρ’ όλο που εκκρεμεί η δίκη σχετικά με την αίτηση ακύρωσης, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δεν είχε δεχτεί να εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής της απέλασής τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Και η περίπτωση αυτή είναι μια από εκατοντάδες άλλες που αυτόν τον καιρό είναι σε εξέλιξη χωρίς να τυγχάνουν παρόμοιας δημοσιότητας, οι οποίες όμως η κάθε μια έχει το δικό της story και την ...περιπέτεια της!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey