Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα κοινωνικό πείραμα που έγινε αυτό το καλοκαίρι στη Λέσβο από δύο ερασιτέχνες κινηματογραφιστές αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι, ακόμα και όταν ζουν τις πιο αντιθετικές στιγμές της ζωής τους, είναι φτιαγμένοι από το ίδιο «ύφασμα». Το μικρό φιλμ «Το νησί όπου ζουν όλοι μαζί» βάζει δίπλα δίπλα τούς Σύριους πρόσφυγες και τους Ευρωπαίους τουρίστες και τους προτρέπει να μιλήσουν για τη ζωή τους, τα σπίτια τους και τις... πορείες τους. Ενδιαφέρουσα σκηνή και θέμα δηλαδή για το Μόλυβο και την Πέτρα, για να ελαφρύνουμε και λίγο το κλίμα γύρω από την «πολεμική» που έχει αναπτυχθεί τελευταία εκεί ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές όσον αφορά το προσφυγικό και τον τουρισμό.
Έληξε η προθεσμία για διοικητές
Σε… στενό κύκλο έγιναν οι αιτήσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από υποψηφίους διοικητές νοσοκομείων. Προχθές έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους, γεγονός που ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία της αξιολόγησής τους από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών του Υπουργείου Υγείας. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία στις δύο μεγαλύτερες ΥΠΕ της χώρας, σε εκείνες της Αττικής (1η ΥΠΕ και 2ηΥΠΕ Πειραιά και νήσων), ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε δημόσια νοσοκομεία είναι μικρός, και σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων προς κάλυψη, αλλά ακόμη πιο μικρός σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων στην ανάλογη διαδικασία πριν από δύο χρόνια. Στη 2η ΥΠΕ Πειραιά και Νήσων, με 32 νοσοκομεία, στο οποίο ανήκει και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, είχαν υποβληθεί 90 αιτήσεις για τις θέσεις του διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή. Μόνη προϋπόθεση οι υποψήφιοι να είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα υπόλοιπα συνεκτιμώνται… Οπότε δεν είναι τυχαία η κινητικότητα μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ!
Σ.Σ.
Καθυστερήσεις στο hotspot της Μόριας
Το hot spot της Μόριας ναι μεν λειτουργεί, αλλά είναι έτοιμο σε ποσοστό 60%-70%. Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου, που είχε δημοσιεύσει στις 15 Δεκεμβρίου η Κομισιόν, η Μόρια θα έπρεπε να είναι πλήρως έτοιμη ως τις 8 Ιανουαρίου, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει. Αυτό επισημαίνει «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως σ’ αυτό μεγάλη ευθύνη δε φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, αλλά επίσης συγκεκριμένοι κύκλοι στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τέσσερα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν βρίσκονται στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο με σκοπό να συντονίσουν τις εργασίες στα νησιά αλλά και στην Ειδομένη. Για το θέμα αυτό πάντως είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους ηγέτες της Ευρώπης στο Νταβός, όπου βρίσκεται από σήμερα.
Σ.Σ.
Άσχημα τα νέα
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συμμετοχή στην τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης της Ολλανδίας θα λέγαμε ότι είναι πολύ συγκρατημένη. Αποφεύγει να δώσει θετικά μηνύματα, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παράλληλα αποφεύγει να καταγράψει την απογοήτευση επιχειρηματιών του κλάδου που επισκέφθηκαν την έκθεση. Και μιλάμε για την έκθεση στην Ολλανδία, τη χώρα απ’ την οποία προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών προς τη Λέσβο τα τελευταία χρόνια.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζημιά στον τουρισμό της Λέσβου θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ παράγοντας της τουριστικής αγοράς μάς έλεγε τις προηγούμενες ημέρες πως «και τσάμπα να δίνουμε τα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν τα παίρνει κανείς». Στην ουσία η φετινή χρονιά είναι εντελώς χαμένη για τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και με βάση αυτή θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ν.Μ.
Με φθηνά εισιτήρια η ΑΕΛ Καλλονής
Ανακοινώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων του αγώνα της Καλλονής με τον Πανθρακικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι VIP τιμές κοστίζουν μόλις 10 ευρώ, ενώ συνήθως κόστιζαν 25 ευρώ ή και 30 με δημοφιλείς ομάδες. Οι υπόλοιπες θέσεις μόλις 5 ευρώ! Ίσως και να είναι τα φθηνότερα εισιτήρια που έχουν υπάρξει στην κατηγορία. Με την ευκαιρία να πούμε ότι τα περισσότερα εισιτήρια η Καλλονή τα έκοψε με τον Ολυμπιακό στις 19 Δεκεμβρίου, 2.159, ενώ με τον Παναθηναϊκό στις 11 Ιανουαρίου, κόπηκαν 1.766 εισιτήρια.
Σ.Σ.
Δώδεκα ακόμη νεκροί!
Τουλάχιστον δώδεκα πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, πνίγηκαν σήμερα Πέμπτη στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφότου το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε ενώ κατευθυνόταν προς τη Λέσβο. Η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 28 από τους ναυαγούς, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».
Τουλάχιστον 10 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται στα νερά, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός «NTV», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο «Doğan», οι περισσότεροι από τους διασωθέντες ήταν Σύριοι. Οι διασωθέντες στάλθηκαν σε νοσοκομείο στην περιοχή της Σμύρνης, απ’ όπου είχε αποπλεύσει το πλοιάριο.Α.Ω
Τραβούσε βίντεο το… δικαστήριο!
Συνελήφθη χθες το πρωί στη Μυτιλήνη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης ένας 64χρονος Κύπριος για παράβαση ειδικού ποινικού Νόμου. Τι έκανε ο 64χρονος; Βιντεοσκοπούσε με το κινητό του τηλέφωνο τη συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου στο Δικαστικό Μέγαρο της Μυτιλήνης, που είναι φυσικά παράνομο και… έμπλεξε για το ενδιαφέρον του να καταγράψει τα διαδραματιζόμενα στη δικαστική αυτή υπόθεση!
Α.Ω.
Το ΔΝΤ προβλέπει για το προσφυγικό…
Με ρυθμό τουλάχιστον της τάξης των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων θα συνεχίσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συνολικά το ταμείο εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα περάσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2017 θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια.
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή θα ωθήσουν βραχυπρόθεσμα την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μακροπρόθεσμα τα οφέλη θα εξαρτηθούν από το βαθμό ενσωμάτωσής τους στις τοπικές κοινωνίες. Εξετάζοντας το ζήτημα μόνο με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ υποστηρίζει στην έκθεσή του, που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι οι οικονομίες των χωρών υποδοχής σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν λόγω των κρατικών επενδύσεων για την υποδοχή των μεταναστών. «Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ο οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το βαθμό ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αγορά εργασίας» αναφέρεται στην έκθεση στην οποία αναγνωρίζεται, τέλος, ότι υπάρχει η πιθανότητα οι μετανάστες να πάρουν τις θέσεις δουλειάς από τους Ευρωπαίους πολίτες σε μια περίοδο ανόδου της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο...
Α.Ω.
HPV, όχι HIV
Όχι δε θα εμβολιαστούν οι ανασφάλιστες γυναίκες του Δήμου Λέσβου με το εμβόλιο για τον ιό του AIDS, αλλά με το εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων. Ελπίζουμε ο λαθεμένος χτεσινός τίτλος, γιατί το περιεχόμενο του σχετικού δημοσιεύματος καταγραφόταν σωστά, από το δαίμονα του τυπογραφείου που μπέρδεψε τα δύο αρκτικόλεξα HPV και HIV να μην μπέρδεψε τους αναγνώστες μας, αλλά και γρήγορα να έρθει η εποχή που το «Ε» θα ξαναγράψει τον τίτλο και ο Δήμος Λέσβου θα το... επιβεβαιώσει!
Κλε.Α.
Παρ’ ολίγον κλοπή
Η κλοπή ενός μετασχηματιστή στην ΕΑΣ Λέσβου απετράπη την τελευταία στιγμή από το φύλακα του βιομηχανικού συγκροτήματος που βρίσκεται στα Πάμφιλα. Όπως μάθαμε, μια ομάδα τσιγγάνων προσπάθησαν να κλέψουν το μετασχηματιστή, πιθανότατα για να πουλήσουν τα μέταλλά του.
Η κλοπή απετράπη την τελευταία στιγμή, ενώ παραδόξως ως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα από την ΕΑΣ Λέσβου ή την Αστυνομία.
Ν.Μ.
Επιχείρηση αποχιονισμού της «Digea»
Η χιονόπτωση κι ο παγετός στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, του βουνού που βρίσκονται οι κεραίες της τηλεόρασης και των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας στη Μυτιλήνη, είχε βγάλει εκτός λειτουργίας τους αναμεταδότες της «Digea» από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης Ηλίας Κουνιαρέλλης ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή και στη συνέχεια από την Περιφερειακή Αρχή να διαθέσουν όχημα που θα μπορούσε να φθάσει ως την κορυφή μέσα στη χιονοθύελλα. Τελικά το όχημα διατέθηκε από την Περιφέρεια και ο κ. Κουνιαρέλλης μαζί με τον τεχνικό της «Digea» ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού το βράδυ της Τετάρτης κάτω από εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες και αποκατέστηκαν τη λειτουργία των αναμεταδοτών.
Από την εποχή που ήταν Πρόεδρος των Ταξιαρχών κι αργότερα Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης ο κ. Κουνιαρέλλης έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε τέτοιες ιδιάζουσες συνθήκες.
Ν.Μ.
Αναβολή λόγω χιονιά
Μερικά εκατοστά χιόνι ήταν αρκετά για να αναβληθεί η σύσκεψη των φορέων ελευθέρων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοαπασχολουμένων για το ασφαλιστικό, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ασυνήθιστοι οι κάτοικοι της Λέσβου στα χιόνια προτίμησαν να μην βγουν από τα σπίτια τους, φοβούμενοι πιθανό ατύχημα στους παγωμένους δρόμους του νησιού. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Ν.Ν.