Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το έργο εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου του Παραδοσιακού Μύλου στην Παραλία της Θερμής, συνολικού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ. Από τις φωτογραφίες φαίνεται πως το έργο έχει φτάσει στην αρχή του τέλους του και το καλοκαίρι θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην περιοχή. Ας ελπίσουμε να βρει σύντομα το έργο αυτό και… ταίρι. Που δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα».
«Έφυγε» η μάνα του Στρ. Τζιμή
Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μητέρα του αντιδημάρχου Λέσβου Στρατή Τζιμή, η κηδεία της οποίας έγινε χθες το απόγευμα. Τα ειλικρινά συλλυπητήριά μας στον ίδιο και στην οικογένειά του.
«Ε»
Η νέα διευθύντρια
Επί χρόνια συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ, αιρετή στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου είτε ως πρόεδρος είτε από άλλη θέση, αλλά και αιρετή στο ΠΥΣΠΕ, πάλι από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την πολιτική της ένταξη, είναι μάλλον γι’ αυτούς δεδομένη όταν μιλούν για εκείνη και την ίδια ώρα το ξεχνούν, καθώς πρόκειται για άτομο ευρύτερης αποδοχής, με πρόθεση συνεννόησης και συνεργασίας, κάτι άλλωστε που επιβεβαίωσε και η επιβράβευσή της στην πρόσφατη ψηφοφορία από τους συναδέλφους της.
Η Καίτη Στρατάκη είναι, όπως όλα, δείχνουν η νέα διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προερχόμενη από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, κατορθώνει και με την προτίμηση των συναδέλφων της διευθυντών να έρθει πρώτη κατά την επιλογή των διευθυντών Εκπαίδευσης. Ελπίζουμε η μακρόχρονη εμπειρία της έως σήμερα, η πορεία της και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε και σκέφτηκε να την ακολουθήσει και στο νέο της αξίωμα, που -ελλείψει πόρων- απαιτεί έξυπνες κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Κλε.Α.
Αξιοπρεπής διαδικασία
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης εξέπληξε αρκετούς από εκείνους που περίμεναν να προτιμηθούν οι υποψήφιοι με κυριότερο το κομματικό κριτήριο. Δε γνωρίζουμε ακόμα τι έγινε στο σύνολο των επιλογών διευθυντών εκπαίδευσης στη χώρα, όμως με το Μιχάλη Καπιωτά και την Καίτη Στρατάκη να αναλαμβάνουν, απ’ ό,τι φαίνεται εκτός απροόπτου, εντέλει καθήκοντα διευθυντών, δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο.
Κλε. Α.
Κύριε Διευθυντά
Μόνο εγώ είμαι που ανησυχώ για το ότι τα δύο μείζονος σημασίας ζητήματα για τη Λέσβο της προσφυγιάς τα χειρίζονται ο Γιάννης Γιαννέλλης και ο αγαπητός Τέρενς; Ο μεν Γιάννης θα πιστοποιήσει τις ΜΚΟ και ο δε Τέρενς θα διαχειριστεί τους τόνους πλαστικού από τις βάρκες και τα σωσίβια! Αλλά μετά το ξανασκέφτομαι κιόλας και λέω, εντάξει είδαμε πώς πιστοποιούσαν και διαχειρίζονταν τόσο καιρό και τα δύο ζητήματα οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Πόσο χειρότερα να πάνε οι ΑΝΕΛ;
Διαπορών Μυτιληνιός
Στη «Βουλή» του Πλωμαρίου
Το 2012 ήταν αντίπαλοι, στελεχώνοντας διαφορετικά ψηφοδέλτια. Σήμερα τα πίνουν μαζί! Ο Κώστας Μουτζούρης, υποψήφιος με τη Ν.Δ., επισκέφθηκε το Πλωμάρι, όπου και συνάντησε το Μανώλη Αρμενάκα, υποψήφιο με τους ΑΝΕΛ, σε κεντρικό καφενείο του χωριού, το οποίο και χαριτολογώντας το ονομάζουν «Βουλή»! Και αφού δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, τα είπανε στη «Βουλή» του χωριού τους! Στο τέλος -κατά τα ειωθότα- έβγαλαν φωτογραφίες, μία εκ των οποίων σας την προσφέρουμε…
Σ.Σ.
Για να αποφευχθούν ατυχήματα
Στο δρόμο από το Καγιάνι προς το Ακρωτήρι, που περνάει από το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, όλο το χειμώνα υπάρχει συνεχής ροή νερών, είτε της βροχής είτε από πηγές, καθώς το δίκτυο στα σημεία που μπορούν τα όμβρια ύδατα να φύγουν από το δρόμο και να οδηγηθούν στον ποταμό της Βαρειάς είναι ανεπαρκέστατο. Έτσι τούτη την περίοδο με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο να δημιουργείται πάγος σε πολλά σημεία. Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη να πέσει αλάτι στα σημεία αυτά, ώστε να μην παγώνουν τα νερά που τρέχουν στην επιφάνεια του δρόμου. Είναι το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί για την αντιμετώπιση των πιθανών ατυχημάτων. Ελπίζουμε ο Δήμος σύντομα να κάνει τις αναγκαίες εργασίες για να φύγουν από το οδόστρωμα τα όμβρια ύδατα.
Ν.Μ.
Μην είδατε την επιτροπή κρίσης
Μια φορά και ένα καιρό είχε δημιουργηθεί μια επιτροπή κρίσης, η οποία είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό από το προσφυγικό ρεύμα που φθάνει στη Λέσβο. Η επιτροπή συνεδρίασε, πριν μερικούς μήνες, κι αποφάσισε να συμμετάσχει η Περιφέρεια στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου. Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Συνεδρίαση της Επιτροπής δεν ακούσαμε να έχει γίνει ξανά, παρότι η κρίση του τουριστικού τομέα της Λέσβου εντείνεται. Έχει γίνει άλλη συνεδρίαση της επιτροπής που εμείς δεν τη γνωρίζουμε ή όχι; Η επιτροπή υφίσταται ή όχι; Παράγει έργο ή όχι; Διαφορετικά θα μιλάμε για μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου που στόχευε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τα μηνύματα των παραδοσιακών τουριστικών αγορών, χωρίς συνέχεια και σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται. Δηλαδή μέχρι εδώ ήταν η στήριξη της πολιτείας;
Ν.Μ.
Ο Σουλτς ξανά στο Γαληνό (1)
«Είναι πολύτιμο να ακούγονται οι απόψεις των τοπικών αρχών και των δήμων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης όπως εσείς. Πιστεύω ότι η υποστήριξη από τη βάση είναι αναγκαία ώστε να εξασφαλιστεί ότι καθένα μέτρο που παίρνεται συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης» γράφει στη νέα επιστολή του προς το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενημερώνοντάς τον για την προώθηση της περίφημης πρότασης του Δήμου Λέσβου για τη διαχείριση του προσφυγικού στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σουλτς όμως μιλά και για κάποια επιμέρους ζητήματα που έθιξε ο δήμαρχος Λέσβου αναφορικά με τη διαχείριση του όλου ζητήματος:
Α.Ω.
Ο Σουλτς ξανά στο Γαληνό (2)
«Σημειώνετε συγκεκριμένα στην πρότασή σας τη σημασία της αντιμετώπισης του εγκλήματος των διακινητών. Είναι ένα θέμα το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θίξει και μια οπτική την οποία ανέφερα και εγώ στην ομιλία μου στην άτυπη σύνοδο Ε.Ε - Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου 2015. Τέλος, θα πρέπει φυσικά, όπως και εσείς σημειώνετε, να επικεντρωθούμε στη μετατροπή αυτής της κρίσης σε μια πραγματική ευκαιρία. Με θάρρος και πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που θα ενέχει όλες τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και θα διασφαλίζει ότι οι οικονομίες μας μπορούν να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι κοινωνίες μας να διατηρήσουν τη συνεκτικότητά τους. Πήρα την πρωτοβουλία να στείλω την επιστολή σας και την πρότασή σας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία είναι αρμόδια για τέτοια θέματα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δουλεύει εντατικά σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως επίσης και μια αναφορά στρατηγικής για την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, με σκοπό την υιοθέτησή της στις αρχές του 2016. Να είστε σίγουρος για την προσωπική δέσμευσή μου να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα τα οποία πολύ σωστά εγείρετε…» καταλήγει ο κ. Σουλτς στην επιστολή του στο δήμαρχο της Λέσβου.
Α.Ω.
Αντίο Γιώργο Χατζημαλιάκα
Εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση η τεράστια καρδιά του καλού φίλου, συμμαθητή, συνοδοιπόρου και «πατέρα» Γιώργου Χατζημαλιάκα έσβησε την Κυριακή τη νύχτα. Και όσο κι αν προσπαθούσαμε να πιστέψουμε ότι το μαντάτο αυτό ήταν μία από τις πολλές πλάκες του αγαπημένου Γιώργου, δυστυχώς ήταν αλήθεια. Μία αλήθεια που δε μπορούμε να τη συνειδητοποιήσουμε ακόμη και θα πάρει πολύ καιρό για να το αποδεχτεί η καρδιά και το μυαλό μας. Ο Γιώργος έφυγε σε ηλικία μόλις 57 ετών από οξύ έμφραγμα. Γοητευτικά επιπόλαιος και χιουμορίστας όπως ήταν πάντα, δεν προβληματίστηκε ποτέ για το πώς μπορεί να ήταν η υγεία του. Και μας στέρησε το «Γιωργέλ» μας, τον αιώνιο αυτό έφηβο που δε θα ξανάρθει στις γειτονιές που «πλήγωνε» στη Μυτιλήνη μαζί με την ιδιαίτερη παρέα της γενιάς του ΄57 που φοίτησε στο πρώτο και στο δεύτερο Γυμνάσιο. Μας στέρησε και το χαρακτηριστικό μακρόσυρτο γέλιο του, που ηχεί πιο έντονα από ποτέ από προχθές στα αυτιά μας. Η σκέψη μας πλέον και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Νόπη, στο Γιαννάκη του και στο Φώτη. Αντίο, ρε Γιώργαρε, μας ράγισες την καρδιά.
«Ε»