Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο πνεύμα των γιορτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το δέντρο των ευχών και ο κύκλος της αγάπης», που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Μύρινας σε συνεργασία με τον ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου, τα τέσσερα νηπιαγωγεία της Μύρινας και το ΜΕΑΣ ΛΗΜΝΟΣ.
Το δέντρο των ευχών άναψε ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης.
«Υποτροπιάζει» η ΠΑΕ
Χωρίς να θεωρηθεί ως μομφή, σε μία ακόμη εξαιρετική διοργάνωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που διοργάνωναν χθες οι Παλαίμαχοι του Παλλεσβιακού, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το πώς ξαφνικά το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, μπορεί να φιλοξενήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χωρίς να παρακωλύει τις δραστηριότητες της ΠΑΕ ΑΕΛΚ! Είναι γνωστή η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που σε πρώτη φάση έχει κερδίσει η ΠΑΕ ΑΕΛΚ από το Δήμο, αναφορικά με τηνχρήση του Ταρλά, αλλά ειδικά τώρα που η εκπρόσωπος της Λέσβου στην Α΄ Εθνική περνάει και δύσκολες αγωνιστικές ώρες και μέρες, ας μην προκαλεί με τις ...μεροληπτικές προτιμήσεις της! Εξάλλου είναι ηλίου φαεινότερο μετά το «πράσινο φως» που έλαβαν οι Παλαίμαχοι του Παλλεσβιακού για να κάνουν χρήση του σταδίου, πως η ΠΑΕ επιθυμεί με τα ασφαλιστικά της μέτρα, να έχει «διαχειριστικό» ρόλο σε ένα δημοτικό στάδιο, μόνο και μόνο για να μην αγωνίζεται εκεί ο… «μισητός» Αιολικός της Γ΄ Εθνικής και η εξίσου «μισητή» ΕΠΣ Λέσβου. Όλα τα άλλα που επικαλείται, είναι να έχουμε να λέμε… «Μικροπρέπειες» που εκθέτουν όσους τις σκέπτονται!
Μ.ΟΡΦ
Και με τη σφραγίδα του ΦΕΚ, το hot spot
Όλα έγιναν στη …ζούλα, όπου τα πολυδιαφημισμένα hot spot εγκαταστάθηκαν κι επίσημα στα νησιά του Αιγαίου. Από τα οποία βέβαια το μόνο (σχετικά) έτοιμο θεωρείται αυτό της Λέσβου. Δημοσιεύτηκε λοιπόν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Δεκεμβρίου 2015 (Αρ. Φύλλου 2602,τεύχος 2ο), η «Σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ΦΕΚ και την απόφαση με Αριθμ. 2969:1. Συστήνονται Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) και προσωρινές Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών (εφεξής «Δομές»), ως ακολούθως:
α. Στη νήσο Λέσβο, σε οριοθετημένη έκταση εμβαδού 7.388,69 τ.μ. εντός της παραχωρηθείσας έκτασης εμβαδού 46.588,25 τ.μ. η οποία αποτελεί τμήμα του Στρατοπέδου «Παραδέλλη» στη θέση Πουριά−Μαρμαρά−Μόρια Μυτιλήνης, όπως φαίνεται στην υπ’ αριθμ. Φ.900/123/265 2124/Σ. 1457/09.07.2013 εγκριτική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού/Διεύθυνση Υποδομής/1β.
Παράλληλα με άλλο ΦΕΚ αποφασίζεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αναφέρεται:
«Για την δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους, Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσα, μηχανήματα και προσωπικό έως την ολοκλήρωση τους, προβαίνει σε διαδικασίες προμηθειών ιδίως μηχανημάτων και εργαλείων που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής του και συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με τις υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τις υπηρεσίες για τη Μεταναστευτική Πολιτική, που εποπτεύονται από τους αρμόδιους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».
Και εμείς που νομίζαμε ότι το hot spot της Μόριας λειτουργεί κανονικά και με τη βούλα της Πολιτείας, μάλλον λάθος κάναμε. Όπως ...μούφα ήταν και το γεγονός των εγκαινίων του, με την παρουσία μάλιστα του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημ. Αβραμόπουλου, και του Λουξεμβούργιου υπουργού Εσωτερικών και Μετανάστευσης, που επισκέφθηκαν τότε τη Λέσβο. Αλήθεια, αφού το hot spot της Μόριας ατύπως όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε -πιλοτικά εκ των υστέρων είπε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας-, γιατί πολυδιαφημιζόταν ως το μοναδικό εν λειτουργία, ενώ τα άλλα τέσσερα στα άλλα νησιά (Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) θα λειτουργούσαν προσεχώς με πρόβλεψη μέχρι τέλους του 2015; Γιατί τόση κοροϊδία και παραπληροφόρηση; Υπάρχει κάποια εξήγηση για όλα αυτά τα ακατανόητα που παραπέμπουν σε προχειρότητες που μας εκθέτουν και ως χώρα;
Α.Ω.
Αντιπολίτευση από Ζερδελή μέσω Facebook!
Μπορεί ο Γιάννης Ζερδελής, απελευθερωμένος πλέον από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να βολτάρει στην πόλη, να δίνει το «παρών» σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, να συμμετέχει με το σκάφος του «Nelli» σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, αλλά τους (παλιούς) συντρόφους του δεν τους ξεχνάει και τους περιποιείται δεόντως από το Facebook. Όπως αυτό το πρόσφατο που σωστά επισημαίνει: «Ο Τσίπρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι βουλευτές αναφέρονταν στο γεγονός της αύξησης του χρέους από 120% του ΑΕΠ στο 180% του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης, ως απόδειξη και κριτήριο ακαταμάχητο της αποτυχίας των μνημονίων. Τώρα που το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, πολύ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις τους για αυτό». Καλά Γιάννη περίμενε…
Σ.Σ.
Τα κατάφεραν
ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφεραν να πληρώσουν στην πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας, την προκαταβολή της επιδότησης του 2015. Πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο αν αναλογιστεί κανείς τι έπρεπε να αντιμετωπισθεί για να γίνει αυτή η πληρωμή. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων, είναι θετική και ως τέτοια πιστώνεται στην ηγεσία του Υπουργείου. Ωστόσο από εκεί και πέρα υπάρχουν σειρά ανοιχτών ζητημάτων, όπως είναι το κατά πόσο οι παραγωγοί που πληρώθηκαν, δικαιούνται τα χρήματα που έλαβαν ή όχι. Γιατί έμειναν εκτός πληρωμών πάνω από 100.000 αγρότες, ενώ υπάρχουν και μια σειρά εκκρεμότητες.Όμως όλα αυτά είναι ζητήματα που θα τα διερευνήσουμε τις επόμενες ημέρες. Επί του παρόντος, οφείλουμε να πούμε με ανακούφιση ότι είναι επιτυχία η πραγματοποίηση των πληρωμών.
Ν.Μ.
Αυτό το έργο διασώθηκε
Ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου διασώθηκε. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ανακοίνωση της πρόσκλησης ένταξης του, στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης αυξάνονται οι ελπίδες ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και του λιμανιού του Σιγρίου, κάτι που ελπίζουμε να γίνει άμεσα. Μένει τώρα να δούμε αν θα βρεθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το άλλο μεγάλο οδικό έργο της Λέσβου, που τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, συμπίπτει χρονικά με αυτό, δηλαδή ο οδικός άξονας Καλλονής - Πέτρας. Έργο ώριμο από πλευράς μελετών και ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την οικονομία του νησιού, αφού συνδέει το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με τις κύριες τουριστικές περιοχές της Λέσβου, το Μόλυβο, την Πέτρα και την Άναξο.
Ν.Μ.