Γεγονός είναι ότι το πάρκο Χατζηδήμου στην Κουλμπάρα στο οποίο αναφερόμασταν προχθές, στην κατάσταση που είναι δεν τιμά κανέναν.
Να καθαριστεί το πάρκο
Γεγονός είναι ότι το πάρκο Χατζηδήμου στην Κουλμπάρα στο οποίο αναφερόμασταν προχθές, στην κατάσταση που είναι δεν τιμά κανέναν. Ο δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει ξανά ζωή, όμως δεν έχουν άδικο και οι κάτοικοι που θέλουν πρώτα να δουν το πάρκο τους ν’ ανασαίνει από τα αυτοκίνητα και τα άγρια χόρτα που το πνίγουν κυριολεκτικά, να καθαριστεί από τα μπάζα και τα σκουπίδια, να φωτιστεί σωστά, και μετά να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Ίσως θα πρέπει ο δήμος ν’ ακούσει τις αντιδράσεις τους και να πράξει αναλόγως. Αν όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα πρόσχημα - όπως πιστεύουν στο δήμο - για να καθυστερήσουν οι εργασίες και να μείνει το πάρκο ως πάρκινγκ, αυτό θα φανεί στην πορεία.
Πελ.Γ.
Κέρδισε η Λήμνος
Τις νέες αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιοποίησε τις προάλλες η εφημερίδα «Τα Νέα», επιβεβαιώνοντας το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.
Στο οποίο και δε δόθηκε αντιστοιχία με τη Σχολή Διατροφολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπως κάποιοι ήλπιζαν, πίεζαν - ή και μεθόδευαν - να γίνει. Ακόμη και στο δημοσίευμα της εφημερίδας, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πληροφορία, φαίνεται σα να μην το πιστεύουν πως για το τελευταίο στη σειρά ίδρυσης τμήμα δεν υπήρξε αντιστοιχία για μετεγγραφή.
Πάντως, χαλώντας τα σχέδια όποιων άλλα ήθελαν για τη Λήμνο, δε χαλά η προοπτική του Τμήματος, που αν μη τι άλλο θα κρατήσει τους φοιτητές του στη Μύρινα.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Μιλώντας για τους εφήβους
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» της προηγούμενης εβδομάδας, που αφορούσε στην αυτοκτονία ενός 17χρονου μαθητή της Αθήνας από τον τρίτο όροφο του σχολείου του και σχολίαζε τα αδιέξοδα που βιώνουν οι έφηβοι, φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων και δήλωση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού, Ευστράτιου Παπάνη. Παρ’ όλο που, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο ίδιος έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία, είναι σημαντικό το ότι «ακούγεται» ένας καθηγητής του δικού μας Τμήματος Κοινωνιολογίας, δεδομένου μάλιστα ότι στη χώρα λειτουργούν συνολικά επτά αντίστοιχα τμήματα, τα τρία από τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα.
Β.Χρ.
Η Ένωση πότε θα μιλήσει;
Είναι οριστικό, όπως γράφαμε προχθές πως το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης στα Πάμφιλα δεν ανοίγει. Αυτό λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο εδώ και λίγες εβδομάδες. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή της ΕΑΣ Λέσβου. Λες και η μονάδα των Παμφίλων είναι ένα ζήτημα που δεν την αφορά. Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιμονή τους να τηρούν πολιτικές ισορροπίες ζημιώνει την Ένωση και κατ’ επέκταση και τους ίδιους τους αγρότες. Και σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του χωρίς να υπάρχει στοιχειώδες σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ν.Μ.
Τα μπαλώσαμε και φέτος
Ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων και ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Αντί για τους γνωστούς πανηγυρισμούς που βλέπουμε στο διαδίκτυο από διάφορους συνδικαλιστές, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να δώσουν λύσεις στο ζήτημα των επιλέξιμων εκτάσεων. Κυρίως, όμως, οφείλει η κυβέρνηση να κάνει σωστούς χάρτες και να κάνει σωστή καταχώρηση των αγροκτημάτων στα ηλεκτρονικά της συστήματα. Το χρωστάει στους Έλληνες αγρότες που τρεις δεκαετίες τώρα βλέπουν τις επιδοτήσεις να γίνονται αντικείμενο ρουσφετιού ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη συνεταιριστική νομενκλατούρα.
Ν.Μ.
Μανιταροκολάζ
Ένα… κολάζ με χειμωνιάτικα μανιτάρια που βρέθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν από την ομάδα συλλογής μανιταριών Μολύβου - Πέτρας, έχει αναρτήσει ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Λέσβου στην ιστοσελίδα του. Σε αυτήν έχουν καταγραφεί εξάλλου όλες οι καρποφορίες του χειμώνα, έτσι όπως τις έχουν εντοπίσει τα μέλη του Συλλόγου, που συνεχίζουν με συνέπεια το… χόμπυ τους.
Β.Χρ.
Πίσω από όλα η Τράπεζα
Από το Δεκέμβριο και μετά, η ΝΕΛ δείχνει ότι έχει αναλάβει να κάνει κάποιες σημαντικές κινήσεις προκειμένου να συμμαζέψει ό,τι μπορεί να συμμαζέψει. Στην ουσία, η εταιρεία δίνει μάχη για την επιβίωσή της σε ένα περιβάλλον που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αντίξοο. Αν προσπαθήσει κανείς να δει το στοιχείο που ενώνει όλες αυτές τις επιμέρους κινήσεις, θα διαπιστώσει την αγωνιώδη προσπάθεια να μην απαξιωθεί πλήρως η εταιρεία. Ο φορέας που έχει άμεσο ενδιαφέρον να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η Τράπεζα Millennium, η οποία είναι ο μεγάλος δανειοδότης της εταιρείας. Τα κεφάλαια που έχει βάλει στη ΝΕΛ είναι πάρα πολλά και αν η εταιρεία καταρρεύσει, θα χάσει πάρα πολλά. Αν διασωθεί, θα καταφέρει να σώσει ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της.
Ν.Μ.
«Πράσινο» στο «Μπαλτατζής»
Εγκρίθηκε και τυπικά η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ελπίζουμε τώρα, επιτέλους, να ανοίξουν κάποια από τα προγράμματά του και να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα υπόλοιπα.
Ν.Μ.
Το Μάρτη
Οι νέοι αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα την προηγούμενη άνοιξη αναμένεται να λάβουν το πρώτος μέρος της προκαταβολής της εφάπαξ αποζημίωσής τους τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μπήκαν στην πρώτη φάση, είναι σίγουρο ότι δε θα βγουν εκτός προγράμματος, οι υπόλοιποι όμως θα συνεχίσουν να περιμένουν.
Ν.Μ.
Σημείο απόβασης…
Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά 12 συνολικά ξύλινες και πλαστικές βάρκες μάζεψαν συνεργεία του δήμου Μυτιλήνης από την παραλία της Κάτιας μετά το αεροδρόμιο. Χρειάστηκαν επίσης δυο μικρά φορτηγά για να μαζέψουν τα σκουπίδια που υπήρχαν στην παραλία. Όπως φαίνεται, η «Κάτια» είναι τόπος «απόβασης» για τους μετανάστες που φθάνουν από τα απέναντι παράλια και το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσες βάρκες μαζεμένες σε ένα σημείο, δείχνει ότι τελικά δεν έρχονται «στα τυφλά» από τα απέναντι παράλια, αλλά υπάρχουν καθορισμένα από τα κυκλώματα δουλεμπόρων συγκεκριμένα σημεία απόβασης στο νησί.
Πελ.Γ.
Η βροχή δημιουργεί ουρές…
Κάθε φορά που βρέχει δημιουργείται το αδιαχώρητο στο κέντρο της Μυτιλήνης, με ουρές αυτοκινήτων. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, λόγω της βροχής μπλοκάρουν και οι φωτεινοί σηματοδότες και δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εις διπλούν κομφούζιο στους δρόμους. Θα έπρεπε, λοιπόν, και η Τροχαία τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη κίνηση να διαχειρίζεται την κατάσταση. Άλλωστε, τότε επιβάλλεται η παρουσία της για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
Πελ.Γ.
Αδελφοποίηση… Τερπάνδρου
Μια παλιά του πρόταση επανέφερε με επιστολή του προς το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρη Καρδαρά, ο Τάκης Ιορδάνης. Ο οποίος, πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», προτρέπει το δήμαρχο να προχωρήσει σε αδελφοποίηση της Άντισσας με την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, Σπάρτη.
Ο συνδετικός κρίκος Άντισσας και Σπάρτης είναι, σύμφωνα με την πρόταση, ο κιθαρωδός Τέρπανδρος, που γεννήθηκε στην Άντισσα, έζησε στη Σπάρτη και τιμήθηκε απ’ τους Σπαρτιάτες.
Ο κ. Ιορδάνης, στην επιστολή του προς τον κ. Καρδαρά, προσφέρεται να είναι και ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγώντας γιατί κατά την άποψή του πρέπει να γίνει η αδελφοποίηση.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Πάει για… λαβράκι
Με καταθέσεις μαρτύρων και απ’ τη Λέσβο, λόγω αρμοδιότητας, συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση του θέματος πιθανής κατευθυνόμενης συνταγογραφίας γιατρού απ’ τη Λήμνο, σε φαρμακείο συγγενικού της προσώπου, θέμα που είχε αποκαλύψει πέρυσι το καλοκαίρι το «Ε».
Μόνο εύκολη δεν είναι μια τέτοια πολύπλοκη έρευνα, που κάποιοι πιστεύουν μετά βεβαιότητας πως με την ολοκλήρωσή της, όσο κι αν χρειαστεί να κρατήσει, θα… βγει λαβράκι. Κι όχι μόνο οικονομικής, αλλά και πολιτικής φύσης. Ίδωμεν.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Βραχύβιος θεσμός
Απ’ το 1995 που ίσχυσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, που όλα δείχνουν πως θα καταργηθεί, ο θεσμός θα έχει ζήσει όλα κι όλα μόλις 16 χρόνια, ή τέσσερις τετραετίες.
Κι επειδή το παρόν Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου θεωρητικά θα είναι το τελευταίο, ίσως θα έπρεπε τα μέλη του να πάρουν «κομμάτι» πιο σοβαρά το ρόλο τους και τουλάχιστον να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Είναι απογοητευτικό, εξαιρουμένων των Λημνιών, που για αντικειμενικούς λόγους πολλές φορές δεν μπορούν να παραστούν, να βλέπει κανείς τα άδεια έδρανα των μελών, κυρίως της πλειοψηφίας.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Ενώνει η… συνένωση
Για την επόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μετατέθηκε τελικά η συνάντηση που καλεί ο δήμος Πλωμαρίου με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι όμοροι δήμοι Πολιχνίτου, Γέρας και Ευεργέτουλα, ενώ ήδη ο δήμος Αγιάσου έχει δηλώσει πως δε θα συμμετάσχει.
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ο λόγος της αναβολής, που δεν ήταν άλλος απ’ τη διεξαγωγή την ίδια ώρα προχθές το απόγευμα ολομέλειας της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Πλωμαρίου. Κι επειδή η δημοτική αρχή ήθελε να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση, που αντικειμενικά λόγω της κομματικής εκδήλωσης δεν μπορούσε, αναβλήθηκε η συνάντηση.
Θα πρέπει όμως, με την ευκαιρία, να παρατηρήσουμε ότι στο δήμο, που απ’ την αρχή του 2007 υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» έχει λειτουργήσει καταλυτικά, ενώνοντας τις παρατάξεις του Δημήτρη Βαρβαγιάννη και του Παναγιώτη Θεοδωρίδη στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος απ’ το να κρατήσει έδρα δήμου το Πλωμάρι. Σε αυτή την κοινή πλεύση, η της Ν.Δ. πλειοψηφία αναβάλλει σύσκεψη για να συμμετάσχουν και οι του ΠΑΣΟΚ…
ΜΑΡ.ΠΛ.
Τρίτεκνοι, αλλά…
Στο λογικό ερώτημα που κατ’ επανάληψη είχαμε διατυπώσει τα προηγούμενα χρόνια «πώς γίνεται να υπάρχουν τόσοι τρίτεκνοι σε μια χώρα που δοκιμάζεται δημογραφικά;», ήρθε να απαντήσει αποκάλυψη του υπουργείου Παιδείας ότι πολλοί τρίτεκνοι ήταν… «μαϊμούδες».
Κύκλωμα που δρούσε μία πενταετία τώρα, όσο δηλαδή και η νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει τη μετεγγραφή τριτέκνων φοιτητών σε σχολές που έχουν αντιστοιχία, «εμφάνισε» μοναχοπαίδια ως παιδιά πολυμελών οικογενειών, έναντι 50.000 ευρώ.
Η αποκάλυψη, που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα «επιστρέψει» (και πόσους) φοιτητές και στη Μυτιλήνη - αν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο, όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Παιδείας -, χρήζει σίγουρα και κοινωνιολογικής ανάλυσης.
… «μαϊμούδες»
Διότι αποδεικνύει πως οι Έλληνες κατ’ ουσία δεν ενδιαφέρονται για το επίπεδο σπουδών των παιδιών τους, αλλά νοιάζονται μόνο και μόνο να τα κρατήσουν κοντά τους. Γιατί αν κάποιος «αμφέβαλλε», π.χ. για το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δε θα έδινε 50.000 ευρώ για να σπουδάσει το παιδί του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά θα το έστελνε μια και καλή στο… Κέιμπριτζ, δίνοντας μάλλον λιγότερα. Οπότε το κύκλωμα ήξερε πού στόχευε, στήνοντας ολόκληρη μηχανή για μοναχοπαίδια που δεν ήθελαν οι γονείς τους να τα αφήσουν να φύγουν απ’ την οικογενειακή εστία.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Ένα έκτακτο δρομολόγιο η λύση
Είναι πραγματικά απίστευτα μεγάλο πρόβλημα η μεταφορά ζώντων ζώων από τη Λήμνο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού χάνουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ επειδή δεν υπάρχει ένα πλοίο που θα μεταφέρει έγκαιρα τα ζώα στις περιοχές που θέλουν οι έμποροι. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί, αρκεί να υπάρχει διάθεση εκ μέρους των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων να ασχοληθούν με αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι κάθε περίοδο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση να πραγματοποιείται έκτακτο δρομολόγιο οχηματαγωγού πλοίου τύπου Ro-Ro, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πάρα πολλές νταλίκες μαζί. Έτσι, και οι επιβάτες των πλοίων που πιάνουν στη Λήμνο δε θα έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσοσμία των κοπαδιών που μεταφέρονται με φορτηγά, και οι κτηνοτρόφοι θα εξυπηρετούνται.
Ν.Μ.
Μετά το διάγγελμα
Σβήνουν οι ελπίδες των ελαιοπαραγωγών να πάρουν αποζημίωση για την καρπόπτωση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που κινούσαν το ζήτημα, εμφανίζονται τώρα εντελώς απογοητευμένοι. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι τελικά δε θα δοθεί αποζημίωση ούτε στους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών που ανακοίνωσε η κ. Μπατζελή.
Ν.Μ.
Γιοκ βοήθημα
Πολλοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τη Λήμνο δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ αν και έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Απευθύνθηκαν στα ΚΕΠ των δήμων, απευθύνθηκαν στην Εφορία, αλλά απάντηση δεν πήραν. Κατά τα φαινόμενα, το πρόβλημα είναι τα άδεια ταμεία.
Ν.Μ.