Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνεχίζει και σήμερα την απεργία πείνας ο Ν. Τρακέλλης που δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του ΓΓ Υποδοχής του υπ. Μεταν. Πολιτικής
Διαφωνία ΓΓ Υποδοχής με Κατζανό για την αρμοδιότητα καθαρισμού του εξωτερικού καταυλισμού της Μόριας
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» είπε στο «Ε» βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Γκουγκουλή, ο Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μόριας, που συνεχίζει και σήμερα την απεργία πείνας που ξεκίνησε από την Κυριακή, παραμένοντας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και διαμαρτυρόμενος για των εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ, πλησίον του χωριού του.
Ο κ. Γκουγκουλής φέρεται να απάντησε για το πρόβλημα στο αποχετευτικό που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν τα λύματα εκτός του ΚΥΤ, ότι αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση «σύντομα», «χωρίς να μας δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε ο κ. Τρακέλλης. Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις υγιεινής προορίζονται για 900 άτομα, εκεί που ζουν 7.194 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των 59 νέο-εισερχόμενων που κατέφτασαν χτες κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου. Επιπλέον απασχολούνται 800 εργαζόμενοι στο ΚΥΤ.
Επανέλαβε τις δεσμεύσεις Βίτσα
Ο ΓΓ Υποδοχής επανέλαβε τη δέσμευση Βίτσα ότι το ΚΥΤ Μόριας θα αποσυμπιεστεί τον Σεπτέμβριο, με τη μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες σε νέα δομή που πρόκειται να κατασκευαστεί. Από την πλευρά του ο κ. Τρακέλλης τόνισε ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις που έχουν υπογραφεί από το υπουργείο και πρόσθεσε ότι ο εξωτερικός καταυλισμός (Olive Grove) που έχει επεκταθεί στους ελαιώνες παράλληλα με το ΚΥΤ Μόριας και φιλοξενεί σήμερα 1.000 άτομα σε σκηνές αποτελεί εστία μόλυνσης. Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κατζανός έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου ο εν λόγω χώρος, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Γκουγκουλής και δεν φάνηκε λύση στον ορίζοντα. Πάντως προς το παρόν τα συνεργεία του ΚΥΤ Μόριας καθαρίζουν τον χώρο και ο Δήμος μαζεύει τους κάδους που βρίσκονται στον δρόμο.
«Και οι αποζημιώσεις να μπουν, το πρόβλημα δεν λύνεται χωρίς την αποσυμφόρηση, έχουμε απηυδήσει» τονίζει ο κ. Τρακέλλης που ελπίζει σήμερα να συναντήσει τον Γιάννη Μπαλάφα, υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και να βάλει τέλος στην απεργία πείνας. Επίσης για σήμερα προγραμματίζεται η επίσκεψη της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία θα μεταβεί στο εκπαιδευτικό κέντρο Mosaik και θα συνομιλήσει με ΜΚΟ και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ΚΥΤ Μόριας και το ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά - Τεπέ.
120 Κούρδοι αιτούντες άσυλο έχουν απομείνει στην άτυπη δομή στη Λάρσο, ενώ ο ιδιοκτήτης του χώρου επιμένει να εκκενωθεί ο χώρος.
Το… «κουρδικό» της Λάρσου
Σε εξέλιξη και αυτή την εβδομάδα είναι η επιστροφή των Κούρδων αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας, το οποίο είχαν εγκαταλείψει μετά τα επεισόδια εναντίον τους από Άραβες. Περίπου 120 άτομα έχουν παραμείνει στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της πρώην Νομαρχίας, με τον ιδιοκτήτη του χώρου να θέλει να εκκενωθεί άμεσα και 120 άτομα βρίσκονται στο ΠΙΚΠΑ, εκ των οποίων οι 40 θα μετακινηθούν στον Πειραιά σήμερα και οι 18 στον Καρά - Τεπέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του χώρου (υπολογίζεται τριών στρεμμάτων) στη Λάρσο είχε νοικιάσει τον χώρο στη ΜΚΟ Human for Humanity για εφτά μήνες ως αποθήκη, όπου η ΜΚΟ διένειμε ρούχα στους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μεταφέρονταν κατά 50 με βαν στην περιοχή. Λέγεται ότι εξ ανάγκης κατέφυγε στη λύση αυτή γιατί ο χώρος του έμενε κλειστός για δύο χρόνια ξενοίκιαστος. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου όταν σημειώθηκαν και τα επεισόδια, όπου είχαν σαν αποτέλεσμα πάνω από 900 Κούρδοι έφυγαν από το ΚΥΤ, η αποθήκη μετατράπηκε σε καταυλισμό. Λέγεται επίσης ότι ενώ αρχικά κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο είχαν μεταβεί στη Συκαμιά, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Λάρσο και μάλιστα με τη συνοδεία της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τον χώρο έχει δημιουργεί χρέος 2.000 ευρώ σε νερό και παρόλο που είναι στο όνομά του δεν μπορεί να το ξοφλήσει και να διακόψει την υδροδότηση επειδή μένει ακόμα κόσμος. Πάντως σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή της Μόριας, Δημήτρη Βαφέα οι 120 εναπομείναντες στη Λάρσο έχουν μπει σε σειρά, ώστε να επιστρέψουν στη Μόρια και να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.