Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Διοικητής του Κέντρου της Μόριας Γ. Μπαλπακάκης για τις καταγγελίες που δημοσίευσε το «Ε»:
Ο κ. Μπαλπακάκης τόνισε ότι «δεν συμβαίνει τίποτα σε σχέση με τις καταγγελίες εντός του καταυλισμού της Μόριας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική καταγγελία στην Αστυνομία σχετικά με το εμπόριο χασίς και σεξουαλική παρενόχληση.
Από την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι η επισήμανση του κ. Μπαλπακάκη για το «εντός» της Μόριας φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Ο καταυλισμός, όπως τον γνωρίζουμε εμείς και χωρίς την απαραίτητη διοικητική γνώση, έχει επεκταθεί με σκηνές που δεν βρίσκονται περιφρουρούμενες εντός κάποιου χώρου, αλλά εκτός. Το αν αυτά συμβαίνουν εντός ή εκτός κατανοούμε ότι έχουν να κάνουν με διαφορετικούς αρμόδιους κάθε φορά, όμως για την κοινή γνώμη ο καταυλισμός της Μόριας είναι ο χώρος που βρίσκεται στη Μόρια και εκτείνεται και έξω από το Κέντρο Υποδοχής, αφού πλησίον του εκτείνονται μια σειρά σκηνές που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Καμία διάθεση δεν έχει το «Ε» να σπείρει πανικό, είναι γνωστή η στάση της εφημερίδας τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την ένταση του προσφυγικού. Για το γεγονός όμως ότι ξένα συνεργεία, επιλεγμένα, κάνουν ρεπορτάζ εντός του χώρου και τα τοπικά ΜΜΕ αφήνονται κυριολεκτικά στην απέξω θα πρέπει οι ιθύνοντες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να μας «εμποδίσουν» από το να κάνουμε ρεπορτάζ. Οι εικόνες εξάλλου που βγαίνουν από το Κέντρο κατά κόρον αλλά και οι μαρτυρίες είναι από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αν αυτές φθάνουν σε γνώση των αρμοδίων ή όχι, είναι θέμα που πρώτα απ’ όλους θα πρέπει να απασχολεί τους ίδιους τους αρμόδιους, για να μπορούν άλλωστε και να παρεμβαίνουν για να προλαβαίνουν καταστάσεις. Το γεγονός δε ότι καταγγελίες δεν φθάνουν στα αυτιά του διευθυντή του κέντρου ή των αστυνομικών αρχών δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί θέλει τόλμη για να δημοσιοποιηθούν στους αρμόδιους όσα λέγονται κατ’ ιδίαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα δεν δημοσιοποιούνται αρμοδίως δεν συμβαίνουν κιόλας!
19 οργανώσεις κάνουν έκκληση στον πρωθυπουργό
«Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα»
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλαν δεκαεννιά (19) οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας να μπει τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού» των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Από την έναρξη εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, τα ελληνικά νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου έχουν μετατραπεί σε χώρους εγκλεισμού επ’ αόριστον», εξηγούν οι οργανώσεις και συνεχίζουν: «Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε απαράδεκτες και ασταθείς συνθήκες, ενώ πολλοί απ’ αυτούς στερούνται πρόσβαση σε ικανοποιητικές διαδικασίες ασύλου. Οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στα νησιά κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί εκεί για τουλάχιστον 19 μήνες. Μεταξύ αυτών και πολύ μικρά παιδιά, γυναίκες μόνες ή εγκυμονούσες, καθώς και άτομα με σωματικές αναπηρίες είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, με τον χειμώνα προ των πυλών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου οι συνολικά 8.300 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες ζουν σε εγκαταστάσεις χοτ σποτ χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι 2.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν από τα δύο νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τις προσεχείς εβδομάδες ως έκτακτο μέτρο αποσυμφόρησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ανακοίνωσαν οι οργανισμοί, ωστόσο, δεν αρκεί για να μετριάσει τον ισχύοντα συνωστισμό στις εγκαταστάσεις και δεν αντιμετωπίζει με βιώσιμο τρόπο τα συστημικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης -δηλαδή την πολιτική περιορισμού.
Η επιστολή καταλήγει πως οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και να εξασφαλιστεί ότι θα τους παρασχεθούν κατάλληλα καταλύματα και υπηρεσίες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διασφαλίσουν ότι οι αιτήσεις ασύλου τους κρίνονται δίκαια.