Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συγκλονιστικά τα στοιχεία που αποκαλύπτουν για τη Μόρια
Μία διευκρινιστική ανακοίνωση για τα περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ο οργανισμός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα συγκεκριμένα περιστατικά, ενώ διευκρινίζει πως παραβλέπονται και χαρακτηρίζονται ως αναληθή από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου της Μόριας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των γιατρών και άλλων φορέων. Πρόκειται για τις δηλώσεις του διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας που απαντώντας στα όσα υποστηρίζουν οι Γ.Χ.Σ. ισχυρίζεται ότι είναι «ψευδή» και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διελκινστίδα, μεταξύ Μπαλμπακάκη και Γ.Χ.Σ. και άλλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μόρια καλά κρατεί εδώ και καιρό, με την σιωπή όμως του αρμόδιου υπουργείου, που όλα αυτά τα ακούει χωρίς όμως και να αντιδρά.
Τα στοιχεία που παραθέτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι συγκεκριμένα και συγκλονιστικά, καθώς σημειώνουν πως έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ άλλων και εννέα ανήλικα παιδιά, κάποια εξ’ αυτών και 5 ετών.
«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η αστυνομία. Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην αστυνομία και τον εισαγγελέα», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που υπογράφεται από τον Απόστολο Βείζη γιατρό και Διευθυντή προγραμμάτων των Γ.Χ. Σ.
Η απάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Σχετικά με τους ισχυρισμούς της διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν αναξιόπιστα ιατρικά στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών οι Γ.Χ. Σ. έδωσαν την παρακάτω διευκρινιστική απάντηση, την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη:
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που λαμβάνουν χώρα στη Μόρια της Λέσβου παραβλέπονται και χαρακτηρίζονται ως αναληθή από την ίδια τη διοίκηση του Κέντρου της Μόριας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τόσο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όσο και άλλων φορέων.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, δεν λαμβάνουμε καμία χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος και την ΕΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις περιπτώσεις που προχωράμε σε επίσημες καταγγελίες των βλαβερών συνεπειών των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την αξιοπρέπεια των ασθενών μας, βασιζόμαστε αποκλειστικά σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, που προέρχονται από τη δράση μας.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών.
Σε κάθε ένα από τα περιστατικά αυτά, ακολουθήσαμε το ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα εάν απαιτείται, επείγουσα αντισύλληψη, πρόληψη της μετάδοσης του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εμβολιασμό και εργαστηριακές εξετάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις παρείχαμε, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη.
Στη Λέσβο, συνεργαζόμαστε παράλληλα με το τοπικό νοσοκομείο, με σκοπό την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών της σεξουαλικής βίας. Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η αστυνομία. Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην αστυνομία και τον εισαγγελέα.
Οι ομάδες μας βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».
Ερώτηση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη προς την Ο. Γεροβασίλη
Για τις παράνομες δραστηριότητες στο ΚΥΤ της Μόριας
Ερώτηση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τις «Παράνομες Δραστηριότητες στη Μόρια» κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
«Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο που εξέδωσε η Ελληνική αστυνομία, μέσα στο 2018, σημειώνει στην ερώτηση του ο κ. Θεοχάρης, η βασική παράνομη δραστηριότητα, που είχε καταγραφεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια ήταν η πλαστογραφία, κάτι το οποίο συνέβαινε και το 2017. Ωστόσο στον καταυλισμό δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα και οι παράνομες πράξεις. Ενδεικτικά μέσα στο 2018 καταγράφηκαν μία ανθρωποκτονία, ένας βιασμός, 93 επικίνδυνες, βαριές και απλές σωματικές βλάβες, 6 αδικήματα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και 9 για διευκόλυνση ακολασίας άλλων. Αντίστοιχα πέρυσι είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 7 ανθρωποκτονίες, μία αποπλάνηση ανηλίκου, 65 περιπτώσεις επικίνδυνων και βαριών σωματικών βλαβών, όπως και δύο περιπτώσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Καταστάσεις, που όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργούν μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στους κατοίκους της Λέσβου, καθώς βρίσκονται σε καθημερινό επίπεδο αντιμέτωποι με εγκληματικές ενέργειες, που μεταφέρονται και εκτός των σημείων κράτησης. Είναι φυσικό βέβαια ότι αντίστοιχες έκνομες πράξεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες ακριτικές περιοχές, όπου συνεχίζει να υφίσταται η ανασφάλεια για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, στις οποίες φιλοξενούνται επίσης πρόσφυγες.»
Και οι ερωτήσεις
Κατόπιν των παραπάνω στοιχείων, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
Ποια η θέση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων εντός του ΚΥΤ Λέσβου; Και αν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω έλεγχο και αστυνόμευση εντός των κέντρων όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες;