Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κατανέμονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Δήμο Λέσβου
Με το ποσό των 121.522 ευρώ επιχορηγεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Δήμο Λέσβου, ποσό που αφορά στις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας, από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του προσφυγικού. Η απόφαση της επιχορήγησης (ΑΔΑ 722Ρ465ΧΘΕ-ΥΑ0) αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή, ενώ ενημερώθηκε χτες για το θέμα και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. Ο Δήμος Λέσβου θα καταβάλει τα αναλογούντα ποσά αποζημίωσης στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του ποσού που εγκρίθηκε από το υπουργείο, είχε ζητήσει ο Δήμος Λέσβου με την απόφαση 272/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου και με έγγραφό του στις 18 Μαϊου 2017.
Κατά τ’ άλλα αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διοικητή του Κέντρου της Μόριας, Γιάννη Μπαλπακάκη, σε συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο τελευταίος εξήγησε ότι θα αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ Μόριας. Ουσιαστικά επανέλαβε την εξαγγελία που έκανε κατά το 14ο Περιφερειακό συνέδριο Ανάπτυξης που έγινε στη Μυτιλήνη στις αρχές του περασμένου Μαϊου, ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο τον Σεπτέμβριο θα πέσει στους 3.500. Αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, εφόσον σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις, 7.200 άτομα καταγράφονται στο ΚΥΤ Μόριας. Ωστόσο ο υπουργός επιμένει ότι θα δημιουργούν δομές στην Αθήνα και θα γίνει μαζική μετακίνηση αιτούντων άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό στην ενδοχώρα.
Αποσυμφόρηση στο ΠΙΚΠΑ
Σε σχέση με τις εξελίξεις στο «κουρδικό» που προέκυψε για εκείνους που είχαν αποχωρήσει μαζικά από το ΚΥΤ Μόριας πηγαίνοντας στη δομή του ΠΙΚΠΑ και την άτυπη της Λάρσου, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων εναντίον τους, στο ΠΙΚΠΑ έμειναν μόλις 40 από τους 258 «έξτρα» που πίεζαν τη δομή. Κι έτσι πλέον βρίσκεται εντός ορίων χωρητικότητας. Επίσης αναβλήθηκε για τις 6 Ιουλίου να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΠΙΚΠΑ από ξενοδόχους της περιοχής. Στη Λάρσο τώρα, στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμα 200 αιτούντες άσυλο από τους 370 τις προηγούμενης εβδομάδας. Ο κ. Μπαλπακάκης ξεκαθαρίζει, πάντως, στο «Ε» ότι «δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να βρίσκονται εντός του ΚΥΤ Μόριας. Επισημαίνουμε όμως σε όλους ότι οι παροχές της σίτισης και του προγράμματος επιδότησης γίνονται μόνο μέσα από το ΚΥΤ Μόριας»
Η Ύπατη Αρμοστεία
Αναφορικά με τα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπλ. Διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας στην εφημερίδα μας ότι «η Ύπατη Αρμοστεία μετέφερε με λεωφορεία πρόσφυγες από τη Λάρσο στο Κέντρο της Μόριας για να πάρουν τα χρήματα που παίρνουν κάθε χρόνο και τους επέστρεψε στη Λάρσο, ενώ έπρεπε να τους αφήσει στον καταυλισμό», ο εκπρόσωπος στα νησιά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μπορίς Τσερσίρκοφ σχολίασε σχετικά: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και με άλλους για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για τους Κούρδους και Γιαζίντι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εγκατέλειψαν το ΚΥΤ Μόριας μετά τις συγκρούσεις της 25ης Μαΐου.
Η Λάρσος και το Πίκπα είναι μια έκτακτη και προσωρινή ρύθμιση. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στη Μόρια, όπου υπάρχουν υπηρεσίες και όπου οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης. Ωστόσο, ορισμένοι αιτούντες άσυλο φοβούνται να επιστρέψουν στη Μόρια.
Ενώ οι λύσεις εντοπίζονται και εφαρμόζονται, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει τις δραστηριότητές της, οι οποίες κοινοποιούνται σαφώς στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ατόμων στη βάση δεδομένων μας, διαδικασία η οποία γίνεται στη Μόρια».
Η συνάντηση Βίτσα- Πάλλη- Μπαλπακάκη
Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα επισκέφθηκε την Τετάρτη εκ νέου ο Βουλευτής Γιώργος Πάλλης μαζί με τον Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας Γιάννη Μπαλπακάκη, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας τους για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και τα εξής:
Το τέλος του Ραμαζανιού με τη «Συνύπαρξη»
Η Συνύπαρξη σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, το Jesuit Refugee Service (JRS) και την Help International, πρόσφεραν μια όμορφη βραδιά στους ανήλικους-ασυνόδευτους πρόσφυγες του ΚΥΤ Μόριας στο Ξενοδοχείο Βότσαλα, γιορτάζοντας μαζί τους το τέλος του Ραμαζανιού.
Εξαιρετική βοήθεια πρόσφεραν οι φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου Μίσιγκαν που αυτό τον καιρό κάνουν το πρόγραμμά τους Σπουδές στο Εξωτερικό στο νησί μας. Υποδέχτηκαν τα παιδιά και έπαιξαν μαζί τους. Ενώ πολύ συγκινητική ήταν η χειρονομία των πελατών του ξενοδοχείου να προσφέρουν από ένα δώρο σε όλα τα προσφυγόπουλα. Ακολούθησε δείπνο και χορός μέχρι αργά το βράδυ.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές της βραδιάς και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου καθώς και τους εργαζόμενους στην πτέρυγα ανηλίκων-ασυνόδευτων του ΚΥΤ Μόριας.