Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια ξεχωριστή ταινία για τον Εμφύλιο στη Λέσβο από την Ε. Σάββα με μαρτυρίες
Η πρώτη ταινία που θα ανοίξει το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» την Κυριακή στις 6 το απόγευμα είναι της πολυμήχανης, δραστήριας Ευρυκόμης Σάββα, το «Γιατί μπαμπά», μια βιωματική ταινία, βασισμένη στην ιστορική έρευνα, αλλά και σε προσωπικές αφηγήσεις-μαρτυρίες. Μέσω αυτών με τη μέθοδο της Προφορικής Ιστορίας, προσπαθεί να φωτίσει την καθημερινότητα των παιδιών του Εμφυλίου και τις σιωπές μιας σκληρής εμφυλιακής περιόδου. Μέσα από μια εναλλαγή ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν αναδεικνύονται η έλλειψη ευκαιριών στην εκπαίδευση, η χαμένη αθωότητα, η ορφάνια, ο διχασμός, ο φόβος, η θλίψη, οι στερήσεις, ο ξεριζωμός, το παράπονο, οι κοινωνικές ανισότητες αλλά και πώς μια δεύτερη ευκαιρία του σήμερα στην Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση μπορεί να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής...
Στα 38 της, το 2003 η Ευρυκόμη Σάββα επέστρεψε στο σχολείο, στα 51 της ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια ορκίστηκε. Η διπλωματική της γίνεται το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο ερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», ενώ εκείνη συνέστησε στη Λέσβο ομάδα Προφορικής Ιστορίας για τη διάσωση μαρτυριών αλλά και της τοπικής ιστορίας. Τίποτα δεν τη σταματά, όπως ούτε την Ιστορία. Κι επειδή έχει ακόμα πολλά να διηγηθεί για την περίοδο του εμφυλίου στη Λέσβο, είναι πολύ πιθανό πέραν της ταινίας να μάθουμε ακόμα περισσότερα από το διδακτορικό της!
«Η Ιστορία των αφανών»
«Μ’ έτρωγε το σαράκι από παιδί να σπουδάσω. Δεν το έκανα στην κατάλληλη ηλικία. Το έκανα μετά και το ένα έφερε το άλλο», μας λέει. Γιατί προφορική Ιστορία; «Τη γνώρισα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μέσα από ένα μάθημα και γοητεύτηκα. Ουσιαστικά είναι η ιστορία των αφανών, εκείνων που δεν έχουν φωνή να ακουστούν, η Ιστορία από τα κάτω, όπως λέμε και επιστημονικά. Κι αυτές φωνές έρχονται να συμπληρώσουν, άλλοτε να διαψεύσουν, άλλοτε να επιβεβαιώσουν την επίσημη Ιστορία. Η προφορική ιστορία είναι συνεντεύξεις από ανθρώπους που τη βίωσαν και μας καταθέτουν την εμπειρία τους -κάτι που το ζητούν πολύ. Είναι κατάθεση ψυχής», λέει η κ. Σάββα.
«Γιατί μπαμπά»
Ο τίτλος της ταινίας έχει να κάνει με τον πατέρα της κ. Σάββα: «Τον έχασα πολύ νωρίς. Άκουγα από κείνον δύσκολες έννοιες, εμφύλιος, αντάρτες, φυλακές, ότι κρυβόταν, ιστορίες για τον παππού και τη γιαγιά, που όμως ποτέ δεν μου είπε αναλυτικά. Όλα τα έμαθα πριν από ενάμιση χρόνο από τον θείο μου που του πήρα συνέντευξη στο πλαίσιο της εργασίας».
Πώς χρωματίζεται ο εμφύλιος στη Λέσβο; «Δύσκολες εποχές. Φόβος, διχασμός. Γνώρισα οικογένεια που ο ένας αδερφός ήταν αγροφύλακας και ο άλλος αντάρτης. Πέντε-δέκα στα δάχτυλα μετρημένοι ήταν καλά οικονομικά. Έμεναν κάποιοι στο βουνό 12 χρόνων παιδιά και κατέβαιναν κι ανέβαιναν να δουλέψουν. Εμείς μωρέλιμ μείναμ’ αγράμματοι, μου ’λεγε χαρακτηριστικά μια γιαγιά που τόσο στενοχωρήθηκε που δεν τέλειωσε ποτέ το σχολείο». Και κάπου εκεί, στο πεδίο του συμβολισμού, το όνειρο της γιαγιάς που μάλλον θα δούμε στην ταινία γίνεται το κουράγιο της κ. Σάββα να προχωρήσει και να φτάσει σε ακαδημαϊκά επίπεδα τις γνώσεις της.
Πρόγραμμα προβολών
Δημοτικό Θέατρο: Κυριακή 01/10/2017 στις 18:00 μ.μ, Τετάρτη 04/10/2017 στις 11:30 π.μ, Σινε Αρίων: Πέμπτη 05/10/2017 στις 21:30 μ.μ