Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το μήνυμα του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής για την Επανάσταση του 1821
Με ενθουσιασμό γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά συμμετείχαν με πολλή χαρά στον εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής δημοσίευσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» εορταστικό μήνυμα για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του προς τους Ήρωες του 1821.
Στο μήνυμα κυριαρχούσαν οι εικόνες τεσσάρων πρωταγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και του Ανδρέα Μιαούλη.
Με το μήνυμα προσκαλούσαν τα μέλη του συλλόγου να παρευρεθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Δοξολογία για τους Ήρωες του 1821.
Στην εκκλησία παρευρέθηκαν ο κ. Αναστάσιος Νικοδήμου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, η κ. Ελλάς Νικοδήμου πρώην Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά και άλλα Μέλη του Συλλόγου.
Το μήνυμα
Στο μήνυμα, μεταξύ άλλων, ειπώθηκε: «Ελάτε να εκφράσουμε την πίστη μας στα ιδανικά των προγόνων μας, την Πατρίδα, την Θρησκεία, την Οικογένεια. Να δώσουμε το μήνυμα ότι την Πατρίδα μας την Ελλάδα θέλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας όπως την παραλάβαμε από τους γονείς μας ακέραια, ανεξάρτητη, χωρίς «ροές», χωρίς «δομές», χωρίς «γκρίζες αλχημείες», αλλά να είναι μία χώρα που να έχει Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Αξιοκρατία, Ελευθερία, και Αξιοπρέπεια».
Στο τέλος της λειτουργίας, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής φρόντισε να γίνει Αρτοκλασία για την υγεία των Απογόνων των Αγωνιστών και Ηρώων του 1821. Υπεύθυνος για την Αρτοκλασία ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, Αναστάσιος Νικοδήμου.
Το κείμενο για την Αρτοκλασία, που ετοίμασε ο Γραμματέας του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής, Γιάννης Ρήγας και διάβασε ο ιερέας του Αγίου Δηµητρίου: «Η Αρτοκλασία γίνεται υπέρ της Υγείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Ευστρατίου Κύτελη, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά κ. Αναστασίου Νικοδήμου, του Προέδρου του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής κ. Μιχαήλ Μπάνη, του Προέδρου του Παλλεσβιακού Συλλόγου Τορόντο κ. Γεωργίου Μολυβιάτη, των Απογόνων των Αγωνιστών και Ηρώων του 1821, των Μελών του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής και όλων όσων παρευρίσκονται σήμερα εδώ στην Εκκλησία»
Ο Απελευθερωτικός Αγώνας του 1821
Μετά την εκκλησία ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής πραγματοποίησε τηλεπαρουσίαση με θέμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.
Στην αρχή της τηλεπαρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής κ. Μιχάλης Μπάνης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μίλησε με ενθουσιασμό, τονίζοντας ότι: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες άρχισαν τον αγώνα για να φέρουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην Πατρίδα τους».
Οι παριστάμενοι στην τηλεπαρουσίαση εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους Ήρωες του 1821 τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το 1453 ένας ξένος λαός, που λεγόταν «Οθωμανοί» ζήλεψαν τον πολιτισμό και την πρόοδο της Κωνσταντινουπόλεως και με μεγάλη ορμή και θρησκευτικό μίσος, επιτέθηκαν και έγιναν κυρίαρχοι στην Πόλη και μετά από χρόνια κυρίευσαν σχεδόν όλη την Ελλαδα και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Στα εδάφη που κυρίευσαν έφεραν βαρβαρότητα, υπερβολική φορολογία, σκοτάδι και σκλαβιά.
Αυτή η βάρβαρη σκλαβιά συνεχίστηκε μέχρι που η Αμερικανική Επανάσταση (1776), η Γαλλική Επανάσταση (1789) και η Ελληνική Επανάσταση (1821) έφεραν φώς στην ανθρωπότητα, διώχνοντας το μαύρο σκοτάδι του Μεσαίωνα.
Στην διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρχαν επιτήδεια ατομα , που δεν είχαν συνείδηση και ηθική υπόσταση, αλλά είχαν την δυνατότητα να βρίσκουν «τρόπους», και «ροές», και «δομές», και «εξαγορά συνεργατών». Αυτά τα ατομα του Μεσαίωνα άρπαγαν ανθρώπους με δόλο και ραδιουργία και τους πουλούσαν σκλάβους γιατί νόμιζαν ότι το πιο έξυπνο επάγγελμα για αυτούς, ήταν το να είναι δουλέμποροι. Η ιστορία μας αναφέρει ότι αυτή η βάρβαρη τακτική εφαρμόστηκε στην Καταστροφή της Χίου, που συνέβει τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης.
Το 1821 οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημα για να ελευθερωθούν από τον βάρβαρο κατακτητή που ζούσε απο τον ιδρώτα των σκλαβουμένων λαών της Ευρώπης, της Ασίας, και της Αφρικής».
Στο τέλος της τηλεπαρουσίασης όλοι οι παριστάμενοι ευχήθηκαν γρήγορα η Πατρίδα μας η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο και την δόξα που της αξίζει.
Παντού εορταστικές εκδηλώσεις
Σε πολλά μέρη του κόσμου διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:
Στην Νέα Υόρκη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίμησε την Εθνική μας Παλιγγενεσία με τρείς εκδηλώσεις:
Σε πολλές πόλεις της Αμερικής, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, με την φροντίδα των Δημάρχων έγινε ο στολισμός του Δημαρχείου με την Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα. Επίσης την Πέμπτη 25 Μαρτίου, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες της Αμερικής στόλισαν τα σπίτια τους με δύο σημαίες, την Ελληνική Σημαία και την Αμερικανική Σημαία.
Στην Αθήνα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου άρχισε με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Στρατιωτική Παρέλαση που τίμησαν με την παρουσία τους απεσταλμένοι από την Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Αμερική, και άλλες χώρες.
Στην Μυτιλήνη με την αυθόρμητη λαϊκή βούληση των κατοίκων, πραγματοποιήθηκε Παρέλαση για να εορτάσουν τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η Παρέλαση έγινε με αυτοκίνητα για να τηρηθούν οι κανόνες της πανδημίας. Νωρίτερα πλήθος πολιτών ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο πραγματοποίσε έπαρση της Σημαίας στο Φανάρι της Μυτιλήνης, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στην Κοινότητα Φίλιας της Δυτικής Λέσβου διοργανώθηκε διαδικτυακή γιορτή για τους Ήρωες του 1821 με ποιήματα που απήγγειλαν, από το σπίτι τους, μικρά παιδιά, με μεγάλη αγάπη προς την Πατρίδα μας την Ελλάδα.
Στα χωριά της Μυτιλήνης οι άνθρωποι που έχουν ανατραφεί με τις αξίες των Προγόνων μας έτρεξαν, για να βάλουν ένα στεφάνι ή δύο φύλλα δάφνης στο Μνημείο Ηρώων του χωριού και να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους Ήρωες του 1821.
Με δική τους πρωτοβουλία, μερικοί ιερείς έτρεξαν στο Ηρώων του χωριού να κάνουν Τρισάγιο, για να υπενθυμίσουν, ότι στην Ελληνική Επανάσταση ο κλήρος συμμετείχε με μεγάλες θυσίες. Φωτεινά παραδείγματα είναι ο Παπαφλέσσας και ο Αθανάσιος Διάκος.