Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βιβλιοπαρουσίαση
Συγγραφέας: Κώστας Γ. Μίσσιος
Εκδόσεις: «Πιττακός»
Μυτιλήνη 2018
Δέκα χρόνια ζωής ακόμα ζητούσε ο Νίκος Καζαντζάκης απ’ το Θεό του, δέκα χρόνια για να τελέψει το πνευματικό του έργο και με το να έρθει ο Χάρος να πάρει μια «χούφτα κόκκαλα». Δυστυχώς ο Θεός του δεν του έκανε τη χάρη.... και τον πήρε στα 74 χρόνια του. Αυτά έγραφε η γυναίκα του Ελένη Καζαντζάκη προλογίζοντας την «Αναφορά στον Κρέκο» πριν χρόνια!
Έτσι νόμιζα κι εγώ ότι ο Κώστας Μίσσιος είχε πια «αδειάσει» γράφοντας το τελευταίο του βιβλίο και αιφνιδιάστηκα όντως όταν έλαβα τα «Σύμμικτα Μυτιληνιά του συμβολή στην ιστορία της λεσβιακής γραμματείας τόμος εικοστός».
Πλειστάκις στο παρελθόν παρουσιάζοντας βιβλία του φίλου και συνομήλικου Κώστα Μίσσιου του έγραφα «τα σπλάχνα σου και οι θάλασσες ποτέ δεν ησυχάζουν» και το εννοούσα πλήρως. Έχω την γνώμη πια ότι ο Κωστής είναι «απρόβλεπτος» συγγραφέας και θα «χτυπά» και θα αιφνιδιάζει όσο αναπνέει. Ο πρόλογος του παρόντος βιβλίου έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράφω παραπάνω.
Τούτο το βιβλίο έρχεται να ενισχύσει περισσότερο τον ακούραστο ερευνητή Μίσσιο διότι ασχολείται με την χρονική περίοδο 16 Μαρτίου 1835 έως 21 Ιανουαρίου 1878 και επαναφέρει στη δημοσιότητα ότι καταγράφηκαν στις εφημερίδες και περιοδικά της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Αλεξάνδρειας και σε ότι έχει σχέση με την πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική, λογοτεχνική κλπ. ζωή της Μυτιλήνης.
Ιδιαίτερα στα περιοδικά και εφημερίδες που εκδίδονταν στη Σμύρνη.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι τριπλό «Οι Μυτιληνιοί και οι διαμένοντες στη Μυτιλήνη» συνεργάτες των νεανικών περιοδικών: «Διάπλασις των παίδων», «Ελληνόπουλο», «Ο θησαυρός των παιδιών», «Το σπίτι του παιδιού» αντιγράφω από τον πρόλογο.
Το βιβλίο περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών, οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, αντίτυπα φωτογραφιών, μπροσούρες περιοδικών του περασμένου αιώνα, σκίτσα λογοτεχνών και επωνύμων και παραπομπές σε αρχειακό υλικό ουκ έστιν αριθμός.
Χωρίς υπερβολή χαρακτηρίζω τον Κώστα Γ. Μίσσιο τον πρώτο σύγχρονο ερευνητή και συγγραφέα για τον οποίον είμαι βέβαιος ότι θα απασχολήσει πολλούς ιστοριοδίφες της λογοτεχνίας του μέλλοντος. Τέλος η συνολική δουλειά του Κώστα Μίσσιου αριθμεί 75 εργασίες και 10.500 σελίδες. Κωστή κουράγιο...
ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΕΛΟΓΚΟΣ