Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με σωσίβια που άφησαν οι πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου, «έντυσε» ο Ai Weiwei το διάσημο κέντρο συναυλιών του Βερολίνου, στα πλαίσια της 66ης Μπιενάλε.
Ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους στο Αιγαίο. Για τη δημιουργία του έργου του, χρησιμοποίησε σχεδόν 14.000 πορτοκαλί σωσίβια, που πήρε από το Δήμο Λέσβου.
Το έργο εντυπωσίασε τους περαστικούς από το σημείο. «Είναι πολύ δυνατό», δήλωσε μία γυναίκα στο «Reuters».
Την περασμένη εβδομάδα ο Weiwei που έχει περάσει μεγάλο διάστημα στη Λέσβο, έφτιαξε γλυπτά από τις ισοθερμικές κουβέρτες που χρησιμοποιούνται για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες που βγαίνουν από τη θάλασσα, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.
Ο ακτιβιστής Κινέζος και οι συνεργάτες του, τύλιξαν τις στήλες του Μεγάρου Μουσικής του Βερολίνου με τα σωσίβια που ο Weiwei είχε περιμαζέψει από τις πληγωμένες ακτές της Λέσβου.
Το έργο του συμπίπτει με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, μιας διοργάνωσης με παγκόσμιο ενδιαφέρον, που ο καλλιτέχνης προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και να περάσει τα δικά του μηνύματα. Η Γερμανία ούτως ή άλλως είναι προορισμός για τους περισσότερους από τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση υποκύπτοντας στους σκληροπυρηνικούς κύκλους, σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα της.
Στις 6 Φεβρουαρίου, που συνέπεσε με την παραμονή της κινέζικης πρωτοχρονιάς, ο Ai Weiwei παρουσίασε άλλη μια διαμαρτυρία, αυτή τη φορά στην Πράγα, με αφορμή την έκθεση του «Κύκλος των ζώων». Τύλιξε με θερμικές κουβέρτες δώδεκα χάλκινα κεφάλια ζώων που απεικονίζουν τον παραδοσιακό κινέζικο ζωδιακό κύκλο.
Οι θερμικές κουβέρτες είναι το πρώτο εφόδιο που δίνεται στους πρόσφυγες μόλις φθάσουν στην ακτή μετά το ταξίδι ζωής και θανάτου στις θάλασσες της Μεσογείου.