Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα δέντρο ελιάς, σύμβολο της φιλίας των δύο λαών, σύμβολο της κοινής έκθεσης και του τόπου, φύτεψαν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή οι πρόεδροι της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και της ZEYFOD, της Φωτογραφικής Λέσχης από το Αδραμύττιο της Τουρκίας.
Το γκρουπ των 40 Τούρκων επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ερασιτέχνες φωτογράφοι της Λέσχης του Αδραμυτίου, κατέφτασε στη Μυτιλήνη την Παρασκευή και.. ο «πάγος» μεταξύ των δύο πλευρών έσπασε σε κοινό δείπνο γνωριμίας, όπου τα μέλη τής ΦΕΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Στρατή Τσουλέλλη, διηγήθηκαν εμπειρίες και μνήμες από τις εκθέσεις τους.
Η επίσκεψη των Τούρκων δεν ήταν τυχαία. Αφορμή για τη γνωριμία των δύο σωματείων ήταν η κοινή φωτογραφική έκθεση με θέμα «Ρίζες βαθιές, Ρίζες κοινές», που εγκαινίασαν την επόμενη μέρα στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής.
Ο πρόεδρος της ΦΕΜ χαρακτηρίζει την έκθεση «εμπνευσμένη απ’ το ευλογημένο δέντρο της ελιάς, το σμιλευτό κορμό με τα χρυσοπράσινα λιόφυλλα, την απαστράπτουσα ουσία του καρπού της, τους ανθρώπους που ζουν απ’ τη φροντίδα της. Πρόκειται για εικόνες που αντανακλούν… ολάκερη τη γειτονιά του Αιγαίου».
Αφού έκοψαν την κορδέλα στα εγκαίνια της έκθεσης το περασμένο Σάββατο, οι δύο πρόεδροι φύτεψαν ένα δέντρο ελιάς. Πριν την περιήγηση στο Μουσείο, οι Τούρκοι φωτογράφοι έδειξαν ένα ηχόραμα από εικόνες που έχει τραβήξει η Λέσχη τους, παρουσιάζοντας στο μυτιληνιό κοινό τη δουλειά τους. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τσίμπησαν κάτι από τον μπουφέ, και αποχαιρετίστηκαν καθώς οι επισκέπτες είχαν προγραμματίσει εκδρομή στο Μόλυβο.
Τι περιλαμβάνει
Η κοινή έκθεση, που θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου, περιλαμβάνει μια συλλογή παραστάσεων και συναισθημάτων που αμβλύνει τις αποστάσεις, γεφυρώνει και δε διακρίνει, φιλοξενούμενη στον κατάλληλο τόπο.
Το μέσο, επίσης κοινό: η φωτογραφία, που με συνέπεια υπηρετεί η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης από το 1980 μέχρι σήμερα, σε κάθε μορφή και έκφανση, με γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη και την προσφορά στον πολιτισμό, τη συμβολή στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χάρτη του τόπου, την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, εντός και εκτός συνόρων.
«Η συνύπαρξή μας με τους φίλους Τούρκους φωτογράφους ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Στην αρχή με την İFOD, της Σμύρνης, με την AFAD από τα Άδανα, μετά με την BEAFSAD της Περγάμου. Συνεχίζει τώρα με τη ZEYFOD. Η φωτογραφία και ο πολιτισμός μάς ενώνει», καταλήγει ο κ. Τσουλέλλης.