Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Ιανουαρίου η έκθεση έργων του Μουσείου Τεριάντ που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται στο υπόγειο του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας. Τα Μεγάλα Έργα τού Τεριάντ ετοιμάζονται στη συνέχεια να επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται σε αυτά που θα επανεκτεθούν στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Βαρειά, αφού δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο από την αρχική μουσειολογική μελέτη.
Το έργο ανακατασκευής κι επέκτασης του Μουσείου Τεριάντ στη Λέσβο, που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με αυτεπιστασία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας να δουν από κοντά τα Μεγάλα Βιβλία τού Τεριάντ.
Τους τελευταίους μήνες, Μιρό, Ματίς, Σαγκάλ, Πικάσο, Τζιακομέτι, Λεζέ και άλλοι κορυφαίοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα εκτίθενται μαζί στο υπόγειο του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, σε μια έκθεση με αφορμή τη συντήρηση του έργου του μεγάλου εκδότη ελληνικής καταγωγής, ο οποίος άφησε κληρονομιά στην παγκόσμια κοινότητα, έργα μοναδικής αξίας. Μια έκθεση στην οποία συναίνεσε και το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Τεριάντ, αφού αποτελεί στην ουσία και προπομπό της επανέκθεσης των έργων στη Μυτιλήνη.
Δεν ήρθαν ακόμη τα έργα
Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου έχει ολοκληρώσει στο σύνολό τους τις παρεμβάσεις και τις επισκευές στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ στη Βαρειά, ενώ από το Δεκέμβριο έχουν μπει μέσα υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν αναλάβει το έργο του στησίματος της επανέκθεσης των έργων. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι τα έργα έχουν επιστρέψει στη Μυτιλήνη.
Αντιθέτως, σύμφωνα με την κ. Δανιά, που μας μίλησε και ως εκπρόσωπος (αντιπρόεδρος) του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν τα έργα τού Τεριάντ στη Λέσβο, παρ’ όλο που το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη στείλει σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι και η αρμόδια για την επανέκθεση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα Μεγάλα Βιβλία δεν περιλαμβάνονται μέσα στα έργα που θα επανεκτεθούν στη Βαρειά, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την αρχική μουσειολογική μελέτη.
Η έκθεση, πάντως, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, ενώ, όπως έχουμε μάθει, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να την επισκεφθούν.