Προχωρούν από την Κ΄ ΕΠΚΑ οι εργασίες στις ρωμαϊκές επαύλεις στο Συνοικισμό της Μυτιλήνης

Μοναδικά ψηφιδωτά!

22/02/2013 - 15:58

Με εργασίες που αφορούν κυρίως στη λειτουργία μηχανισμών αποστράγγισης, ώστε να προστατευτούν τα σημαντικά ψηφιδωτά που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, συνεχίζονται οι επεμβάσεις της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο οικόπεδο της διώροφης ρωμαϊκής έπαυλης στον αύλειο χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Με εργασίες που αφορούν κυρίως στη λειτουργία μηχανισμών αποστράγγισης, ώστε να προστατευτούν τα σημαντικά ψηφιδωτά που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, συνεχίζονται οι επεμβάσεις της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο οικόπεδο της διώροφης ρωμαϊκής έπαυλης στον αύλειο χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του χειμώνα μπορεί να πήγαν πίσω το συνολικό έργο της ανάδειξης του χώρου, τα ψηφιδωτά ωστόσο είναι ασφαλή, χάρη στη μέριμνα των αρχαιολόγων και των συντηρητών της υπηρεσίας.

Πάνω από δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες τής Κ΄ ΕΠΚΑ στο οικόπεδο της διώροφης ρωμαϊκής έπαυλης που βρίσκεται κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, σημαντικό μέρος των ανασκαφών στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί το διάστημα 1993 - 1996. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, με σημαντική επέμβαση την κατασκευή του τοιχίου στήριξης στην αυλή του Σχολείου, έργο που ολοκληρώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου βάζοντας τέλος στις διαμαρτυρίες των γονέων και διαχωρίζοντας με ασφάλεια το χώρο των ανασκαφών από αυτόν όπου προαυλίζονται οι μαθητές.

Τα ψηφιδωτά
Ο ίδιος ο χώρος των ανασκαφών, ένα από τα οικόπεδα που έχουν ενταχθεί στο έργο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Μυτιλήνης που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ, έχει επίσης αλλάξει πολύ, με σημαντικά ψηφιδωτά να έχουν έρθει στο φως. Πρόκειται για ψηφιδωτά που χρονολογούνται στο 2ο - 3ο μ.Χ. αιώνα, με το σημαντικότερο από αυτά να αναπαριστά τις «Τέσσερις Εποχές», θέμα αγαπημένο κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή και πολύ συχνά εμφανιζόμενο σε ρωμαϊκά κτίσματα. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει επίσης ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικό μαυρόασπρο μοτίβο, καθώς και ψηφιδωτό με παραστάσεις πτηνών. Τέλος, στο αίθριο της έπαυλης που έχει αποκαλυφθεί στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου, βρίσκεται ρηχή δεξαμενή, το δάπεδο του χώρου είναι στρωμένο και πάλι με ψηφιδωτό, με τεμνόμενους κύκλους που σχηματίζουν άνθη, ενώ σε διάφορα σημεία σώζονται τοιχογραφίες.

Όλα τα παραπάνω προσπαθεί να προστατέψει η Κ΄ ΕΠΚΑ με τα έργα αποστράγγισης που υλοποιεί, με παράλληλες εργασίες αποχωματώσεων, που στόχο έχουν να αποκαλύψουν την ανατολική πτέρυγα στο κατώτερο επίπεδο της έπαυλης.

Θυμίζουμε ότι, μέσα στον Οκτώβριο που μας πέρασε, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενημερωθεί καλύτερα το κοινό της πόλης για τα έργα που υλοποιεί η υπηρεσία και μέσω της δράσης με τίτλο «Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου», η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας Χριστιάνα Λούπου, είχε πραγματοποιήσει ξενάγηση πολιτών στο χώρο.

Από τις εργασίες στο οικόπεδο της ρωμαϊκής οικίας πάνω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο


Και δεύτερη ρωμαϊκή οικία

Παράλληλα, προχωρούν και οι εργασίες στη ρωμαϊκή οικία της οδού Κιουταχείας και Θεολύτου, πάνω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, όπου έχουν έρθει στο φως κατάλοιπα του αρχαίου κτίσματος, σημαντικά ψηφιδωτά δάπεδα, καθώς και τα μαρμαροθετήματα που υπήρχαν στο χώρο.

Πρόκειται στην ουσία για δύο κτίσματα, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται στην ύστερη Ελληνιστική Εποχή, με ψηφιδωτό δάπεδο στον υπαίθριο χώρο, στο οποίο εικονίζονται γεωμετρικά σχέδια, που περιβάλλουν την κατεστραμμένη σήμερα κεντρική παράσταση.

Στο δυτικό τμήμα του αρχικού κτηρίου, έχουν αναπτυχθεί δωμάτια της Παλαιοχριστιανικής Εποχής. Και στο οικόπεδο αυτό προχωρούν τα έργα αποστράγγισης και αποχωματώσεων, που όταν ολοκληρωθούν και ο χώρος θα έχει στεγνώσει, η υπηρεσία θα είναι σε θέση να επέμβει και όπου αλλού χρειαστεί.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί επίσης ένα από τα επτά που ανήκουν στο έργο Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Μυτιλήνης. Στο τελευταίο, εκτός από τα δύο οικόπεδα που βρίσκονται πάνω και κάτω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, έχουν ενταχθεί οι ρωμαϊκές θέρμες στην πάροδο Κορνάρου στο Συνοικισμό, οι οικία Μενάνδρου που βρίσκεται στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού, το ιερό του Μαλόεντος Απόλλωνος στην οδό Μαβίλη - Λόγγου στην Επάνω Σκάλα, το υστερορρωμαϊκό οικοδόμημα πίσω από το ιερό του Μητροπολιτικού Ναού, αλλά και το Ιερό της Κυβέλης.

Ως «όρια» της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης έχουν τεθεί το Αρχαίο Θέατρο και το Κάστρο, εξασφαλίζοντας έτσι μια διαχρονική θεώρηση της ιστορίας της, ενώ στο σύνολο του έργου εντάσσονται και δύο ολοκληρωμένα ήδη έργα, που αφορούν σε δύο σημαντικά μνημεία: το επιθαλάσσιο τείχος και τη μεγάλη στοά στο οικόπεδο του Δήμου στην οδό Ναυμαχίας Έλλης, καθώς και μια ρωμαϊκή οικία με τμήμα του αρχαιότερου τείχους της πόλης, στην οδό Νικομηδείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey