Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Ομιλία του Παναγιώτη Δουδωνή στην ολομέλεια της Βουλής και τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών για τα ΤΕΜΠΗ
Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τα στελέχη της με αφορμή την απόρριψη από τη Βουλή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών άσκησε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με καταγωγή από το Μεσότοπο Παναγιώτης Δουδωνής.
Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης 717 (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα), μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Ειδικότερα κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής είπε:
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θα ξεκινήσω από κάτι που ακούστηκε σε αυτήν την Αίθουσα, αλλά δεν ακούστηκε από κάποιον ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν ομιλητής και κατά τούτο, ενδεχομένως, να μην έχει καταγραφεί στα Πρακτικά.
Κατά τον πρώτο κύκλο των ομιλιών ο κ. Καραμανλής, ο κ. Κωνσταντίνος Αχιλλέως Καραμανλή, ο οποίος βρισκόταν κάπου εκεί στο βάθος της αίθουσας, με ρώτησε αν ντρέπομαι. Με ρώτησε, φωνάζοντας, αν ντρέπομαι.
Κοιτάξτε, νομίζω ότι είμαι λίγο χρόνο εδώ, αλλά κάπως έχουμε γνωριστεί, οπότε ξέρετε ότι δεν έχω προσωπική μομφή ή κακία απέναντι σε κανέναν, ιδίως ως προς τη μομφή χωρίς λόγο. Θέλω, λοιπόν, να πω στον κ. Καραμανλή ότι, επειδή δεν έχω προσωπική κακία απέναντι σε κανέναν, είμαι πολύ πρόθυμος να πάμε μαζί στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής, να δούμε μαζί το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και να δούμε ποιος από τους δυο μας θα ντραπεί, γιατί ντράπηκε και η ντροπή με την έλλειψη ντροπής του σήμερα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι απίστευτο αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι απίστευτο!
Να δούμε, λοιπόν, τι γράφεται εκεί, κύριε Βορίδη. Τί λέει ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας; Να δούμε, φερ’ ειπείν, γι’ αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δόθηκαν ως αποζημίωση για θετική ζημία σε έναν ανάδοχο, ο οποίος δεν είχε καν καταθέσει τις μελέτες. Γιατί ακούσαμε κι αυτό, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Καραμανλή -το είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο κ. Καραγκούνης- γιατί χάρισε 3,5 εκατομμύρια σε έναν ανάδοχο, που δεν είχε καταθέσει καν τις μελέτες, ως αρμόδιος Υπουργός.
Όπως, επίσης, και να δούμε, γιατί, ενώ είχε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο συρτάρι του και με αριθμό εμπιστευτικού πρωτόκολλου από το γραφείο του, έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν το έχει υπόψη του. Γιατί άραγε; Όπως, επίσης, να δούμε, γιατί έλεγε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση, το 2021 να είναι στην πράξη το ελληνικό έτος σιδηροδρόμων.
Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το εν λόγω δημοσίευμα, του site “Η Nαυτεμπορική”.
Όπως, επίσης, και γιατί έλεγε από αυτό εδώ το Βήμα λίγες μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα, ότι διασφαλίζει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όταν το μόνο που έκανε γι’ αυτούς ήταν να χαρίζει εκατομμύρια στην ανάδοχο εταιρεία.
Άκουσα τον κ. Βορίδη προηγουμένως. Κύριε Βορίδη, νομίζω ότι τη μυστικότητα της προδικασίας και όλα αυτά, έχουμε συμφωνήσει κάπως να την αμβλύνουμε. Έτσι δεν είναι, κύριε Βορίδη; Εσείς δεν αναφερθήκατε στο πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέως; Θα σας διαβάσω, λοιπόν, μερικές σκέψεις μου, τις έγραψα για να μην κάνω κανένα λάθος.
Καταθέτουμε την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, εκτιμώντας ότι κατά τη διερεύνηση των συμπεριφορών που φέρεται να επέδειξαν μη πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα προέκυψαν υποψίες σχετικά με εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι οι εν λόγω εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις αφορούν την παράβαση καθήκοντος η οποία διαπράχθηκε από τον πρώην Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την απιστία η οποία διαπράχθηκε από τον πρώην Υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, εκτιμώντας ότι το άρθρο 86 του ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί έρευνα ή να ασκεί δίωξη για ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν από μέλη της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτές είναι οι σκέψεις μου.
Αν τώρα οι σκέψεις μου ταυτίζονται με την απόφαση του Μόνιμου Τμήματος για την παραπομπή της υπόθεσης στις εθνικές αρχές, αν οι σκέψεις μου ταυτίζονται με την ευρωπαϊκή εισαγγελία, αισθάνεται κανείς ντροπή για το ότι η ελληνική Βουλή δεν θα κάνει αυτό που κατά το Σύνταγμα οφείλει; Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το άρθρο 86, παράγραφος 3 όσον αφορά στη σύσταση των ειδικών κοινοβουλευτικών επιτροπών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θέτει τη Βουλή ως μόνη αρμόδια να κάνει προκαταρκτική εξέταση.
Τι λέει, λοιπόν, η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας δια του κ. Βορίδη μια εβδομάδα πριν; Λέει ότι θα απορρίψει το αίτημα αυτό. Πότε απορρίπτεται το αίτημα και τι θεωρείται ένα απορριφθέν αίτημα κατά το Σύνταγμα; Κατά το άρθρο 86, παράγραφος 3, όπως πολύ καλά ξέρετε, κύριε Βορίδη, θεωρείται και απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμο. Είναι, λοιπόν, προδήλως αβάσιμο ένα πόρισμα στο οποίο στηρίζεται μια πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής και είναι προδήλως αβάσιμη μια προανακριτική επιτροπή η οποία στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτό το πόρισμα. Αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και λέτε: «Τι είπε η ευρωπαία εισαγγελέας; Αφού τέθηκε στο αρχείο». Ανασύρθηκε από το αρχείο; Στάλθηκε στον Άρειο Πάγο; Το έστειλε στις 29 Ιουνίου του 2023 ο Άρειος Πάγος στην ελληνική Βουλή; Τι ζητάει ο Άρειος Πάγος να κάνουμε; Τι ζητάει η ευρωπαϊκή εισαγγελία να κάνουμε; Αυτό που είναι κατά το Σύνταγμα η αρμοδιότητά μας και αρμοδιότητά μας κατά το Σύνταγμα, δεδομένων αυτών των ενδείξεων, είναι να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και κάτι ακόμα. Σας άκουσα να λέτε, κύριε Βορίδη, ότι αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραιτηθείτε. Χάρηκα, γιατί θεώρησα ότι το λέτε για αυτήν εδώ τη συζήτηση, που στο κάτω κάτω η ψηφοφορία είναι και μυστική, ή έστω φαντάστηκα ότι μπορεί να το λέτε για τον στραγγαλισμό των ανεξάρτητων αρχών. Όχι, δεν το λέγατε γι’ αυτό. Απογοητεύτηκα. Το λέγατε για τον γάμο των ομοφύλων, δηλαδή για την κατοχύρωση ενός νόμιμου και συνταγματικού -θα έλεγα- δικαιώματος. Λυπάμαι, γιατί είχατε την ευκαιρία να θέσετε ένα ζήτημα τέτοιο σε περίπτωση κομματικής πειθαρχίας, αλλά δεν το θέσατε ιδίως εδώ, σε μια μυστική ψηφοφορία. Και επειδή είναι μυστική η ψηφοφορία, γι’ αυτό ακριβώς και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε -αν θέλετε- την ενσυναίσθηση, αλλά και το αίσθημα ευθύνης των Βουλευτών της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας, γιατί έχουμε ένα χρέος απέναντι στα θύματα.
Άκουσα τον κ. Κέλλα να μιλάει πριν. Κύριε Κέλλα, μιας και είστε Βουλευτής Λαρίσης, θέλετε να μας πείτε ποιος έκανε το ρουσφέτι στον σταθμάρχη και διορίστηκε παράνομα; Να ξέρουμε επιτέλους, να ξέρει το ελληνικό Κοινοβούλιο ποιος έκανε το παράνομο ρουσφέτι στον σταθμάρχη.
Τέλος, θέλω να πω το εξής, κλείνοντας σε ένα κύκλιο σχήμα με τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής τι αρνείται στη Βουλή αυτήν τη στιγμή και μας λέει ότι πρέπει να ντρεπόμαστε; Αρνείται την ενοχή του; Καθένας έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την ενοχή του. Όχι. Αρνείται τη διερεύνηση της υπόθεσης σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης. Αρνείται, δηλαδή, στη Βουλή το δικαίωμα της να ασκήσει το ηθικό και νομικό της χρέος. Απέναντι σε ποιους; Απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Αυτό αρνείται σήμερα η Βουλή, αυτό αρνείται σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ πολύ.
Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από συνεδρίαση περίπου 15 ωρών. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά αυτών των δύο πρώην υπουργών αλλά και των Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Για να ληφθεί απόφαση απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης.
Βουλή: Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών
Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3
Επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 129
Όχι: 157
Παρών: 9
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 136
Όχι: 157
Παρών: 2
Χρήστος Σπίρτζης
Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1
Επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 127
Όχι: 152
Παρών: 8
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 133
Όχι: 152
Παρών: 2
Κωστής Χατζηδάκης
Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 104
Όχι: 155
Παρών: 32
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:
Ναι: 102
Όχι: 157
Παρών: 33