Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
ΕΕ: Επιδιώκει τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων αποβίβασης προσφύγων
Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Αφρική, ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας των «28», που διέρρευσε χθες στον ευρωπαϊκό Τύπο και δημοσιεύει το Reuters, η ΕΕ φαίνεται ότι επιδιώκει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου πριν φτάσουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες. «Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν για διήμερη Σύνοδο στις 28 - 29 Ιουνίου. Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κάθε μήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το προσφυγικό βρέθηκε και στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο, με τους δύο ηγέτες να στέκονται στην ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex. «Να ενισχύσουμε τη στελέχωση της Frontex. Ο στόχος μας παραμένει μια Ευρωπαϊκή απάντηση πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Πιέσεις στο εσωτερικό για Μέρκελ
Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα - μέλος. Οι πιέσεις που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι «σκληρές», σε σημείο που ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έδωσε διορία δύο εβδομάδων στη Μέρκελ για πιο αυστηρούς ελέγχους των συνόρων. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η ηγεσία του CSU πιστεύει πως οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να επιστρέφονται στις άλλες χώρες, εάν δεν υπάρξει μία νέα συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι αν ισχύσει αυτό θα αρχίσουν επιστροφές και στην Ελλάδα, αφού είναι μια από τις χώρες καταγραφής, ως πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη χώρα μας που ήδη σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό.
Η Μέρκελ αποδέχτηκε την προθεσμία αυτή, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και να απομακρύνει το σενάριο της διάλυσης.
Και συνάντηση εργασίας
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με ευρωπαίους εταίρους της για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Ενώ ήδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ συγκαλεί άτυπη συνάντηση εργασίας για θέματα μετανάστευσης και ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προκειμένου να συνεργαστεί με ομάδα των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών για την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η Μέρκελ, ενώ από την πλευρά του ο Ζεεχόφερ διαμηνύει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις και αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων.
Δ. Βίτσας: Στόχος η βελτίωση της διαμονής και η αποσυμφόρηση των νησιών
Τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου o υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έπειτα από σχετική πρόσκληση που έλαβε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.
Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα θα πρέπει να έχει τρεις άξονες: νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, κυρίως μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης, ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινό σύστημα ασύλου που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργοί αιτίες της μετανάστευσης.
Ο υπουργός σημείωσε πως «η κοινή ευρωπαϊκή πορεία αναζητεί και απαιτεί συνεχή διάλογο και συμβιβασμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι όποιοι συμβιβασμοί, θα πρέπει να γίνονται σε μια «κοινά παραδεκτή βάση», αλλιώς «γυρνάμε στην αρχή, χωρίς κοινές αξίες, κοινούς κανόνες και συνθήκες».
Να υπάρξει συμβιβασμός
Σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτόσημη με την ελληνική. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς κάποιες χώρες προωθούν τη «μη λύση».
Όπως εξήγησε, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες της βουλγαρικής προεδρίας να υπάρξει συμβιβασμός. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία των χωρών πρώτης υποδοχής, οι οποίες διατύπωσαν 13 κοινές θέσεις, από τις οποίες τέσσερις έγιναν δεκτές.
Μιλά πάλι για αποσυμφόρηση
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν η Λέσβος και η Σάμος. Κάτι άλλωστε που το διατυπώνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, αλλά αντί να υπάρξει αποσυμφόρηση, καθημερινά στη Λέσβο ο υπερπληθυσμός των εγκλωβισμένων αυξάνεται ανησυχητικά.
Αρνητικός σε hotspot εκτός Ευρώπης
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν hot spot εκτός Ευρώπης, όπως διαρρέεται στον ευρωπαϊκό Τύπο ως εναλλακτικό σχέδιο που προωθεί η ΕΕ, δήλωσε την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «αλλαγής της ατζέντας», από τη συζήτηση για την «αλληλεγγύη και τον επιμερισμό ευθυνών, στη θωράκιση και τον φόβο».